Судски скандал: Боловање за превоз дроге

Још се није слегла бура и прашина због хапшења двојице возача Дома здравља (осумњичени за превоз 30 кг дроге), а нова афера потреса Требиње.

среда, 3 новембра, 2010 / 16:40

Пише: Небојша Вукановић

Послије само пет дана боравка у притвору, Јован Андрић и Немања Скочо су на слободи, иако им је одређен притвор од мјесец дана. Наиме, судско вијеће Окружног суда у Требињу уважило је жалбу браниоца осумњичених, и поништило раније рјешење судије за претходни поступак Окружног суда, Стева Памучине, о одређивању притвора двојици сумњичених. Према нашим сазнањима радници нису ни суспендовани са посла у Дому здравља и њима је до даљњег отворено  боловање.

Пацијенти и радници Дома здравља су остали без текста када су на ходнику угледали осумњиченог Немању Скочу, како у пратњи главног техничара и директорове десне руке, Драгана Богдановића, одлази код породичног љекара.

Наиме, судија за претходни поступак Окружног суда у Требињу, Стево Памучина, на приједлог тужиоца 23. октобра одредио је притвор двојици возача хитне помоћи с образложењем да се ради о изузетно тешком кривичном дјелу, за које пријети казна до 15 година затвора.

"Сматрам да је основан приједлог Окружног тужилаштва Требиње да се против осумњичених одреди притвор јер постоји основана сумња да је одређено лице учинило кривично дјело, а запријећена је казна од 5 до 15 година затвора. Суд сматра да се у конкретном случају ради о кривичном дјелу које је посебно тешко с обзиром на начин извршења и могуће посљедице овог кривичног дјела, првенствено имајући у виду врсту и количину опојне дроге који су осумњичени преносили. Наиме ради се о психоактивној супстанци дроги "сканк" која је једна од јачих наркотика и која изазива физичку и психичку зависност. Неоспорно је утврђено да се ради о 29 килограма материје са високим процентом ТХЦ-а у сканку, што је повећан износ и штетнији по здравље особе у односу на марихуану. Од једног килограма направи се око 250 паковања за уличну продају по цијени од 30 марака. Ради се о великој одузетој колични која би да ние откривена дошло до великог броја конзумената, а општепознато је да се ради о младим људима. С тога је мјера притвора оправдана и основана", наводи се у Рјешењу који је потписао судија за претходни поступак, СтевоПамучина.

Неоснована основаност

Ипак, послије само три дана одлука је поништена на захтјев браниоца окривљених, познатог требињског адвоката Мире Вучинића. Судско вијеће на челу са судијом Милославом Пикулом сматра да не постоји основана сумња да су Андрић и Скочо превозили дрогу.

"Наведени докази приложени су уз приједлог тужиоца за одређивање притвора, али ни из једног посебно, нити се из свих заједно може закључити да постоји основана сумња да су осумњичени починили кривично дјело које им се ставља на терет. Извјештај о почињеном кривичном дјело који је сачинио ЦЈБ требиње представља само преглед радњи и поступака које је спровела полиција и у коме су наведени сви прилози који су достављени уз Извјештај. Ни у једном од претресених возила није пронађена дрога за коју се сумњиче Андрић и Скочо да су је набавили од непознатих лица. Полиција је пронашла дрогу у мјесту Рибари са десне стране пута поред камене куће на спрат, и која је била прекривена грањем. Ипак не постоји ниједан доказ који би указивао на основану сумњу, као виши стрепен сумње, да је ту количину непознате биљне материје избацио и прекрио гранчицама осумњичени Немања Скочо, а како је описано у приједлогу за одређивање притвора. Такође нема доказа да је осумњичени јован Андрић био "чистач" како би о присуству полицијуе и о пролазности пута обавјештавао осумњиченог Скоча да ли може безбједно превести непознату биљну материју која се налазила, како се наводи у приједлогу за одређивање притвора, у возилу којим је управљао" наводи се у Рјешењу Судског вијећа Окружног суда на чијем је челу био судија Милосав Пикула.

Чињеница да је Скочо одбио да се заустави на знак полицијске патроле, да је недалеко од патроле код колибе у селу Рибари пронађена дрога, те да се осумњичени бранио ћутањем; није била довољна за основану сумњу и притвор јер наводно полиција није доставила довољно доказа. У полицији нису јучле коментарисали изненадну одлугу Окружног суда да осумњичене пусти из притвора да се бране са слободе.

Бол болује…

Са друге стране директор Дома здравља, Драган Ковач, иако је обећао да ће поступити по закону, и ако три дана без оправдања не дођу на посао дати отказ возачима, ипак није донио одлуку о суспензији. Према нашим сазнањима њима је синоћ отворено боловање, како не би остали без примања у вријеме док не долазе на посао.

Да ли је возачима и због чега отворено боловање, и чиме су то уцијенили или придобили повјерење директора, Драган Ковач није желио да одговори. У кратком телефонском разговору, једино опипљиво што је рекао, јесте да је у Бањој Луци.

"Ја сам на једном састанку у Бањалуци, и не желим да коментаришем и дајем одговор на ваша питања, и да разговорам са непознатим људима", закључио је директор Дома здравља у Требињу.

Ковач није желио да одговори на наша бројна питања и шпекулације у јавности, да је возило хитне помоћи често било близу границе са Црном Гором. Вјероватно да директор боље познаје министра и надлежне органе, па би њима ваљда требао да објасни своје одлуке, али и начин на који је у последње вријеме купио два луксузна аутомобила "Ауди А4"  и другу вриједну имовину.

Наредних дана може се очекивати да се два возача након опоравка од изненадне болести врате и наставе да раде свој хумани и добро уходани посао.Оставите одговор