Вучић подржао Милову парарелигиозну НВО, кабинет се накнадно вади

Србија није срећна због Закона о слободи вероисповести који је предложила црногорска влада, али нисмо ми ти који ће да одлучују о томе, поручио је синоћ предсједник Србије Александар Вучић.

уторак, децембар 24, 2019 / 12:47

Он је у емисији "Став" на телевизији О2 рекао да је Србија право да одлучује у Црној Гори изгубила много давно, а на крају формално 2006. године, када, захваљујући тврдокорности наше тадашње власти, није било договора и Црна Гора је расписала референдум о независности, коју је потом и прогласила.

Он је рекао да су наши односи са Црном Гором комплексни.

"Наша позиција је тешка, шта год да кажемо може да буде оквалификовано као мешање у унутрашње ствари суверене државе", истиче Вучић.

Тему закона о слободи вјероисповести, покренуо је, каже, са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем.

"Разговарао сам са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, чуо од њега одређене аргументе, рекао њему свој став о томе. Видећемо шта ће да буде", рекао је Вучић.

Вучић је на питање водитеља одговорио и да црногорска аутокефална црква, де факто и де јуре, постоји још и прије успостављања независности Црне Горе 2006. године.

Према његовим ријечима, ту цркву су формирали на Цетињу, на правно ваљан начин.

"Таман и да су црногорске власти за све у праву, постоји једна ствар од које не може да се побегне, не можете после 100 година државе и права коришћења својине да кажете "ми сад имамо друга правила"", закључио је Вучић.

Пале су маске

"Аутокефална црногорска црква не постоји", већ је у питању парарелигиозна организација која је регистрована у полицијској станици Цетиње. Нема ни вјерништво ни свештенство, нити је препозната од стране других помјесних цркава. Шта више, њен тренутни лидер Мираш Дедеић, анатемисан је од стране Васељенске патријаршије, што заслужио је као обичан свештеник у Риму, гдје је рашчињен. НВО ЦПЦ је била искључиво батина црногорске власти којом је фингирано постојање вјерске подјеле у Црној Гори.

Оваквом изјавом Вучић се разобличио као агент Мила Ђукановића, што су поједини политичари тврдили, оптужујући га да је уз Ђукановићеву помоћ (чувени састанак Ђукановић, Вучић и Станко Суботић у париском хотелу Риц) дошао на власт у Србији.

Накнадно прање кабинета

Да није рекао оно што је рекао, сада тврди његов кабинет.

Портал ИН4С је контактирао кабинет предсједника Србије везано за изјаву коју су режимски медији интерпретирали као наводно признање предсједника Србије о наводној ”аутокефалности такозване ЦПЦ”.

Из кабинета оштро осуђују малициозне интерпретације и наводе да предсједник Србије апсолутно стоји чврсто уз своју Српску православну цркву свуда гдје она живи и дјелује, па тако и у Црној Гори.

"Нема ни говора о било каквом ”посредном” признавању аутокефалности ЦПЦ од стране предсједника како су то неки медији врло злонамјерно покушали да истакну. То наравно није његов став. Напротив, ноторна је чињеница да је једина канонски призната и аутокефална Српска православна црква у Црној Гори.", нагласили су у кабинету предсједника Србије.

Како су појаснили из Председништва, предсједник Вучић је на недавном састанку са Милом Ђукановићем поводом усвајања Закона о правном положају вјерских заједница у Црној Гори јасно рекао: ”Све да сте сто одсто у праву, а нисте, не можете да отимате нешто што је 100 година нечије у чистој државини”.2 КОМЕНТАРА

  1. Несрећни Александар Вучић. Кад нам отимају све: светиње српске, цркву српску, прогоне српски народ, прогоне свештенике српске цркве,отимају језик српски, од Срба праве неопстојећу нацију, све то нашег предсједника Вучића не интерсује. Исти је случај и са нашим другим вођом М. Додиком. Узми Мило што си наумио, јер то што крадеш, никога осим шачице вјерника српских, који су немоћи да се бране и светиње одбране, не интересује. Српска пропаст и блиски нестанак једног, некад, великог народа.

Оставите одговор