Дани(ј)ел Симић

Не лаје Лајчак због села, него због… чега?

"Многи послије прста, затраже и читаву руку. У таквој констелацији снага, Србији би било најпаметније да развија атомско оружје"

петак, април 11, 2008 / 00:07

Ваљда је сад свима јасно, да се они који отимају Косово не огрешују само о принципе цивилизованог човјечанства. Дакле, онај ко је против РС – тај је против Бога! Не видим како бих јасније осликао ове, којима је основни животни постулат: Правда је оно што ЈА кажем да је правда, него као безбожнике? Пошто за њих људски тј. међународни закони не важе, нама, пониженима и увријеђенима, остаје једино да се жалимо Богу. А он, колико сам ја обавијештен, не станује у Стразбуру.

Тако су Срби, ко зна зашто, поново бачени у стару дилему: којем се приклонити царству, небескоме оли земаљскоме? На жалост оних НВО-плаћеника, који се спрдају с једним од духовних постулата наше нације, заобићемо идеолошко-теолошки приступ. Идемо чисто практично, јер управо то не раде они.

Када су западноевропске земље, уплашене од Хитлера, жртвовале Чехословачку и принудиле је на предају Судетске области, тиме су само појачале њемачки апетит, што је и довело до свјетског рата у Пољској. Не причамо о америчком ракетном штиту и Рашкој области, већ да многи послије прста, затраже и читаву руку. Што се да видјети у Книну, Подгорици, Приштини, а вала и Скопљу. У таквој констелацији снага, Србији би било најпаметније да развија атомско оружје. Но, како је то немогуће, остаје гледање искључиво своје гузице.

Шта нуде ови, који би мијењали Косово за патике? Осим патика, наравно, нуде и Милошевићеву тактику. Само је мир замијењен са ЕУ, па кажу: ЕУ нема алтернативу. Таква власт у Београду, научили смо се 1995., за пар патика ће издати и РС. Само да се одржи у седлу! Тј. своју политичку економију заснивају на продаји грађевинског земљишта будзашто.

Не треба то уздизати у више сфере. Кантовог идеализма или Марксовог материјализма. То је екипа која би да вози набуџена кола, а да нема појма шта се заправо дешава испод хаубе. И то је сасвим нормално, ако не и пожељно у потрошачком друштву. Но, сложићете се, онда није нормално да такви људи раде као аутомеханичари? А код нас, ево, раде ли, раде…

Не постоји доказ да ће Србија, мазохистички се приклонивши ЕУ, заиста финансијски аванзовати. Економски показатељи кажу, како ће се рецесија из САД проширити и на ЕУ. Занимљиво је, притом, да баш ти НВО-квислинзи, који к’о фол оснивају сигурне женске куће, инсистирају да нам је зарад будућности наше дјеце, неопходно да не излазимо из брака у којем нас муж бије.

Ови који кукуричу о мајчици Росији и православљу слатком, такође не износе никакве разумне приједлоге. Односно, звуче као Тадићеве предизборне приче од 3 до 5 милијарди евра улагања, или њемачком апетиту за Заставу. Ми Русе волимо што су довољно далеко да би нас газили, а и они нас помажу из истог тог разлога. И за једно им се мора одати признање: никада нас не издаше, ако и њихова муда нијесу била у процјепу. А то је много!

Једина достојна ствар коју можемо тражити за окретање заставе наопако, јесте озбиљан уговор о гасу. Он би их обвезивао, да нам га наредних 50 година испоручују по цијенама везаним за оне у ЕУ, и то тако да ће увијек бити најмање дупло ниже од Бриселских. Утркивали би се из ЕУ да подижу фабрике у Србији, па би помињано грађевинско земљиште добро дошло. Ако не ова научна фантастика, онда бар изводљива једначина НИС = С-400. (Зенитная ракетная система дальнего действия). Нажалост, нико од њих ово не тражи, па ни Руси нијесу блесави да ишта нуде.

Почетак апокалиптичних несташица нафте се очекује 2012, с виртуалним нестанком око 2020. Рафинерија у Броду се налази на Јужном потоку, па би у том гасном случају за интерес РС било важно имати бар овласти по Дејтонском споразуму из 1995, те још јаче и специјалније везе са Србијом.

Важно је и бити реалан. Поплашен се, деценију раније, понашао онако како треба данас. Издржимо само док се Руси опораве… Наравно да је то било самоубилачки, уз 65.000 НАТО-ових плаћених убица у земљи; и то док се спремају напасти Србију, а супијани Јељцин цвили Западу за кредите. Стога данас, док Еуфор сам тврди како се свео на 45 ЛОТкућа, јавно мнење не смије допустити политици у РС, да се понаша по кукавичко-глупачко-плагијаторском кључу из 1999. Војна и економска сила САД је толико испоштена, да не могу спријечити срдачан дочек Ахмединеџада у Багдаду!

Монополарни тренутак Америке јесте прошао, али не треба чекати да се из Ирака подвијеног репа извуку на Косово, па поново у Босни лијече комплексе из Вијетнама. Амбасада плане, али се и поправи. Ко зна како ли је сумануто изгледала Титова одлука да нас поведе у несврстане 1948. (кад је отпилио Стаљина и најео се Труманових јаја), а како кад је, нешто касније, ишао у лов са Брежњевим?

Одлука је зајебана, али таква су и времена. Ја немам обавјештајне службе да бих доносио стратешке одлуке, али речено је врло примјењиво на тактичком нивоу. Можда чак и оперативном. Мислите да се случајно, послије 13 година, у БЛ преко кабловске може гледати земаљски програм РТС? Сигурно је само једно: од ЕУ ћемо добити више, што се више отимамо. У супротном би Лајавчева похвала Додику (како је сачувао мир у БиХ) била нешто као:

Будите мирни, не гицајте се док вас кољемо.Оставите одговор