Студентско позориште УБЛ: Латиницом у Москву за паре Српске

Новац за културу, као и за све остало, могу добити само подобни. И то је тако без пуно кукања. Проблем је што то није подобно за самопрокламоване културне политике, декларације о ћирилици и слично, јер се финансирају они који то не прате.

среда, август 22, 2018 / 10:48

Већ смо писали о наслову који су студентарци-позориштарци послали из Кореје, а који је кореспондирао са изборним слоганом СНСД. Но, то је било одговорно понашање према финасијеру, макар то била званично држава, а не странка. Писање латиничних саопштења, приликом хваљења да си у Москви, а паре за функционисање си добио од оних који праве закон о ћирилици, то је већ самоубилачки безобразно и крајње некултурно чак и по стандардима наше, непостојеће културне политике.

Ми, ето сасвим случајно, користимо руски сервис за пријем редакцијске поште и ови код којих иду у Москву, језик студентског позоришта, види се јасно на насловној фотографији, препознају као – ХРВАТСКИ! Тако ће нас и представљати, да помисле Руси како, ама баш сви Срби, данас пишу латиницом.

Изгледа да је слање саопштења на српском писму и уз "заставу Српске", био само један усамљени преседан. Ево шта кажу у свом саопштењу, које је Фронтал.СРБ, као да је нека буџетска културна институција, пресловио на српско писмо без икаквих додатних губитака у времену интервенисањем у тексту:

Прво под Заставом, сада за паре српске – латиницом

"Бањалучко студентско позориште" учествује на XИИИ конгресу међународне позоришне асоцијације АИТУ-а,
који се одржава у Москви од 20. до 24. августа 2018. године. Конгрес организује московско позориште "МОСТ".

На конгресу који траје пет дана биће мултимедијски презентовано 75 извјештаја о позоришним фестивалима широм свијета, а о фестивалу КЕСТЕНБУРГ извјештај ће поднијети и излагати директорица БСП-а Бојана Томашевић.

Конгресу ће присуствовати 150 представника из више од 30 земаља свијета.

Конгрес укључује и научни програм, те ће бити одржана и међународна конференција "Позориште и универзитет у XXИ вијеку", као и семинари и предавања. У том смислу конгрес у Москви ће окупити водеће теоретичаре позоришта из САД-а, Велике Британије, Словачке, Аргентине, Француске, Италије, Њемачке, Турске, Сингапура, Мексика и Еквадора.

У оквиру Конгреса одржат ће се и главна скупштина, која ће изабрати новог предсједника АИТУ-а и представнике Извршног одбора.

ОФФ програм конгреса састоји се од наступа невербалног позоршта, документарних и класичних продукција из Русије, Летоније, Бјелорусије, Филипина и Бугарске.

Представе ће се играти у позоришту "МОСТ", позоришном центру «Вишњик» и у пословно-културном средишту амбасаде Бјелорусије у Руској ФедерацијиОставите одговор