Бањац, шаљиво: Нећу у ДЕМОС, ваљда неко треба остати и у ДНС

Шеф Клуба посланика ДНС у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац тврди да не планира прећи у Демос, те да су спекулације које су се појавиле у јавности како преговара о условима преласка из једне у другу партију, чиста измишљотина.

четвртак, април 25, 2019 / 23:19

– Не планирам да пређем у Демос, нити у било коју другу странку. Остајем у ДНС. Па ваљда мора неко да остане и у ДНС, мајка му стара, не могу сви да оду – казао је Бањац за Српскаинфо, те тако негирао све чешће приче појединих чланова Демос и ДНС о тајним преговорима да напусти своју партију и пређе на страну бивших страначких колега.

Ове спекулације додатно су подгријане у протеклих десет дана након што је у јавност процурила информација да би предсједник Демос Недељко Чубриловић требало да добије функцију у заједничким институцијама БиХ и да ће то највјероватније бити мјесто министра транспорта и комуникација БиХ.

Калкулације


Прелазак Чубриловића у Савјет министара је занимљива опција, будући да је испод њега на изборној листи ДНС Боривоје Обрадовић, који је близак Милану Радовићу и остао је у ДНС. Питање је да ли би Чубриловић на овај начин "појачао" клуб својих ривала, уколико ово није "ријешио на други начин"

У том случају би мјесто предсједника парламента Српске било упражњено и управо би та позиција требало да припадне Бањцу, уколико одлучи да пређе у Демос. Више извора из ове двије странке тврди да је Чубриловић о томе већ разговарао са Бањцем, што он негира.

Неименовани извори Еуроблица из Демоса тврде да је Бањац важан за ту странку јер би преласком за собом повукао још неколико посланика у НСРС који су му блиски, чиме би се промијенио однос тренутних снага између ове двије странке у парламенту.

– Демос жели да потпуно обезглави ДНС и да га потисне из власти. Уколико буду успјели да на своју страну превуку Бањца и још неколико посланика, ДНС ће остати на маргинама и неће имати никаквог утицаја у владајућој коалицији, а изгубиће и многе кључне позиције – наводи Евроблиц позивајући се на неименоване изворе.

Иначе, ДНС у парламенту Српске тренутно има осам посланика, док Демос има четири. Управо то је један од разлога због којих је на недавном заједничком састанку представника владајуће коалиције на Мраковици закључено да је ДНС тренутно "закинут" у власти и да им се морају дати нека одузета директорска мјеста, или замјенска, али још није познато која.

С друге стране, без неких добијених или обећаних функција вјероватно ће остати Демос који је настао отцјепљењем од ДНС.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор