Одјеци латиничне честитке: СДС спорији од РТРС, бржи од БХ новинара

СДС је издао званично саопштење поводом латиничне честитке на Твитеру која је узбудила духове у традиционално ратнохушкачком Ефбиху. Преносимо га у цјелости.

субота, јануар 12, 2019 / 18:47

Оркестрирани напади на новинарке Свјетлану Топалић, уредницу и продуцента БХТ1, и Пејку Медић, директорицу БХ Радија, путем друштвених мрежа и од дијела политичке јавности из ФБиХ представљају озбиљну пријетњу по њихову безбједност, као и атак на новинарску професију.

Позивамо надлежне истражне органе да заштите Свјетлану Топалић и Пејку Медић и утврде да ли има елемената кривичног дјела у пријетњама које већ данима добијају због изношења свог личног става путем друштвених мрежа.

Безбједност новинара, поготово у сложеним друштвима какво је друштво Босне и Херцеговине, мора бити приоритет институцијама које штите правни поредак, али и свим организацијама и појединцима који се баве јавним послом. Свјесни све чешћих напада на новинаре као друштво морамо учинити све да они буду заштићени и сигурни.

У обављању свога посла, новинари морају бити системски заштићени од пријетњи, политичких притисака, увреда и омаловажавања, а слобода говора као елементарно људско право и цивилизацијска тековина мора бити гарантована свакоме појединцу.



Оставите одговор