Стиже Ештонова са рјешењем

Високи представник ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон наредне недјеље долази у Бању Луку да би било пронађено рјешење по коме ниједна страна не би била поражена у ситуацији насталој поводом одлуке Републике Српске да распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ. Правни експерти ЕУ требало би да ураде реформу правног система БиХ што је […]

петак, 6 маја, 2011 / 16:40

Високи представник ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон наредне недјеље долази у Бању Луку да би било пронађено рјешење по коме ниједна страна не би била поражена у ситуацији насталој поводом одлуке Републике Српске да распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

Правни експерти ЕУ требало би да ураде реформу правног система БиХ што је био један од захтјева предсједника Српске Милорада Додика, пише београдски дневник "Блиц".

Лист наводи да је на јучерашњој сједници Савјета за провођење мира (ПИК) у БиХ дошло до промјене у ставу појединих чланова ПИК-а, те да се противљењу руског амбасадора за поништавање референдума у РС придружио и француски амбасадор, што је Инцку јуче додатно отежало намјеру да поништи одлуку Скупштине и евентуално санкционише политичаре у РС.

Позивајући се на сазнања у дипломатским круговима, београдски лист наводи да Инцко за поништавање референдума у РС нема подршку комплетне међународне заједнице, прије свега ЕУ.

Из Брисела су, на разне начине, наводно поручили да очекују да власти у Српској саме пониште референдум, и то у што краћем року, наводи лист.

Према тврдњама појединих међународних кругова, високи представник намјерава да од Американаца затражи снажнију подршку за своје намјере, због чега ће се почетком наредне седмице упутити у Њујорк, гдје би требало да се састане са америчким званичницима, пише лист.

У Сарајеву је јуче одржана сједница Управног одбора ПИК-а на нивоу амбасадора, на којој је било ријечи о одлуци и референдуму у Српској о раду Суда и Тужилаштва БиХ.
Предсједник Републике Милорад Додик рекао је јуче да Српска нема намјеру да одустане од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Он је рекао да је циљ Инцкове посјете САД, гдје ће разговарати и са представницима УН и америчким званичницима, да прибави нову подршку "незаконитим одлукама које је раније донио у Федерацији БиХ". "Оставите одговор