Три јуначка дана СДС о НАТО: Од иницијативе младих, до Шаровића старог

Само три дана пошто су Млади СДС предали 40.171 потпис грађана у Предсједништво БиХ, српски члан Предсједништва државне заједнице БиХ, затражио је сазивање ванредне сједнице НСРС и она је тренутно у току.

уторак, децембар 24, 2019 / 02:00

Дјеловање СДС је веома тромо и споро, те су у погледу односа са јавношћу доста лошији од још увијек много мање странке ПДП. Но, покретањем иницијативе, и може се рећи у децембру мјесецу, СДС је засјенио ПДП у писмимамедијима. Ова иницијатива, истина, осим увјежбавања активиста и чланова, те непосредног сусрета са грађанима током процеса, у чисто пропагандном смислу није донијела ништа конкретно. Чак је и, заказивањем скупштине баш застарило.

Дан први (20.12.2019): Млади иницирају

Млади СДС су данас предали у Предсједништво БиХ 40.171 потпис грађана Републике Српске сакупљених током грађанске иницијативе "Имам право да знам!" коју су покренули са захтјевом за хитним јавним објављивањем документа "Програм реформи БиХ".

Поред објављивања документа у иницијативи се тражи сазивање Посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, која прије слања документа у сједиште НАТО у Брисел треба да да став о документу који су усвојила тројица чланова Предсједништва БиХ.

Дарко Берјан, активиста СДС, у изјави за медије навео је да је потписивање петиције организирано од 9. до 16. децембра и да је том приликом прикупљен 40.171 потпис грађана, са јасним захтјевом да Програм реформи буде објелодањен.

Потписи, заједно са записником, како је казао, насловљени су на члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Бојана Голијанин из организације млади СДС-а у Источном Сарајеву, казала је да је у питању документ који се тиче и будућих генерација.

"Покренули смо грађанску иницијативу ‘Имам право да знам’, ми се питамо да ли ће наш новац од уплаћених пореза одлазити на набавку наоружања, да ли ће наши војници морати ратовати у туђим државама за туђе интересе. То се тиче свих нас, наше будућности и будућих генерација", казала је Голијанин.

Марко Сикина, представник омладине СДС Пале, каже да млади СДС нису за активацију МАП-а, ни улазак у НАТО, док год то не буде политика Републике Србије.

"Недопустиво је да се овакве одлуке доносе иза леђа грађана у њихових представника у институцијама власти. Ових 40 хиљада потписа значи да доношење одлука у тајности неће бити наша политичка пракса у будућности, те да ћемо сваки пут овако реаговати и алармирати јавност Републике Српске", рекао је он.

Дан други: Пандуревићка изјављује "Да, ово јесте АНП! Додик маргинализовао Српску!"

Од свог настанка до данас Република Српска није доживјела овакав ударац и издају као што је то са "Програмом реформи БиХ" којим се неповратно цементира пут уласка у НАТО, јача Босна и Херцеговина, а маргинализује и слаби Република Српска којој се отимају надлежности и гази њена одлука о војној неутралности – истакла је Александра Пандуревић, високи функционер СДС-а.

"Изгледа да ћемо, по Додику, са Србијом сарађивати тако што ће Срби из Републике Српске ићи на Косово да га отимају од Србије! Ово показује колико је опасно када један човјек у своје руке стави сву политичку моћ, да би онда прегазио све институције и интересе српског народа!" – казала је Пандуревић.

Она је казала да је Додик овим Програмом реформи маргинализовао Републику Српску и јасно навео да су му главни спољнополитички циљ евроатлантске интеграције, и да прихвата да ради у складу са раније донесеним одлукама Предсједништва БиХ, Савјета министара и Парламента БиХ.

"Нажалост, морамо рећи : Да, ово је АНП са свих његових пет поглавља! Овим документом активирамо програм Акционог плана за чланство у НАТО-у и већ у наредну годину-двије дана можемо очекивати и позив за пуноправно чланство у НАТО-у који ће опет прихватити сам Милорад Додик" – рекла је Пануревић.

Пандуревић је поновила да се Додик документом обавезао и на поштовање члана 84. Закона о одбрани који каже да ће институције БиХ наставити радити на активностима за пуноправно чланство у НАТО-у! Нигдје ни слова, ни у фусноти нема о ентитетима и Резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, али се зато седам пута помињу "евроатлантске интеграције" као циљ и чак 59 пута ријеч "НАТО"!

"Додик је показао и да је његова прича о референдуму о НАТО-у само бацање прашине у очи, јер је у овом документу навео да ће све будуће одлуке о НАТО-у доносити искључиво Предсједништво БиХ и Парламент БиХ! Дакле, сам он ће, прије истека овог мандата, као што је гласао за овај за српски народ издајнички Програм реформи, гласати и за улазак у НАТО! Овим документом је развластио Народну скупштину и узео јој могућност расписивања референдума о уласку у НАТО! С друге стране, какав може бити исход референдума на нивоу БиХ, сем исти као и 1.мата 1992" – истакала је Александра Пандуревић.

Она је казала да је несхватљиво да се чак и у дијелу "Сарадња са сусједима" наводи да ће у фокусу те сарадње бити "евроатлантске интеграције" и да ћемо изгледа, по Додику, са Србијом сарађивати тако што ће Срби из Републике Српске ићи на Косово да га отимају од Србије!

"Неразумно је да је све ово прихватио у моменту када Србија најављује нову декларацију о војној неутралности! – нагласила је Пандуревић.

"Запањујуће је да се Додик толико осилио, па је овим документом обећао и књижење парспективне војне имовине на БиХ, а од Републике Српске отима новац од продаје неперспективне војне имовине и даје га Оружаним снагама да би биле компатибилне са НАТО-ом. И да се оголи до краја, народу је обећавао укидање Суда и Тужилаштва БиХ, а НАТО-у обећава Апелациони суд на нивоу БиХ и мјешовиту специјализовану јединицу за спашавање. Дакле, Република Српска остаје и без надлежности у области цивилне заштите" – залључила је Пандуревић.

Она је на крају позивала Додика да се до понедељка освијести, да не би завршио на најсрамнијој страници српске историје, и да у понедељак заједно нађемо излаз и спасимо што се спасити може.

Исто дан други: Босић казује "Додиковим потписом деблокиран пут БиХ ка НАТО"

"Покушајем обмане око намјене документа План реформи, СНСД вријеђа интелигенцију народа Републике Српске. Неоспорно и да је документ намјењен директно НАТО савезу, без обзира да ли му је назив АНП или План реформи" – казао је Младен Босић, члан Предсједништва СДС и делегат у Дому народа БиХ.

Он је казао да је Додиковим потписом почела деблокада БиХ пута ка НАТО савезу, а на крају тог пута ће, као што је то било и у свим остали земљама чланицама, бити формализована одлука.

"Овдје се ради о кукавичком покушају обмане српског народа кроз назив документа и његов текст. У тој превари свој удио прећутном сагласношћу имају и представници НАТО савеза" – исктакао је Босић.

"За Републику Српску је од животне важности да ли ће на ријеци Дрини имати војну границу са Србијом. Сам пут БиХ у НАТО без Србије је зато проблематичан за српски народ и значи напуштање прокламоване политике неутралности Републике Српске" – нагаласио је члан Предсједништва СДС.

Он је поновио да је ноторна лаж и тврдња да је и Србија на истом путу сарадње са НАТО као и БиХ, јер Србија проглашеном неутралношћу није земља кандидат.

"Ово није питање безбједности само Републике Српске, него и Србије и зато би било нормално да се и њено руководство изјасни о овом стратешком преокрету од највеће важности за будућност српског народа са двије стране ријеке Дрине" – закључио је Босић.

Дан трећи, Шаровић утврђује да је Додик једним потписом развластио Српску и успоставља нове институције на нивоу БиХ

Република Српска се потпуно развлашћује из процеса одлучивања о "Процесу Реформи БиХ" који се преноси на ниво БиХ, што се јасно види из у петак објављеног документа – казао је данас у Билећи предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић гдје је боравио у посјетио ОО СДС Билећа.

"За даље усвајање одлука о интегрисању БиХ у НАТО одлуке ће доносити искључиво институције на нивоу БиХ, док се Република Српска потпуно развлашћује" – истакао је Шаровић

Предсједник СДС је рекао да је својим потписом Додик дао сагласност на документ у коме се на више мјеста понавља да су евроатлантске интеграције један од спољнополитичких циљева БиХ као и да БиХ преузима обавезу учешћа у заједничким вјежбама, али и војним интервенцијама у трећим земљама.

"Спорно је и што се "Програмом реформи БиХ" правно "бетонира" постојање Суда и Тужилаштва БиХ и ВСТС-а али и најављује успостава нове судске инстанце на нивоу БиХ – Апелационог суда БиХ" – казао је Шаровић.

Он је поновио да је Додик потписао документ који предвиђа мјере којима се тражи утицање на јавност у циљу подршке евроатланстким интеграцијама, тј. прикључењу НАТО као и да ће сектор науке са нивоа Републике Српске дјеловати у циљу даљег развијања партнерства, све до прикључења у НАТО.

"Преузета је обавеза потпуног усклађивања Оружаних снага БиХ са НАТО стандардима, предвиђа се да основе безбједносне политике чине активно учешће у евроатланстким процесима, посебно ЕУ и НАТО као и да у одбрамбеном планирању БиХ мора да "испуњава обавезе на путу ка европским и евроатлантским интеграцијама"" – нагласио је предсједник СДС-а.

Шаровић на крају сматра да је највећа Додикова издаја пристанак да се војна имовина коју смо до сад успјели сачувати, сада књижи на Министарство одбране БиХ као и то да се БиХ овим документом од 2023. обавезује да ће своје војнике а самим тим и војнике српске националности, ставити на располагање НАТО-у за војне интервенције у трећим земљама.

Онда је услиједила ванредна скупштина, на којој су сви владајући посланици и министри, напустили салу у тренутку када је говорио предсједник СДС. Ту завршавамо ову хронику.1 КОМЕНТАР

  1. Jadno da jadnije ne moz’ biti, na sta je SDS spao, od mladog do starog. Radije su cekali da Dodik “ uvede“ RS u nato, bar po SDSu tako ispada, da bi mogli srati po Dodiku, nego da reagujete na vrijeme pa makar to znacilo da se sa Dodikom saradjuje.
    RS je vise od Dodika’ ebo vas Dodik.

    Pored takvih idiota sutra da udjemo u nato SDS nema sanse da skine Dodika, ‘ebli vas redom svi ti iz dana prvog koji vas trpe.

    Danas kmec a kad je trebalo glasati za rezoluciju o neutralnosti nisu glasali,’ ebo ih Dodik opet, vladace i kad mu dosadi pored takvih idiota.

Оставите одговор