САД у Бањој Луци изграђују "Солидарну државу свих народа"

Дакле, неформална група преко формално универзитетског позоришта и са поросторијама добијеним од Града Бања Лука, проводе унитаристичке планове промоције Сарајевског централизма, финансиране од владине агенције УСАИД. И свима је то у реду.

четвртак, август 27, 2020 / 11:04

Мајице са америчком заставом су њихова униформа. Српска застава не долази у обзир. Она није кул. А нико се не пита зашто? Ми са Фронтал.РС, који то опет па питамо, испадамо крајње покварени партибрејкери.

Већ је на истом мјесту, сличним послом, скомрачила и ЕУ уз присуство Игора Радојичића, о чему можете прочитати касније у тексту. И тад је застава са 12 звјезица, била једина застава која значи идентитет омладини у Бањој Луци.

За обе манифестације, за коју подршку даје Универзитет у Бањој Луци и Град Бања Лука, карактеристично је да ни једном нису споменули Републику Српску. Босну и Херцеговину пак, при извјештају о дешавању "за паре ЕУ", чак девет пута! Наравно, ни помислити нико није смио да медијска галантерија буде (и) на српском писму.

Ово непогрешиво показује на који начин и уз учитавање каквих идеолошких и идентитетских постулата установе у Републици Српској и Бањој Луци образују и формирају млађе нараштаје.

Српско писмо није европска вриједност и то код наше куће

Више у тексту поставили смо наводнике на "за паре ЕУ", јер је ово работа наше државе. Они ово проводе. ЕУ и САД су само дали неки џепарац уз сценарио.

Једна учесница пројекта их, захваљујући им се, и назива "наши партнери". То би указивало да стране владине агенције дају половину неопходног за пројекат, али је сва иконографија и све националне или савезне заставе које се сликају – њихова? Свакако би то много више коштало да су странци то радили по комерцијалним условима, а ми смо у смислу емитовања меке моћи у сопственој кући на тешком губитку.

Исто се дешава и у Музеју савремене умјетности и установама широм Српске, коју као државу, како прочитасте раније, у оваквим околностима не треба ни помињати. Дакле треба поменути "унитарну и недјељиву" БиХ, јер српски идентитет није "европска вриједност" и таква врста наслијеђа не потиче "солидарност свих народа". Ето, неко са стране треба доћи да нам то покрене.

До које мјере је у јавним иступима то банално и роботизовано и нестваралачки наглашено да је урађено по политичком плану и програму, најлакше се може увидјети по идентичним формулацијама у два овдје предметна пројекта. Преписивачке фразе једном кажу "кроз европско заједништво и његовање европских вриједности постижу се најбољи и најкреативнији резултати", а други пут се "кроз заједништво постижу најбољи и најкреативнији резултати".

При том српско писмо у Републици Српској изостаје у свим појавним облицима заједништва и креативности, што својим присуством на догађајима не условљавају наши изабрани и именовани представници. Уопште им то не пада на памет, јер и сами пишу латиницом јавно.

При том ни Радојичићу, ни остатку СНСД, не смета што ће им се кроз који мандат то болно олупати о главу, као што већ јесте. Сви ти, дакле сви државни умјетници и њихови млади насљедници, окупили су се и дизали песницу против њих у склопу парарелигиозно-предизборног перформанса по имену Правда за Давида.

Обука у Богића Богићевића

Стајали су и рецитовали, позирали, перформансирали, запијевали и тандркали; дрхтећи у слатком ишчекивању да их Мирјана Карановић или Сергеј Трифуновић потапшу по рамену и дају им мајицу Јована Дивјака да обуку.

То је њихова обука за живот!

Сви ти којима је пројекат намјењен и који добивају подршку за исти од власти, радиће против ње кад год могу, баш због дозвољавања власти да стране владине агенције несметано дјелују на млађе нараштаје. Дизали су песницу против истог тог Радојичића са којим се послије сликају на отварању.

А шта од њих друго очекивати уз овакве напутке за свјетоназоре? Ми смо за што боље и тјешње односе са Руском Федерацијом, али нам САД и ЕУ раде од омладине шта хоће, што ми јавно подржавамо? Власти у том случају могу, дакако, да очекују искључиво самоубиство на одгођено.

Требамо ли, уз овакав предувод, рећи да смо оба саопштења добили искључиво на латиници (како богове и газде из УСАИД и ЕУ написати овако како читате?), те им саопштење доносимо у цјелости и машински пресловљено на српско писмо:

Американци нам дали паре, отплаћиваће Српска с каматом губитка идентитета

Обавјештавамо јавност да је у Подрум сцени "Бањалучког студентског позоришта" неформална група НАмладиМА почела пробе за пројекат "Држава солидарности" који се реализује кроз програм малих грантова УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност, који проводи ЦРС са партнерима.

У претходном периоду, пет младих ентузијаста који чине неформалну групу грађана "НАмладиМА" (Владана Савић, Јелена Стојаковић, Ема Ћехајић, Анандо Ченић и Рајко Марчета) осмислило је пројекат под називом "Држава солидарности". Кроз заједнички креативни рад младих на стварању представе "Држава", пројекат ће подстаћи младе на креативно стваралаштво, промишљање и формирање властитих ставова, а не на пасивно прихватање "сервираних" информација и ставова, као и на увиђање да се кроз заједништво постижу најбољи и најкреативнији резултати.

У претходном периоду, чланови пројектног тима прикупљали су потребне информације за тему представе која ће, између осталог, бити везана и за поплаве као непремостиве елементарне непогоде у свим савременим државама и однос власти и појединаца према наведеној појави.

Кроз рад, учесници ће појединачно или у групи дефинисати проблеме који их лично дотичу када је држава у питању, а тичу се и заједнице којој припадају. Током наредног периода, чланове неформалне групе "НАмладиМА" очекује рад на постављању саме представе и њено премијерно извођење.

Премијерно извођење представе "Држава" биће уприличено у просторијама Бањалучког Студентског позоришта 1. септембра 2020. године у 21.30 уз присуство 15 чланова глумачког ансамбла, те максималног броја публике до 25 људи и уз поштовање свих препорука Свјетске здравствене организације у борби против ширења вируса корона. Након одигране представе публику очекује и занимљиво учешће на округом столу којег ће да уређује и води координатор пројекта Владана Савић.

Рајко Марчета: "Главни циљ нашег пројекта и представе јесте да се на умјетнички начин, односно кроз представу прикаже позитиван примјер солидарности свих народа. Уколико је наша повезаност и солидарност могућа у условима елементарних непогода, још више је могуће да таква повезаност постоји и у условима без елементарних непогода. Овим путем желимо да истакнемо позитивне примјере из садашњег времена, који јесу живи доказ наше повезаности, суживота, помирења и свих оних људских принципа које требамо његовати на свакодненој основи како би одржавали изграђени мир."

Јелена Стојаковић: "Једини начин да промијенимо прошлост је да промијенимо будућност. Надамо се да ћемо као и прошле године, кроз овакве и сличне пројекте, успјети пробудити свијест код становништва, као и добити различита мишљења и визије о проблемима и рјешавању истих на овим просторима."

Анандо Ченић: "Током истраживања, одлучили смо се да и ове године кроз форму позоришне представе и дискусије након тога, сагледамо ситуацију и чујемо мишљења публике о актуелним темама којима се бавимо у посљедњих неколико мјесеци."

Владана Савић: "Сваки пројекат оваквог типа, прилика је за младе људе, али и све генерације, да размијене искуства и мишљења о важним темама које се тичу свих нас, а истовремено се и креативно изразе кроз умјетничке радове који нас повезују. Желимо да се захвалимо нашим партнерима, који су омогућили да се овај пројекат реализује на најбољи могући начин."

Нешто раније: Изградња БиХ, за паре ЕУ, подршку Универзитета и без плаћања кирије у Бањој Луци

Уз директан телевизијски пренос на Радио телевизји Босне и Херцеговине (пратите хоћете ли и колико чути за Републику Српску даље у саопштењу, прим Фронтал.РС) синоћ, 23. јула од 18 часова свечано је отворен међународни пројекат "Омнибуси младих драматурга из Европске уније и Босне и Херцеговине" којег финансира Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини/Специјални представник ЕУ у БИХ, а реализује конзорцијум којег чине Бањалучко студентско позориште и ААП Елецтрониц из Бање Луке.

Свечаност је почела интонирањем химни Босне и Херцеговине и Европске уније, а завршена химном Гаудеамус Игитур. Водитељ свечаности био је Џевдет Тузлић, док је у музичко дијелу програма учествовала узела драмска умјетница Ђурђа Бабић Вукашиновић која је маестрално изводила најпознатије нумере Едит Пјаф.

Подршку пројекту дао је и Универзитет у Бањој Луци, а проректорица проф. др Биљана Антуновић указала је на важност уске повезаности бањалучког универзитета и Студентког позоришта, као и захвалност што ће персонално дио пројекта бити и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. Поред студената са Универзитета из Бање Луке, учешже ће узети и студенти Универзитета у Тузли и Сарајеву, као студенти са универзитета из бројних градова Европе.

У свом обраћању шеф пројектног тима омнибуса Александар Пејаковић, позоришни редитељ из Бање Луке истакао је важност увиђања да се кроз европско заједништво и његовање европских вриједности постижу најбољи и најкреативнији резултати. У том смислу нагласио је да иако је сада Шекспиров гроб ван граница Еврпске уније његова поезија и његови насљедници драматурзи су категорије трајних вриједности европских народа.

Свечаности је присуствоао и градоначелник Бање Лука Игор Радојичић који је честитао Студентско позоришту почетак рада на повезивању студената из Европске уније и Босне и Херцеговине и захвалио се Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини што је одлучила да баш Студентском позоришту повјери овако значај пројекат.

Подршке пројекту омнибуса који повезују студенте Европске уније и Босне и Херцеговине стигле су са свих страна, а свако најдража стигла је од угледног драмског умјетника Тарика Филиповић који је тонски запис посао из Загреба. Као човјек који је одрастао у Босни и Херцеговини, а са званичним пасошем земље чланице Европске уније Тарик Филиповић је указао на битност његовања писане ријечи и подршке онима који стварају драмску поезију – студентима драматругије.

Свечаност је званично отворила директорица Бањалучког студентког позоришта Сања Војводић која се захвалила свима који свједоче историји коју пише Студентско позориште из Бање Луке. Пројекат "Омнибуси младих драматурга Европске уније и Босне и Херцегвоине" биће званично затворен 21. септембра на Међународни дан мира уз директан телевизијиски пренос на Елта телевизији.Оставите одговор