25 сеоских кућа за избјеглице у Војводини

Предсједник Владе Аутономне покрајине Војводина Бојан Пајтић уручиће уторак, 21. јуна, уговоре о откупу 25 сеоских кућа за избјегличке породице из 10 општина у Војводини. Овогодишњи Свјетски дан избјеглица покрајински Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима обиљежиће тог дана у Госпођинцима, селу смјештеном на подручју јужнобачке општине Жабаљ, саопштено је из Фонда. […]

недеља, 19 јуна, 2011 / 16:01

Предсједник Владе Аутономне покрајине Војводина Бојан Пајтић уручиће уторак, 21. јуна, уговоре о откупу 25 сеоских кућа за избјегличке породице из 10 општина у Војводини.

Овогодишњи Свјетски дан избјеглица покрајински Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима обиљежиће тог дана у Госпођинцима, селу смјештеном на подручју јужнобачке општине Жабаљ, саопштено је из Фонда.

Свечаност поводом 20. јуна, Свјетског дана избјеглица, биће уприличена у новом дому породице Петровић у Госпођинцима којој је лани додијељена кућа из програма УНХЦР-а.

Покрајински премијер истовремено ће упутити и јавни позив ученицима средњих школа из избјегличких и расељеничких породица да конкуришу за овогодишњу додјелу једнократних накнада. Накнаде ће бити додијељене у септембру, а укупно 50 средњошколаца добиће по 40.000 динара (око 400 евра).

На свечаности у Госпођинцима биће најављени и остали програми које ће Фонд реализовати до краја године, међу којима су најзначајнији откуп још 35 сеоских кућа са окућницом, као и испорука грађевинског материјала за 40 породица.

Један од задатака Фонда јесте и стварање услова за затварање преосталих колективних центара за смјештај избјеглица.

У Војводини тренутно раде два регистрована центра, у Панчеву и Делиблату, у којим борави око 200 људи, а још толико избјеглица у овом тренутку живи у неколико нерегистрованих центара.

Према подацима Фонда, у Војводини тренутно избјеглички статус има нешто мање од 37 000 људи, док је више од 12 000 интерно расељених са Косова и Метохије.

На подручју Србије у овом тренутку живи укупно 74 000 људи с избјегличким статусом. Оставите одговор