Дани(ј)ел Симић

Република Црна Српска Гора

Синоћња сједница Народне скупштине РС, само је једна у низу релативно, односно крајње безвезних тема, које треба да нас одвуку од суштине. Од опстанка. У току је завршна фаза отимања Црне Горе од српства, а ви требате о свему другом.

уторак, децембар 24, 2019 / 05:34

Тако је 08.08.2008. године Михаил Сакашвили напао Јужну Осетију, очекујући да се то неће толико примјетити због отварања Олимпијаде у Пекингу. Борис Тадић је, 10.10.2010. године, потурио васколикој Србадији геј параду као тему број један. Београд је горио у обрачуну са полицијом, да би се из свијести, а поготово медија, истисла издаја Срба на Косову и Метохији.

Данас се парада истополних љубавника у Српској зове АНП. Или не-АНП.

Убисмо се око препирке да ли неки извјештај значи, или не значи улазак у НАТО, док је 53 човјека испраћено 02.12.2019. из Бање Луке у Авганистан. Не као плаћеници западњачких приватних војски, или џихадисти, већ као дио ове што је ми беспотребно плаћамо.

Шта они траже тамо и за чији грош ратују?

ОХРабрени тјелОХРанитељи

Само је приступање војнополитичким савезима смјешније, од представе у којој је тзв. БиХ била припуштена као нестални члан Савјета безбједности УН…

Ово је географски простор под страном војном окупацијом (НАТО), којем у тзв. Уставном суду сједе странци, док се стварни владар зове Савјет за проведбу мира и његов, тобож извођач радова, некакав је ОХР.

И сад треба да глумимо суверену државу? Немојте да се зајебавамо у очи.

Мало је те стране војске, да би нас заставила ако се дохватимо за вратове. Превише, да би била само на једној страни, као што и јесте. Не треба нама никаква заштита с вана, а посебно тјелОХРанитељи, који су нас 1995. убијали.

Заглупи па владај

Србија је, укључивањем Црне Горе у НАТО, потпуно окружена. Забављена комплексом невољене особе. Замишљена на који начин да живи даље, а да се формално не одрекне Косова и Метохије.

Што, ако жели да се очува и у овим тренутним границама које контролише Војска Србије, никада не смије учинити.

Но, на тему зла које се чини Српској православној цркви у Црној Гори, а како би се потпуно истражио њен српски коријен, стигао је Александар Вучић да каже како је "Црногорска аутокефална црква постојала и прије обнове државности 2006. године". Па је онда то кабинет морао демантовати.

Нико се није појавио у Никшићу. Ни он, ни нико. Не само од звучних политичара, већ и од епископа из Србије.

Истина од двије лажи

У Српској имамо битне теме, као јучерашње најзадно формирање Савјета министара, које су потпуно у другом плану. Засјењују их небитне, таблоидне ствари, док се из правца одакле је св. Василије Острошки дошао на Острог, људи враћају назад са "границе".

Имамо двије неискрене приче.

Једних који су то смуљали, полупанично, како им се не би поновило да републичка опозиција опет постане власт у државној заједници. Јер то је јако битно за наредне изборе. На све могуће начине спинују и без труна стида понижавају ту исту скупштину тешким, ситностраначким политиканством и недемократијом.

Нетранспарентношћу, незаконитошћу, недослиједношћу, нерадом.

Других, који не смију ријеч рећи против НАТО убица, јер су спали на то да се са стране финансирају више, него од домаћег бизниса. А поготово ће, повратком у темељну опозицију, те губитком Требиња и Добоја.

Као, ееееј! НАТО! Идемо у НАТО, лагао вас Додик. Пусти причу. Све је готово, идемо у НАТО, Додик лаже.

Полицијо, пушке на рамена…

Једини који ми је на моје сталне прозивке одговорио, и то јавно, био је Бранислав Бореновић. И свака част. Дакле ПДП јесте за НАТО и интеграције које га воде, али уколико на то пристане Србија. Што је стара прича, дозлабога логична, али недобра. Уколико нам је до преживљавања, никако не смијемо у НАТО.

Морају да нам понуде за то нешто баш, баш, баш. Рецимо – више од аутономије, мање од независности?

Док се Додик горопадио над перформансном опозицијом, на још новију тему да је фалсификовао извјештај, опозиција је радила оно што сам прорекао. Својевремено, још док ме БН ТВ звала у емисије, а поводом употребе пиштаљки у скупштини. Ово је извјесна реприза свега тога, уз мало шешељизације парламента.

"Ову власт неће срушити нико ко не смије да се туче са полицијом, или бар да трпи да га полиција туче", рекох тад, а има у архиви ко не вјерује.

Војско, вољно?

Тему о фалсификату је набацио безбједњачко-амерички портал, а безобразно непоштовање институција и позивање на саборност и заједништво, били смо принуђени да слушамо од оних који су управо установе Српске највише дерогирали по налогу Запада.

"Војско вољно!" је завршило искључиво укидањем Војске РС. Данас изгледа као сан. Искључиви правац у којем вриједи, а и којим се може ићи, како се не би изгубила подршка једине суперсиле која, ко бива, понекад погледива на нас.

Стварно није паметно окретати оружје против Русије, поготово кад се види шта НАТО квислинзи раде у Црној Гори. Ми смо сљедећи.

За крај: Македонска православна црква и украјински сценарио

Све, све, али нико да устане, завапи, прогрми, запријети. Сједне у службено возило, узме дипломатски пасош, па оде у Никшић међу свој народ. Било је неких изјава-статуса на друштвеним мрежама, али ништа државна тв и други масмедији. Протестне ноте институционалним каналима још мање. Нападно се шути, као да се ово већ све није десило.

Потпуно исто! Комунисти су основали Македонску православну цркву 1967. Пошто су 1945. направили језик, узимајући сва српска слова сем ћ и ђ. Те додајући једно ДЗ (Ѕ), да би се азбука разликовала и по броју. Звучи познато?

Многи, сад владајући међ Србљем, већ су се били родили за вријеме крађе цркава СПЦ у Македонији. Но, већина је сасвим сигурно била жива кад је 2012. Јован Вранишковски, владика Охридске архиепископије СПЦ, осуђен на вишегодишњу робију? Сад ћете све то гледати опет.

По свему судећи, мирно.4 КОМЕНТАРА

 1. Свакако да ће се ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ,све као МОРАЛНА ВЕРТИКАЛА морати огласити на тренутно стање у Републици Српској.

  Као одговорни људи имамо обавезу да се огласимо у односу на све што се дешавало ове године, посебно ове јесени, све са јучашњом фарсом у Сарајеву и кулиминацијом на синошњој сједници НСРС.

  Имамо обавезу и још једном ћемо се писмено и саборно обратити српском народу и свим грађанима Републике Српске, обратићемо се свима, све са посебним акцентом према АКАДЕМСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ, ПРЕМА ОБРАЗОВАНОМ СЛОЈУ СТАНОВНИШТВА, БОРАЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ, ЦРКВИ, ЧАСНИМ ПОРОДИЦАМА, ТЕ ПОСЕБНО МЛАДИМ И МЛАДИМ БРАЧНИМ ПАРОВИМА.

  Прије него то урадимо, желим посјетиоце Фронтала РС да подсјетим на иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ од прије скоро четири мјесеца, иницијативу о потреби одржавања првог свесрпског САБОРА Републике Српске и успостављања те институције као трајне категорије, Сабора на којем би српска памет донијела ДЕКЛАРАЦИЈУ, односно, предложила јасну СТРАТЕГИЈУ за Републику Српску и као институција надгледала провођење те стратегије.

  Не бих о детаљима, сви знате шта смо предложили, те колико је данас јасно да су нас тада „ВЕЛИКИ ПОЛИТИЧАРИ И ВЕЛИКЕ ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ“ чули, све као глас НАРОДА, како не би дошли до овог понижења и бруке због које се данас српском народу смију комшије, регија и цијели свијет.

  Наиме, осим оне бруке и идиотизма, имали сте синоћ прилику да чујете обраћање Бранислава Бореновића у НСРС.

  Обраћање у којем рече да се прије ових бурних дана требала прво окупити академска заједница, удружења грађана, све парламентарне политичке партије и остали релевантни чиниоци у Српској, те да се тамо требала донијети јасна СТРАТЕГИЈА о дјеловању Републике Српске.

  Не желим да нешто лоше кажем за Бореновића, напротив, али желим да га питам:
  „Зашто онда јавно ниси у септембру подржао иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ,иницијативу коју је ПДП службеном поштом добио, иницијативу која је предлагала баш то што си ти рекао на НСРС?“

  П.С. Нисам случајно АПОСТРОФИРАО ово јавно, јер Бореновић и друге партије су добиле нашу службену иницијативу, иницијативу у којој су и они уз остале преко својих представника у координационом тиму требали учествовати у припреми и одржавању САБОРА.

  Наиме, многи из политике су пристали на иницијативу у неформалном разговору, стварно су пристали сви из академске заједнице, удружења грађана, пристале су владике….

  Нажалост господо политичари, једно је рећи прије четири мјесеца, „Ниџо, то је супер“, а друго, немати муда,односно бити визионар и јавно подржати, нажалост изнуђену, али сигурно спасоносну идеју за Републицу Српску.

  Да кажем без увијања у БРК, значи, сваком од водећих политика није та саборност одговарала, неким из личних, неким из партијских интереса.

  Нажалост, Додик, сам, или због кретена САВЈЕТНИКА није „хтио“ да схвати да је САБОР за њега, за СНСД и Републику Српску излаз, наравно да би његовим пристанком за њим пошле његови седлари из коалиције.

  Али јебеш Додика, он је свакако хазардер, али ми није јасно шта су мислили ови из опозиције, није ваљда да су мислили да ће их САБОР заробити, да неће моћи водити ову „жестоку борбу“ против Додика.

  Не мислећи ни на кога појединачно,, морам да им кажем како им је стратешки то било веома, веома глупо.

  Зар се нису научили ништа после оволиког мог писања задњих година,зар ни после моје колумне и опомене са смјерницама тадашњем СЗП, колумне из 2014 године под називом „САВЕЗ ЗА (НЕ) ПРОМЈЕНЕ У СРПСКОЈ.

  Зар ништа нису научили осим да плагирају причу као што је то урадио ПДП синоћ кроз причу Бореновића о саборовању, или кроз њихов плагијат у називу њиховог ПРОГРАМА ОБНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ из 2017 године, програма који је копија наслова наше платформе под називом ПРОГРАМ ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ из 2014 године.

  Господо, поготово ви из опозиције, Никола Лазаревић мисли и добронамјеран је, ту грешке нема.

  Да сте ме послушали и прихватили иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ о Сабору, сви би данас били задовољни:

  -Република Српска би коначно имала идеју и стратегију рада и опстанка

  -сви грађани Републике Српске би добили позитивну енергију и чврсте гаранције за господски суживот

  -партије би остале најмање на истим позицијама

  -АКАДЕМСКА ЗАЈЕДНИЦА И ЦРКВА БИ КОНАЧНО ПОВРАТИЛА СВОЈ ОБРАЗ

  – медији би добили прилику да се такмиче својом способношћу, не подобношћу

  -наши противници би клели Николу Лазаревића и његов СВЕСРПСКИ САБОР, односно дан на који се СРБИ ДОСЈЕТИШЕ И УСАБОРИШЕ СЕБЕ ЗА 21 ВИЈЕК.

  У преводу, господо „српски политичари“ ово све заједно се зове ДРЖАВОТВОРНА И СУПЕР НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНА ПОЛИТИКА, тачка.

 2. In the world of spies and spycraft, smoking guns are few and far between, said Bob Baer, a former CIA case officer who spent 21 years in the agency’s Directorate of Operations. Only rarely do operatives … receive direct, traceable payment for their assistance. Oftentimes, an asset isn’t even aware he or she is working for a foreign intelligence agency due to the network of go-betweens, or “cutouts,” they use to maintain plausible deniability.

  Код нас је лако – само мало укључити мозак и срце па се лако раздвоји жито од кукоља: „По плодовима њиховим познаћете их“.

 3. Него, кад смо код новинарског троловања шта рећи за нови чланак цијиног Нешонал Интереса.

  Прећераше нам тролови. Сад ћемо опрати руке од њих. Сами су то радили.

  https://nationalinterest.org/blog/skeptics/samantha-power-bosnia-poster-child-toxic-advocacy-journalism-109961

Оставите одговор