Суљкановић: Вјерске заједнице су се требале питати у закону о гробљима

Потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић изразио је очекивање да ће Уставни суд Српске исправити, како је навео, дискриминишуће одредбе Закона о гробљима и погребној дјелатности. Суљкановић је, након посјете бањалучком бискупу Фрањи Комарици, рекао да је велика грешка што у изради Закона нису учествовале вјерске заједнице. Потпредсједник Српске и Комарица су истакли и потребу ангажовања […]

уторак, март 26, 2013 / 13:49

Потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић изразио је очекивање да ће Уставни суд Српске исправити, како је навео, дискриминишуће одредбе Закона о гробљима и погребној дјелатности.

Суљкановић је, након посјете бањалучком бискупу Фрањи Комарици, рекао да је велика грешка што у изради Закона нису учествовале вјерске заједнице.

Потпредсједник Српске и Комарица су истакли и потребу ангажовања свих на попису становништва у октобру како би демографска слика, не само Републике Српске, већ и цијеле БиХ била "бар приближна оној прије ратних дешавања".

Говорећи о раду комисије Фонда за повратак, чији је члан, Суљкановић је рекао да њен нови састав има вољу да ради и најавио нове пројекте ОПЕК-а и Саудијског фонда за повратак, којим су обухваћене све општине у БиХ и око хиљаду објеката.

Он је критиковао ранији рад Комисије, нарочито код провођења процедура које су биле дискриминишуће за повратнике Хрвате, јер је постпуак прикупљања документације трајао јако дуго, због чега су многи повратници и преминули прикупљајући документе.

Према његовим ријечима, од наведеног броја објеката 39,6 одсто припада српској популацији, око 18,7 хрватској и остатак бошњачкој и осталима, док се ови пројекти односе и на интерно расељена лица.

Он је подсјетио на дискриминишуће одредбе федералних закона за све повратнике у Српску који нису имали право на неопорезиви дио личног дохотка ако раде у ФБиХ, због чега су људи пријављивали пребивалиште у ФБиХ, а живјели у Српској, што је потпуно нарушавало демографску слику Републике Српске.

"Измјеном тог закона људи ће моћи имати документа Републике Српске, а да раде у ФБиХ, као и право на неопорезиви дио личног дохотка", рекао је Суљкановић, додајући да то треба да се односи и на српске повратнике у ФБиХ.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица рекао је да је на састанку било ријечи и о конференцији о повратку која ће се одржати 11. априла у Бањалуци.

Он је изразио захвалност потпредсједнику Српске, који се, како је навео, трудио да учини много не само за бошњашку популацију већ за све људе без обзира на националну и вјерску припадност.Оставите одговор