13. септембра први састанак о проширењу ЕУ на земље Западног Балкана

Европска комисија одржаће у уторак, 13. септембра први од неколико састанака о пакету за проширење ЕУ на земље Западног Балкана у оквиру кога је и Извјештај о напретку БиХ, јавља дописник Срне из Брисела. Пакет за проширење садржаће документе за земље Западног Балкана и Турску, а ријеч је о Уговору о приступању ЕУ за Хрватску, […]

субота, 10 септембра, 2011 / 09:38

Европска комисија одржаће у уторак, 13. септембра први од неколико састанака о пакету за проширење ЕУ на земље Западног Балкана у оквиру кога је и Извјештај о напретку БиХ, јавља дописник Срне из Брисела.

Пакет за проширење садржаће документе за земље Западног Балкана и Турску, а ријеч је о Уговору о приступању ЕУ за Хрватску, Мишљење о подобности за кандидатуру за Србију и извјештаји о напретку за Турску, која је земља у преговорима, Македонију и Црну Гору које су кандидати, као и за потенцијалне кандидате БиХ, Албанију и Косово.

Дипломатски извор из земље чланице ЕУ рекао је Срни да БиХ неће бити у фокусу ових разговора и да ће се главна дебата водити око кандидатуре и могућег давања условног датума преговора за Србију, као и давању датума за преговоре Македонији, која је кандидат већ шесту годину.

Саговорник Србе истиче да је још увијек могуће да Србија добије препоруку или барем условну препоруку Европске комисије за отварање преговора, док би Црна Гора и Македонија могле да добију препоруку за отварање преговора.

"Међутим, још увијек је рано рећи какав ће тон имати извјештаји", рекао је извор Срне.

Свих 27 комесара изнијеће на састанку конкретне примједбе из ресора за који су одговорни, као што су транспорт, заштита и здравље потрошача, конкуренција, економија, трговина и слично. Као и сваке године, биће оцијењен напредак у реформама и описана политичка слика земље.

Документи, који су најважнија комуникација између Брисела и земаља кандидата и потенцијалних кандидата, биће објављени 12. октобра, а након тога треба да их одобри Савјет ЕУ, а то су 27 чланица ЕУ у формалном сазиву.Оставите одговор