У Приједору никло соларно дрво!

Приједор је данас у центру града добио "соларно дрво" на којем ће пролазници у свако доба моћи пунити своје мобилне телефоне и лаптопе и то је први такав пројекат у Српској и БиХ. "Циљ пројекта је промоција обновљивих извора енергије, те подизање јавне свијести о потенцијалу соларне енергије као чистог еколошког извора", рекао је Борис […]

петак, март 22, 2013 / 16:52

Приједор је данас у центру града добио "соларно дрво" на којем ће пролазници у свако доба моћи пунити своје мобилне телефоне и лаптопе и то је први такав пројекат у Српској и БиХ.

"Циљ пројекта је промоција обновљивих извора енергије, те подизање јавне свијести о потенцијалу соларне енергије као чистог еколошког извора", рекао је Борис Срдић из Агенције за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД".

Соларно дрво представља металну конструкцију која изгледом подсјећа на стабло са гранама на чијим врховима се налазе соларни панели који ће, користећи сунчеву енергију, производити енергију која ће се даље користити за пуњење батерија мобилних телефона и преносивих рачунара, те за напајање информативног ЛЕД екрана.

Студенти из енергетског клуба

"Пројекат су осмислили и развили студенти Машинског, Архитектонског и Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци окупљени у организацију `Енергетски клуб`, која тренутно броји 15 чланова", додао је Срдић.

Укупна вриједност пројекта је 18.200 КМ, од чега су 90 одсто обезбиједиле донаторске организације Њемачко друштво за међународну сарадњу "ГИЗ", Развојни програм Уједињених нација (УНДП) и бањолучко предузећа "Калдера", десет одсто град Приједор, а координатор пројекта је Агенција за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД".

Није само корисно, већ је и лијепо

Члан "Енергетског клуба" Индир Мујанић рекао је да се на предњој страни стабла налази инфо екран са информацијама о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије, као и о партнерима у пројекту, те да се садржај који се врти на екрану може мијењати.

Solarno drvo – #Bijeljina #instaphoto #frontalrs @msikuljak

A photo posted by фронтал.СРБ (@frontalrs) on

"На задњој страни стабла налази се отвор у којем је једна класична утичница за струју за пуњење лаптопа, те шест излаза за четири различите врсте мобилних телефона", додао је Мујанић.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић рекао је да, осим функционалности у виду континуираног кориштења соларне енергије, соларно дрво има и естетску компоненту.

"Позивам суграђане да пажљиво поступају са овом инсталацијом како би нам остала очувана и како би служила својој сврси", апеловао је Ђаковић.

Шта још кажу студенти-научници?

Смисао и сврха пројекта

Циљ овог пројекта јесте промоција обновљивих извора енергије те подизање јавне свијести о потенцијалу соларне енергије као „чистог“ еколошког извора. Практична страна „Соларног дрвета“ је то што представља лако доступан и поуздан извор енергије за допуњавање батерија мобилних телефона и преносивих рачунара. Тиме најефикасније могуће грађане упознаје са предностима чистих извора енергије, њиховим погодностима и отклања заблуду да је њихово коришћење и даље сувише апстрактно за просјечног човјека и да он не може имати неку директну корист од њих.

Како ради?

Соларно дрво представља самостални фотонапонски (ПВ) систем. Опремљено је системом са соларним (ПВ) панелима који када се излозе светлости, на својим крајевима дају одредјени напон, који се мозе користити за пуњење акумулаторских батерија и касније за намјенску употребу. Тако добијена електрична енергија је у даљем току експлоатације потпуно бесплатна, не рачунајући замјену акумулатора сваких неколико година. Додатна аутоматика у смислу контроле пуњења и пражњења, ријешава и тај проблем обезбјеђујући максималан радни вијек једног акумулатора.

Реализација пројекта

Општина Приједор, потписивањем Споразума градоначелника, обавезала се да ће вршити промоцију обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности и на тај начин подизати јавну свијест о овим актуелним проблемима.

Пројекат „Соларно дрво“ препознат је као добра прилика да се оствари директан контакт са грађанима и помогне остварење овог циља. Такође, овај пројекат представља и прилику да се укаже на активности које су предвиђене Одрживим енергетским акционим планом , који је Општина Приједор израдила уз помоћ ГФА консалтинг групе

Соларно дрво налази се на Тргу мајора Зорана Карлице у Приједору.

Соларно дрво постоји и у Београду и Новом Саду, гдје је већ једном било оштећено, што овом приједорском никако не желимо.0 КОМЕНТАРА

  1. Čitaoci ovog teksta treba da obrate pažnju na zgradu iza ovog solarnog drveta.To je nekada jedna od najljepših građevina u Prijedoru robna kuća Patrija,koja sada predstavlja ruglo ovog grada.Evo prilike za novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom da se malo bolje raspitaju o sudbini ove zgrade i zašto je sada u ovakvom stanju.Ispred ove zgrade nalazi se jedan lijepo uređen prostor gde su se održavale sve javne manifestacije u ovom gradu.Sada to nije tako.Inače podržavam sve aktivnosti na uvođenju novih tehnologija i prezentovanju savremenih dostignuća.Takođe želim da napomenem da nikada u ovom gradu nije bilo više nezaposlenih,gladnih,golih i bosih u istoriji postojanja ovoga grada.

  2. Ne mogu da vjerujem da u centru grada, na ovakvom mjestu ovakav objekat i dalje ovako izgleda. Zadnji put sam vidio Patriju prije 5 godina izgledala je isto ovako i da me je neko pitao kladio bih se da je do sada renovirana. Ko ne zna za Prijedor pomislio bi da je u pitanju varosica na kraju svijeta sa svega nekih 10 hiljada stanovnika a nikako drugi ili treci grad po velicini… Stvarno svasta

  3. „Ko ne zna za Prijedor pomislio bi da je u pitanju varosica na kraju svijeta sa svega nekih 10 hiljada stanovnika…“

    Претпостављам да је то био сарказам. Добро, није 10 хиљада, већ је 40-ак хиљада становника. И не бих га назвао варошицом већ касабом. Још увијек се кроз његов центар не може проћи а да не укаљаш ципеле. 🙁

Оставите одговор