САНУ прославила 172 године постојања

Предсједник Српске академије наука и уметности /САНУ/ Никола Хајдин рекао је да је Академија од свог оснивања до данас остала посвећена раду на научном, умјетничком и културном развоју друштва. Хајдин је на обиљежавању Дана Академије и 172 године од оснивања ове институције, рекао да образовање представља најзначајнији сегмент у јачању научних потенцијала и да сви […]

уторак, 19 новембра, 2013 / 18:36

Предсједник Српске академије наука и уметности /САНУ/ Никола Хајдин рекао је да је Академија од свог оснивања до данас остала посвећена раду на научном, умјетничком и културном развоју друштва.

Хајдин је на обиљежавању Дана Академије и 172 године од оснивања ове институције, рекао да образовање представља најзначајнији сегмент у јачању научних потенцијала и да сви напори да се оно унаприједи имају стратешки значај.

Он је подсјетио на активности Академије и њених чланова у протеклих годину дана и посебан акценат ставио на Награди САНУ за област математике, медицине и техничких наука која се додјељује ове године.

Оцијенишви да у свијету наступа доба укупног развоја заснованог на науци, Хајдин је нагласио да је новоустановљена Награда САНУ оправдала своје постојање и да подстиче интерес за науку, ствара плиму за висока научна достигнућа, а самим тим подиже и општи научни ниво.

"Популарисањем ове и сличних награда, подстичемо интересовање за бављење науком млађих генерација. То је један од важних елемената награде", истакао је Хајдин.

Он је навео да Академија цијени и научни рад из области хуманистичких наука, те најавио да ће се у најскорије вријеме у награђиване области укључити и хуманистичке науке и умјетност, посебно оне које имају значај за развој друштва у цјелини.

Хајдин је рекао да су покренуте иницијативе да се и међународна заједница, тачније УНЕСКО, укључи у обиљежавање јубилеја чланова САНУ, великих научника и умјетника, те додао да је извјесно да ће јубилеј Михајла Пупина бити на листи прослава УНЕСКО-а за 2014, док су предати приједлози за Јосифа Панчића, Стевана Мокрањца и друге.

Он је подсјетио да је у протеклих годину дана у организацији САНУ одржано осам великих међународних скупова са разноврсним темама из области медицине, образовања, музике, климатских промјена, генетике, као и да је обиљежен јубилеј Петра Другог Петровића Његоша, док су радови и дискусије са тих скупова имали велики одјек у медијима и научно-стручној јавности.

САНУ се укључила и у обиљежавање јубилеја 1.700 година Миланског едикта циклусом од седам јавних предавања, а у Галерији САНУ је организовано низ изложба, међу којима и изложба "Умјетност 18. вијека у колекцији Галерије Матице српске".

Библиотека САНУ приредила је 14 трибина, на којима је представљено 15 књига, а у плану су још четири трибине до краја године.

Иако су били најављени, скупу нису присуствовали предсједник Србије Томислав Николић и Његова светост патријарх српски Иринеј због обавеза. Поруку предсједника Србије прочитао је његов савјетник Оливер Антић.

Скупу су присуствовали министар просвјете Србије Томислав Јовановић, министар спорта и омладине Вања Удовичич, министар културе Иван Тасовац, као и представници вјерских заједница и научне заједнице.

На данашњи дан навршавају се 172 године од оснивања Академије као Друштва српске словесности.Оставите одговор