Филе: Није лако медијима на западном Балкану и у Турској

Политички утицаји, економски притисци и напади на новинаре, главне су пријетње слободи изражавања и медија, рекао је данас европски комесар за проширење Штефан Филе, отварајући у Бриселу велику међународну конференцију о медијима на западном Балкану и у Турској. Он је пред више од 400 новинара, уредника и представника медија из региона, оцијенио да то угрожава, […]

петак, мај 6, 2011 / 17:31

Политички утицаји, економски притисци и напади на новинаре, главне су пријетње слободи изражавања и медија, рекао је данас европски комесар за проширење Штефан Филе, отварајући у Бриселу велику међународну конференцију о медијима на западном Балкану и у Турској.

Он је пред више од 400 новинара, уредника и представника медија из региона, оцијенио да то угрожава, не само темеље демократског система у свакој од земаља, већ и вриједности Европске уније, преносе српски медији.

Поштовање слободе изражавања и медија представља испуњавање једног од најважнијих Копенхагеншких критеријума за чланство у ЕУ, напоменуо је Филе и негирао да у Унији постоји умор од проширења.

Он се заложио за сузбијање организованог криминала и корупције у медијској сфери и поручио да суштински значај има и транспаретност медијског власништва.

За промјене у медијској сфери није довољно само постојање правног поретка, него и његова примјена, посебно на Балкану, додао је Филе, истичући важност и професионалног усавршавања новинара.

Према оцјени предсједника Европског парламента Јержија Бузека, слободни медији су главно средство борбе за демократске вриједности.

Слобода није, међутим, унапријед и заувијек дата, нагласио је Бузек, оцјењујући да су слободни медији и слобода изражавања фундаментална права.

Нема слободе без солидарности, нити солидарности без одговорности, истакао је Бузек и затражио да се новинари заштите од напада. Нема слободног мјеста, без слободних новинара, додао је Бузек, који сматра да се мора уважити и постојање нових медија, као и право на повезивање преко друштвених мрежа.

Бузек се заложио и за плурализам медија, који подразумијева конкуренцију, уз подршку јавних институција.

Европска комисија организовала је данас у Бриселу конференцију о слободи медија у земљама кандидатима за чланство у ЕУ на коју је 400 учесника, представници међународних и регионалних медијских организација, цивилног друштва, научне заједнице и националних власти.

Комисија је недавно изразила забринутост због ограничавања слободе медија на западном Балкану и у Турској.0 КОМЕНТАРА

  1. Овдје је све рјешено и све је стављено под контролу. Независни и поштени медији у РС су објеручке јавно прихватили мито које им је Додик дао из буџета РС као помоћ медијима. они који нису добили у првој транши од 5 мил.КМ, схватили су да ако се поправе, имају шансу да добију у другој. И поправили су се, па су добили. Нема више објективног медија у РС. БН је окренуо ћурак, јасно је свимакоји пажљивије гледају. СНСД је напокон одмрзао односе са АТВ, Екстра магазин, Репортер, Независне, Глас и Фокус добијају свој дио у континуитету, а питање Блица је ријешено доласком новог уредника. Вечерњим су издвојена значајна средства за закуп простора. Зато је неки дан „Независно“ удружење новинара РС саопштило да у РС медији уживају апсолутну слободу. И онда видите у медијима као критикују корупцију. Значи по њима Филе није у праву. Или РС није на западном Балкану.

Оставите одговор