Глумци БСП "под заставом Српске" у Јужној Кореји

"Бањалучко студентско позориште" имало је запажен наступ на Интернационалном фестивалу позоришта у граду Чунчеон у Јужној Кореји, а наслов су, уз азбучни текст, сами послали. Што је незапамћено у наглашено антисрпској култури Бање Луке.

субота, 23 јуна, 2018 / 08:30

И то је заиста изванредно! Јесте, сви који прате политику видјеће слоган СНСД у наслову, а позориштарци-студентарци ће рећи како не прате политику. У оба случаја то је и даље изванредно.

Зна се да нема никаквих културних критеријума, те да је количина веза са властима, једини облик фундирања културе у Бањој Луци. Но, и Република Српска, односно њено ресорно министарство, годинама шаљу на међународна такмичења и сличне манифестације, људе којима не пада на памет да у својим латиничним саопштењима спомену Српску, још мање њену заставу.

БСП, које је до сада слало своја саопштења или латиницом, или и уз азбуку, суочено ваљда са корејским пигтограмима и далеко од куће, направило је одличан преседан, који би требао постати правило за јављање из далеког свијета, гдје се отпутовало за домаће паре свих нас. Тако је у свакој нормалној земљи која држи до себе. Што Српска није.

Да ли је наслов и азбука страначки уплив, или проста случајност, у сваком случају је изузетно похвално за позориште чији контакт подаци су у истом е-писму искључиво латиницом. Но, немојте се једити ако никад нисте били у Санторинију, ево до краја шта БСП-овци кажу у саопштењу им:

Чунчеон као Санторини

Многобројна фестивалска публика међу којом су били и гости из Француске, Русије, Изреала, Кореје топло је поздравила чланице бањалучког ансамбла које су извеле "Божанствену комедију",својеврсни српско-италијански перформанс.

Представа је одлично комуницирала с публиком и испраћена је дуготрајним аплаузима.

У оквиру фестивалског програма бањалучки глумци су извели и два перформанса на улици и видиковцу Чунчеона који подсјећа на грчки Санторини.  

Директор и режисер БСП-а Бојана Томашевић навела да су директном комуникацијом са људима на улици фестивалској публици кроз покрет и плес грађанима Јужне Кореје представили културу Републике Српске којом су сви пристуни укључујући и многе туристе били очарани.

Из дирекције Фестивала саопштено је да су са Студентским позористем из Бањалуке остварили изузетно добру културну сарадњу и да је одличан знак пријатељства између култура Републике Српске и азијске земље.Оставите одговор