Под заставом Мрске: Латиничари студентског позоришта у Москви

Да госпође Војводић и Симић-Жерајић, позоришта чувеног по поздраву предизборним слоганом СНСД из Кореје, пишу латиницом, то није необично. Колико то слабо и немарљиво крију, већ јесте.

четвртак, мај 2, 2019 / 17:02

Госпође које гура и финансира држава, шаљу саопштење о свом ђирању по Москви и на ћириличном и на латиничном писму, при том (несвјесне тог чина) доказују како су га заправо изворно написале латиницом. То најилустративније говори колико Српска не да нема, већ ни не жели културну политику која би јој обезбјеђивала смисао и будућност.

Даље у тексту масним словима издвајамо римске бројеве, који да су изворно написани у ћирилични текст, при пресловљавању у латиницу не би испали као ХИИИ. Наравно, било је обратно. Као што је и Кестенбург у својој основи германизација и латинизација престонице Српске. Само треба помислити да се овако нешто деси неком ко је добио паре Хрватске или Ефбиха, па да се види у каквој смо тешкој ситуацији.

Прво се, пред пут у Москву, представљајући се у име УБЛ, Бање Луке и Српске, написао текст латиницом. Онда даље уз помоћ код-конвертора глумимо српство, и српско-руско братство. Но, не може машина све да сакрије, већ више открије. Нормално, успут пошаљемо фотографијице згодне за ФБ и Инстаграм… То је некако и типичан примјер ко се и на који начин бави културом у Српској. За паре свих пореских обвезника.

Наше (колективно) саучешће.

Братски ХИИИ

Директор "Бањалучког студентског позоришта" госпођа Сања Војводић боравиће од 30. априла 2019. године у посјети културним институцијама у Москви, што је њена прва посјета у функцији директора БСП-а братским институцијама са сједиштем у престоници Русије.

Циљ посјете је унапређење позоришних и културних веза између студената Бање Луке и Москве, а позив је упутио "Московски клуб за подршку и развој” (МКПР) који дјелује као организациона јединица СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА – БРАТСТВО у МосквИ. МКПР највећим дијелом чине студенти који су дошли из Србије и Републике Српске на студије у Русију. Домаћин сусрета БСП-а и МКПР-а биће координатор "Московског клуба за подршку и развој” господин Звјездан Кунић.

Након успјешног учешћа на фестивалу "Златни витез” и XИИИ конгресу међународне позоришне асоцијације АИТУ-а, ово је трећа посјета представника управе "Бањалучког студентског позоришта” Москви, што упућује на јасну опредељеност БСП-а ка јачем окупљању студената Српске и Русије.

Делегацију БСП-а ће поред директора чинити и уредник фестивалске едиције "Кестенбурга” госпођа Неда Симић Жерајић

Сања Војводић ће у Москви имати више сусрета с представницима културних и образовних институција, те друштвено одговорним компанијама које имају сједиште у том граду, а подржавају развој и размјену студената Српске и Русије.

Подршку одласку БСП-а у Москву пружили су Представништва Републике Српске у Београду и Москви.Оставите одговор