САД: Нема штита у Пољској и Румунији, али биће још ракета на Аљасци

САД одустале од кључног дијела свог источноевропског противракетног плана одбране због развојних проблема и финансирања, каже секретар одбране САД Чак Хејгел. Хејгел је јуче рекао новинарима да је одлука донијета као дио реструктурирања укупног планова противракетне одбане, с акцентом на заустављају уочених пријетњи из Ирана и Сјеверне Кореје, јавила је данас Раша тудеј. Ракетама пресретачима […]

субота, март 16, 2013 / 16:27

САД одустале од кључног дијела свог источноевропског противракетног плана одбране због развојних проблема и финансирања, каже секретар одбране САД Чак Хејгел.

Хејгел је јуче рекао новинарима да је одлука донијета као дио реструктурирања укупног планова противракетне одбане, с акцентом на заустављају уочених пријетњи из Ирана и Сјеверне Кореје, јавила је данас Раша тудеј.

Ракетама пресретачима снажно се противи Русија, наводи АП, што је главни разлог одустајања од ранијег плана распоређивања ракета у Пољској и Румунији, а што омогућава почетак нових преговора с Москвом о контроли наоружања.

Програм реструктуисања обухватиће преусмјеравање милијарде долара за инсталирању 14 нових ракета пресретача уз постојећих 26 на Аљасци "као одговор на потенцијалну пријетњу Северне Кореје."

Вашингтон тврди да је таква одлука резултат потребе да се што прије одговори на све бржи напредак у развоју нуклеарног оружја Пјонгјанга.Оставите одговор