Средства за унапређење пољопривредног сектора

На Пољопривредном факултету у Бањој Луци данас је одржана четврта радионица на којој је било ријечи о могућностима приступа претприступним фондовима ЕУ за пољопривреду посредством ИПАРД програма који се односе на средства за унапређење пољопривредног сектора. Радмила Цвијић из Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске – подручни центар Добој, изјавила је да […]

понедељак, јун 13, 2011 / 17:47

На Пољопривредном факултету у Бањој Луци данас је одржана четврта радионица на којој је било ријечи о могућностима приступа претприступним фондовима ЕУ за пољопривреду посредством ИПАРД програма који се односе на средства за унапређење пољопривредног сектора.

Радмила Цвијић из Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске – подручни центар Добој, изјавила је да се на данашњем састанку разговарало о стању у сектору мљекарства, производњи меса и могућностима како да се превазиђу одређене слабости, односно да се дође до одређених резултата.

"На данашњој радионици истакле су се одређене слабости, шансе, мане и предности сваког од ових видова производње", рекла је Цвијићева новинарима у Бањој Луци и додала да је састанак изузетно значајан зато што су у анализи стања и у могућностима превазилажења проблема свој допринос дали директно пољопривредни произвођачи.

Она је навела да је снага у мљекарској производњи Српске у земљишним и људским ресурсима, затим знање и вјештине пољопривредних произвођача, потенцијал основног стада, као и механизација и шталски објекти.

"Недостаци у овој грани индустрије су тржиште и могућност кредитирања пољопривредне производње", истакла је Цвијићева.

Представник произвођача млијека из Шамца Чедомир Боројевић рекао је да се млијеко у Српској продаје по просјечној откупној цијени од 25 до 35 евроценти.

"Том цијеном не можемо бити задовољни јер је цијена млијека у окружењу много већа, посебно у Хрватској гдје цијена за квалитетним млијеком досеже и до једне КМ", истакао је Боројевић.

Према његовим ријечима, на простору БиХ произведе се негдје око 85 милиона литара млијека.

На данашњем састанку, који су организовали представници Пољопривредног факултета у Бањој Луци, присуствовали су произвођачи млијека и различитих врста това – јунади, оваца, перади, представници месопрерађивачке индустрије и мљекара, као и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и институција Српске.Оставите одговор