У понедељак крај тендера за продају Телекома Србије

Тендер за продају 51 одсто акција Телекома Србије биће затворен у понедељак а Владе Србије очекује најмање четири понуде. Како су агенцији Бета рекли у Министарству финасија Србије, које руководи тендерском процедуром, уобичајено је да потенцијални купци понуде шаљу пред сам крај тендерског рока, тако да ће се број потенцијалних купаца Телекома знати у понедељак. […]

субота, 19 марта, 2011 / 17:43

Тендер за продају 51 одсто акција Телекома Србије биће затворен у понедељак а Владе Србије очекује најмање четири понуде.

Како су агенцији Бета рекли у Министарству финасија Србије, које руководи тендерском процедуром, уобичајено је да потенцијални купци понуде шаљу пред сам крај тендерског рока, тако да ће се број потенцијалних купаца Телекома знати у понедељак.

Статус званичних понуђача на тендеру има шест компанија – Телеком Аустрија, Дојче телеком, Турксел, Америка мовил, Ведер инвестментс и Франс телеком, а у Министарству очекују најмање четири понуде.

Према наводима медија, веће интересовање за куповину Телекома Србије показали су њемачки и аустријски телеком, Турксел и египатски Ведер инвестментс.

Компанија мексичког милијардера Карлоса Слима, најбогатијег човека на свијету, Америка мовил, није показала значајнију заинтересованост, док је, наводе медији, Франс телеком одустао.

У Министарству финансија Србије су рекли и да су потенцијални купци обавијештени о томе да ће грчки ОТЕ продати свих 20 одсто акција које посједује у Телекому, док ће Влада Србије продати 31 одсто акција, а минимална цијена за већински пакет је 1,4 милијарде евра.

Уколико на тендеру буде више од једне понуде купац већинског власничког удјела у Телекому Србије биће изабран на аукцији, десетак дана након затварање тендера.

Комисија за заштиту конкуренције у Србији покренула је, на захтјев Телекома Аустрије, испитивање да ли би та компанија, власник мобилног опрератера Вип мобајла, испуњавала услове о дозвољеној концентрацији на тржишту након преузимања 51 одсто акција Телекома Србије.

Телеком Србије посједује компанију Телеком Српске, као и Мтел у Црној Гори, тако да ће купац морати да добије дозволе и од надлежних антимонополских институција и у тим државама.

Влада Србије тренутно има 80 одсто акција у Телекому Србије, а грчки ОТЕ, у којем Дојче телеком посједује 30 одсто акција, има 20 одсто акција српске компаније.

Планирано је да из удјела Владе Србије 15 одсто акција Телекома Србије бесплатно добију грађани Србије, а око 6,5 одсто би требало да добију и бивши и садашњи запослени, тако да ће након продаје 31 одсто акција на тендеру држави остати 27,5 одсто акција.Оставите одговор