MKГ: Не блокирајте референдум

Високи представник у БиХ Валентин Инцко не треба покушавати да блокира референдум у Републици Српској, иако то носи потенцијално опасан развој догађаја, јер ће тиме само повећати излазност и појачати тензије, став је Међународне кризне групе. У најновијем извјештају МКГ наводи се да се БиХ суочава са најтежом кризом од окончања рата 1995. године, чему […]

петак, мај 6, 2011 / 16:37

Високи представник у БиХ Валентин Инцко не треба покушавати да блокира референдум у Републици Српској, иако то носи потенцијално опасан развој догађаја, јер ће тиме само повећати излазност и појачати тензије, став је Међународне кризне групе.

У најновијем извјештају МКГ наводи се да се БиХ суочава са најтежом кризом од окончања рата 1995. године, чему је допринијела и међународна заједница када је високи представник суспендовао одлуку Централне изборне комисије БиХ о избору предсједника Федрације БиХ, као и да Срби треба да одустану од референдума, али и да одбаце сваки једнострани чин којим се супростављају државним институцијама, попут повлачења својих представника из органа БиХ.

МКГ сматра да, иако је ситуација веома забрињавајућа, међународна заједница не треба да покушава да њоме управља техничким ријешењима или санкцијама које би могле да охрабре све стране да ојачају своје ставове. Умјесто тога, сматра МКГ, међународна заједница треба да искористе дискусију у Савјету безбједности УН 9. маја о БиХ и састанак Савјета ЕУ за инострана питања 13. маја за покретање разматрања стратешке политике.

БиХ се суочава са најтежом кризом од окончања рата 1995. године, наводи МКГ и истиче да вјероватноћа избијања насиља није непосредна, али да има могућности да до њега дође у будућности уколико све стране не одустану од максималистичких ставова.

Прије одржавања референдума треба организовати конференцију на вишем нивоу да се потврдила међународна посвећеност Дејтонском споразуму, уклањање високог представника из локалне политике како би се вратио његов кредибилитет као неутралног посредника, те дозволити капацитетима ЕУ да постане водећи међународни играч у БиХ.

"Међународна заједница превише је упетљана у локалну политику. Потребно је да се повуче и подеси своје циљеве у складу са умањеним утицајем. Када непосредна криза буде ријешена, лидери БиХ могу да раде на обнови Дејтонске компактности и постизања чланства у ЕУ", сматра директор европског програма МКГ Сабина Фрејзер.

У извјештају МКГ под насловом "Државне институције на удару" наглашава се да седам мјесеци након избора није формирана власт, док је то у ФБиХ учињено на контроверзан начин и уз оспоравање најјачих хрватских странака, које су створиле Хрватски народни сабор. РС је, са друге стране, позвала грађане на одржавање референдума о одлукама високог представника Валентина Инцка и раду Суда и Тужилаштва БиХ.

"То су кризе легитимитета, сукоби између различитих визија изгледа државе БиХ. Сукоб почиње да уништава државне инситуције и може да угрози и саму државу. Потребни су компромиси који би омогућио свим странама у БиХ – Србима, Бошњацима и Хрватима – да осјете да су добили довољно да се могу вратити са ивице", рекао је директор МКГ за Балкан Марко Прелец.

МКГ прзинаје да је међународна заједница допринијела кризи када је високи представник суспендовао одлуку Централне изборне комисије БиХ о избору предсједника ФБиХ. Већина међународне заједнице сада сматра да су власти у ФБиХ легитимне, али већина Срба и Хрвата није с тим сагласна.

Према ставу МКГ, да би високи представник помогао у формирању истинске легитимне Владе у ФБиХ треба да укине своју суспензију и дозволи да одлука ЦИК-а ступи на снагу, након чега би парламент требало да слиједи процедуру да изабере предсједника, а који потом именује владу која је у складу са Уставом.Оставите одговор