Вучић наредио: Радо (можда) иде Србин у војнике

Министарство одбране Србије приступило је изради студије о свим могућностима враћања обавезе служења војног рока, саопштено је из овог министарства. Поступљено је по наређењу врховног команданта Војске Србије.

среда, август 22, 2018 / 12:04

Будући да је обуставом обавезе служења војног рока престало организовано оспособљавање свих способних грађана за одбрану земље, Министарство одбране истиче да анализира ефекте садашњег рјешења о питању спроведене професионализације.

„Тражи се оптимално решење које је засновано на детаљној процени безбедносних изазова, ризика и претњи, сагледавању сопствених искустава и искустава страних армија“, рекли су за Н1 у овом министарству.

Министарство одбране напомиње да и у другим развијеним државама, осим модела професионалне војске, постоје и кобиновани модели који подразумијевају редовно служење војног рока и професионалну војску.

Тако обавеза служења војног рока постоји у Шведској, Аустрији, Русији, Кипру, Данској, Естонији, Финској, Грчкој, Турској и Норвешкој.

Могућност поновног увођења обавезе служења војног рока разматра се у Мађарској, као и у Њемачкој, гдје је предложено да обавезни војни рок траје осам мјесеци, док се у Аустрији разматра продужење служења војног рока који тренутно траје шест мјесеци, односно девет за цивилно служење.

Из Министарства одбране подсјећају да војни рок никада није укинут, већ је одлуком Скупштине Србије од јануара 2011. године обавеза редовног служења војног рока обустављена.

Из тог министарства додају да се од тада војни рок извршава по принципу добровољности, али остала је обавеза увођења у војну евиденцију и обавеза служења у резервном саставу.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да се размишља о томе да се од 2020. или 2021. године уведе тромјесечни или шестомјесечни обавезни војни рок за мушкарце.1 КОМЕНТАР

  1. Besmislena militaristicka koza-nostra (citaj,bagra) sa cinovima i unapredjenjima iz izgubljenih ratova po komsiluku htela bi uhlebljenje, da terorise i salje u smrt tudju decu. Gosn’ pukovnice, nos’te se bre u pizdu materinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *