Шта се очекује од локалних избора (3)

Локални избори су све ближе (ако претпоставимо да новог одгађања неће бити) и све је више познатих кандидата. Проћићемо кроз још неколико локалних средина у којима укратко приказујемо позиције пред изборе.

понедељак, јул 13, 2020 / 07:17

Теслић

Након што је Додик инсинуирао да у Теслићу прави аранжман као у Бијељини и Добоју, Милан Миличевић је вјероватно одустао од намјере да препусти кандидатуру неком другом из СДС. По некима, за то је постојала солидна могућност. Сада, наводно, ради инат. Миличевић је у сваком случају фаворит за побједу, а неуспјели опозив је био једина шанса кад је могао бити скинут са те функције. Ко ће сада бити против њега, није до краја јасно. Кандидатуру најављује Драгутин Шкребић (СП), а не одустаје ни Драган Богданић (СНСД). Уколико не направе споразум, а у добрим односима нису, питање побједника је ријешено.

Нешто компликованије је са скупштинском већином, будући да су и у овом мандату одборници ПДП напустили странку и приступили СНСД. Тек један од четворо није то учинио, али се понаша као да није члан ПДП. У Теслићу указују да је занимљиво колико су гласачи ПДП настројени против СНСД, али им је руководство "проблематично". Вјероватно је да ће овај пут у локалну скупштину ући мањи број странака него раније, а да ће, уколико Миличевић побиједи, већину чинити СДС и СП. Јер, поново, Шкребић и Богданић нису у добрим односима. А ни Богданић и Миличевић, који излази са скупштине кад на њу дође Богданић.

Сребреница

У Сребреници се избори увијек гледају кроз призму националне хомогенизације. Раније су Бошњаци однијели побједу проналазећи тројанске коње српског имена. Актуелни начелник Грујичић побиједио је Дураковића "један на један". Дураковић више нема подршку СДА, али је био политички активан на парламентарним изборима.

Питање је да ли ће нарушити национално јединство и кандидовати се против Алије Табаковића, кандидата СДА. Њега је подржала чак и опскурна грађаноидна Наша странка, чији се предсједник (у Ефбиху) изјашњава као Србин, а који сматра да се у Сребреници не смије нарушити бошњачко јединство. А Сребреница је још 2017. била поприште и физичких обрачуна у СДА, па вјероватно нико не зна шта се ту све може очекивати.

Што се тиче српског кандидата, кампања против Грујичића против њега била је агресивна крајем 2019. и то преко београдских таблоида. Грујичић је од независног кандидата постао члан СНСД, а током мандата СДС је истиснут из већине, што је затровало односе. ПДП је најавио да СНСД може подржати једино у Сребреници и Вукосављу. Након најављене коалиције српских странака у Мостару и Сребреници, Мирко Шаровић је најавио да СДС неће подржати Грујичића, те је за кандидата предложио Милисава Марјановића, члана СДС.

Гацко

Од како је избора за начелника, на њима добија Милан Радмиловић. По некима, одавно се уморио, не долази на посао и слично. Већина је у гатачкој скупштини задњих година висила о једном човјеку. Према неким најавама, Радмиловић ће опет бити кандидат СДС, упркос очекивањима да Вукота Говедарица, умјесто да буде "високи функционер СДС" засуче рукаве, проба добити изборе и неку функцију на којој треба радити нешто практично.

Билећа

Општина са мало становника, још мање пара, али увијек занимљивом политичком сценом. У Билећи се, гледано споља, никад ништа не зна. Занимљиво је да је начелник Алексић почетком 2019. најавио да ће се повући са функције у изборној години, како би поштедио буџет пријевремених избора.

Но његово здравље, које је било разлог повлачења, очито се поправило. Нити је поднио оставку, нити ће одустати од кандидатуре. Браћа Вуковић су планирала да га склоне, чак су довели Михајла Вујовића за општинског менаџера.

Алексић има популарност у народу, због чега су га истурили у први план, али Вуковићи њим не могу управљати како су хтјели. Остаје видјети хоће ли га минирати на изборима, а онда кројити већину са начелником из противничких редова… Дакле, опозиција има шансе. Али ништа од овога не значи стабилност за скупштину која је постала синоним циркуса.

Дервента

Иако је у СНСД постојала струја која је сматрала да је вријеме подмлађивању, те захваљивању Милораду Симићу, који је начелник Дервенте већ 16 година, одлучено је да за то није вријеме, и да се Симићу укаже част да још једном поведе општину, и можда дочека да Дервента добије статус града, а он звање градоначелника.

СДС се одлучио за подмлађивање, па је понудио Владу Ковачевића, који је више пута биран у скупштину општине. Иако у локалном одбору има и бивших посланика који можда имају и већу политичку тежину. Како год, СНСД – ов кандидат је велики фаворит.

Модрича

Слична ситуација као у Дервенти, гдје је Младен Крекић једнако дуго начелник, уз тврдње да је вријеме за неког новог. Ипак, у Модричи је нешто више опција, по чешрији се нагађа о десетини имена, па се чак спомиње да би Петар Јелић, син бившег предсједника Милана Јелића, могао бити независни кандидат, а као такав добити Додикову подршку. Међутим, не треба очекивати такве егзотичне комбинације, и највјероватније ће СНСД остати уз Крекића .

СДС је раније представио кандидата, и то ће бити адвокат Јовица Радуловић. Занимљиво је да ће ПДП у Модричи био у власти са СНСД, а жеља врха ПДП јесте да подрже Радуловића. По неким најавама, то ће се десити, али се не зна колико ће подршка бити искрена и срчана.

Брод

Посавска општина у којој СДС има више шансе да оствари побједу. Још увијек се не зна ко ће бити кандидат, али се оперише са именом посланика Зорана Видића. Он је након бродске скупштине постао носилац листе за НСРС испред искуснијих политичара из Дервенте и Модриче, а у скупштинским клупама је био запажен дискутант. Оно што не иде у прилог опозицији јесте то да је ДЕМОС најавио да ће имати заједничког кандидата са СНСД. Иначе, у ДЕМОС се скрасио Вид Ивановић, који је више пута излазио на изборе за начелника (последњи пут као члан ДНС), те реметио јединство владајућих странака.

Шамац

Начелник Шамца Ђорђе Милићевић изабран је као заједнички кандидат НДП и СДС. Већ двије године су прошле како је НДП изашао из опозиционе коалиције и пришао СНСД на републичком нивоу. У Шамцу се није ништа промијенило, скупштинска већина је остала иста, и по свој прилици ће тако бити на предстојећим изборима. Са друге стране, СНСД и Демос су договорили заједничку подршку Ведрану Ђурђевићу, члану СНСД.

ПовезаноОставите одговор