6. и 7. у Бањој Луци о реформи правосуђа БиХ

Структурисани дијалог између БиХ и ЕУ у области реформе правосуђа, којим ће предсједавати европски комесар за проширење Штефан Филе, почеће у Бањалуци 6. и 7. јуна, најавила је данас министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић. Она је додала да је за тај састанак већ утврђен дневни ред који ће се […]

среда, мај 25, 2011 / 15:27

Структурисани дијалог између БиХ и ЕУ у области реформе правосуђа, којим ће предсједавати европски комесар за проширење Штефан Филе, почеће у Бањалуци 6. и 7. јуна, најавила је данас министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић.

Она је додала да је за тај састанак већ утврђен дневни ред који ће се кретати у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, односно његовом члану који дефинише питања везана за правосуђе.

Цвијановићева је навела да ће се на дневном реду, између осталог, наћи и надлежности правосудних институција, кординација тих надлежности и правни оквир за њихово функционисање.

"Једна од важних тема јесте сарадња у области кривичних и грађанских предмета и то на регионалном и међународном нивоу, као и друга питања везана за функционисање правосудног система", рекла је Цвијановићева новинарима.

Према њеним ријечима, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС до сада је урадило све активности које су биле потребне да се идентификује европско законодавство.

"То значи да смо ми идентификовали све оно што је везано за функционисање у области правде и правосуђа према оснивачким и ревизионим уговорима ЕУ, дакле према примарном законодавству. Такође, идентификовали смо сва питања која су регулисана у оквиру секундарног законодавства, гдје смо се првенствено бавили директивама", нагласила је Цвијановић.

Она је додала да су, такође, издвојене области везане за правосуђе и који проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању, а идентификоване су све обавезе у вези са сугестијама или приоритетим успостављеним у оквиру документа "Европско партнерство".

"Прошли смо и кроз неке примјере европске праксе, те видјели и идентификовали на који је начин у децентрализованим државама уређен правосудни систем и на који начин је успостављена корелација обавеза између тих система и ЕУ", додала је Цвијановићева.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и предсједник РС Милорад Додик су 13. маја постигли договор о почетку структуралног дијалога о проблему правосуђа БиХ, а за узврат да скупштина Српске ревидира одлуку о референдуму.

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требали да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, након чега је високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио да ће поништити одлуку о референдуму уколико то не учини парламент СрпскеОставите одговор