Реформа не значи да ће бити другог и трећег стуба осигурања

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да реформа пензионог система сама по себи не значи и обавезно увођење другог и трећег стуба осигурања. "Трећи стуб осигурања нормативно је уређен Законом о добровољним пензијским фондовима, али још није заживио. Народа скупштина РС оцијенила је да је краткорочно нереално увођење другог стуба […]

среда, август 3, 2011 / 10:35

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да реформа пензионог система сама по себи не значи и обавезно увођење другог и трећег стуба осигурања.

"Трећи стуб осигурања нормативно је уређен Законом о добровољним пензијским фондовима, али још није заживио. Народа скупштина РС оцијенила је да је краткорочно нереално увођење другог стуба осигурања због тренутне глобалне кризе и њених посљедица, непостојања пописа као основе за дугорочно планирање", рекао је Ђокић за "Нови репортер".

Он је истакао да доношење Нацрта закона о пензијском и инвалидском осигурању не представља покушај спасавања Фонда ПИО, него реформу постојећег система с циљем дугорочне стабилизације и самоодрживости, побољшања положаја садашњих и стварања претпоставки за будуће пензионере.

Ђокић је рекао да су у РС за посљедња два мјесеца доприноси уплаћени за 226 000 радника, што указује да 50 000 евидентираних не прима редовно плату или им послодавци не уплаћују доприносе./крај/нб/мђОставите одговор