19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Сјеверни ток 2: Америчка забрана, па њемачки и руски наставак

Због америчких санкција бродови швајцарске компаније "Олсиз", која се бавила изградњом "Сјеверног тока 2", повукли су се из Балтичког мора.

уторак, 24 децембра, 2019 / 13:25

Министарство финансија САД саопштило је 21. децембра да су на снагу ступиле санкције против гасовода "Северни ток 2" и "Турски ток". САД су затражиле од компанија које граде цјевоводе да под хитно прекину тај посао. Компанија "Олсиз", која се бави постављањем гасовода, већ је обуставила рад.

Према ријечима стручњака за енергетску безбједност тврде да је Њемачкој је овај пројекат неопходан. Међутим, амерички амбасадор у Берлину Ричард Гренел цинично је поручио да су санкције против гасовода "Сјеверни ток 2" проевропска одлука за коју европске државе треба да буду захвалне Сједињеним Америчким Државама!

Гренел је изјавио да је "15 европских држава", као и Европска комисија и Европски парламент, изразили забринутост због изградње "Сјеверног тока 2".

"У Њемачкој говоре да треба више радити за Европу, и ми сматрамо да смо, када се говори о Сјеверном току 2, заузели веома проевропски став", изјавио је Гренел.

Гаспром" ће сам довршити радове на Сјеверном току 2 уз помоћ бродова "Фортуна" и "Академик Черски", док је друго рјешење је да ће руска страна уз помоћ Њемачке бити извршен притисак на Америку да смањи санкције, како би швајцарска фирма "Олсиз" завршила започете радове, сматрају руски експерти.

"Русија уз посредовање Њемачке може ријешити овај проблем, јер је Берлин заинтересован за пројекат Сјеверни ток 2 и у економском и у политичком смислу. Њемачка ће добијати новац за транзит руског гаса и контролисаће његов ток од почетка до југа Европе, односно сјеверне Италије, а и биће снабдјевена јефтиним гасом", кажу стручњаци.

Они истичу да је остало још свега две недеље посла да овај пројекат буде завршен, тако да постоји могућност да се са Американицма постигне договор. Али ако до тога не дође, Гаспром може сам завршити радове, јер на располагању има два брода "Фортуна" и "Академик Черски", који могу извршавати и овакве задатке.Оставите одговор