375 милиона грађана, бира чланове парламента ЕУ

БРИСЕЛ – Четвородневни избори за нови сазив Европског парламента данас се одржавају у Италији, Летонији, Кипру, Малти и Словачкој, док Чеси настављају јуче започето гласање. Више од 375 милиона грађана у Италији, Летонији, Кипру, Малти, Словачкој и Чешкој бира нови сазив Европског парламента, који укупно има 736 посланика. За разлику од других чланица ЕУ, гдје […]

субота, 6 јуна, 2009 / 16:21

БРИСЕЛ – Четвородневни избори за нови сазив Европског парламента данас се одржавају у Италији, Летонији, Кипру, Малти и Словачкој, док Чеси настављају јуче започето гласање.

Више од 375 милиона грађана у Италији, Летонији, Кипру, Малти, Словачкој и Чешкој бира нови сазив Европског парламента, који укупно има 736 посланика.

За разлику од других чланица ЕУ, гдје избори трају један дан, грађани Чешке и Италије гласају два дана. Чеси ће гласати и данас, а Италијани и сутра.

Избори су првог дана 4. јуна завршени у Холандији и Великој Британији, а јуче у Ирској.

У осталим државама избори ће бити организовани у недјељу 7. јуна, када ће посланике за Европски парламент бирати Аустрија, Белгија, Бугарска, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Мађарска, Литванија, Луксембург, Пољска, Португал, Румунија, Словенија, Шпанија и Шведска.

По броју становника највећа чланица Уније, Њемачка има и највише посланика у парламенту 99, док Малта има свега пет посланика.

Европски парламент је једна од три најзначајније институције ЕУ, осим Савјета ЕУ и Европске комисије (ЕК) и његова улога је да представља интересе грађана Уније.

Европски парламент се састаје у Стразбуру и Бриселу. Основан је 1952. године и једина је европска институција чији се чланови бирају непосредно од 1979. године.Оставите одговор