Ранка Мишић: Oве године без посла остало 28.000 људи

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је синоћ да је у Српској у овој години без посла остало 28 000 радника. Мишић је обраћајући се посланицима у Народној скупштини РС, гдје је у току расправа о Нацрту економске политике за 2012. годину, рекла да су се економске политике које су раније донесене фокусирале […]

четвртак, 24 новембра, 2011 / 09:56

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је синоћ да је у Српској у овој години без посла остало 28 000 радника.

Мишић је обраћајући се посланицима у Народној скупштини РС, гдје је у току расправа о Нацрту економске политике за 2012. годину, рекла да су се економске политике које су раније донесене фокусирале на сектор рада, али да су резултати из године у годину “били све гори”.

“Нема отварања нових радних мјеста и сва прича пензионера и борачке популације нема смисла, јер нема стварања нових вриједности, а самим тим и новца”, рекла је Мишић и додала да су цех повећања пореза и доприноса платили радници у реалном сектору.

Она је нагласила да је поразно што је 50 одсто контрола Инспектората које су извршене у привредном сектору неуредне и да 80 000 људи у РС ради на црно.

“Ми смо незадовољни радом Министарства рада и борачко-инвалидске заштите. Резултата нема, јер нема створене нове вриједности, а наш приједлог је и да се посебно формира министартво рада, које ће се бавити сектором рада”, додала је Мишић.

Она је навела да је потребно уз Стратегију запошљавања РС израдити квалитетан акциони план како би се та стратегија реализовала.

“Неопходно је извршити и реформу Завода за запошљавање РС, како би био на услузи онима који траже и који нуде посао. Предлажемо и да се донесе закон који ће омогућити инспекторима да раде свој посао на квалитетнији начин”, појаснила је Мишић.

Она је напоменула да је неопходно усвјање измјена Кривичног закона РС који ће, како каже, сваки честити послодавац у РС подржати, као и доношење закона о мобингу и увођење диференциране стопе ПДВ-а.

Мишићева је истакла да је потребно увести и нови институт који би утврдио кривичну одговорност оних који су због нерада предузеће довели у стечај.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао да су према подацима Агенције за посредничке и информатичке услуге /АПИФ/ укупне обавезе привреде у 2010. години износиле 11,78 милијарди КМ и да су повећане за 1,15 милијарди КМ у односу на 2009. годину.

“То указује да је угрожена дугорочна финансијска стабилност привреде. Дугорочне обавезе у 2010. години од 3,7 милијарди веће су у односу на 2008. годину за 700 милиона КМ, док су краткорочне обавезе у тој години биле осам милијарди КМ, а нето обртни капитал привреде драстично се смањио”, рекао је Ђурић обраћајући се посланицима у Народној скупштини РС.

Он је истакао да је предлагач добро дефинисао циљеве економске политике за 2012. годину, међу којима су, позитиван привредни раст, смањење незапослености, јачање активности државе на плану подршке привреди, покретање значајних инвестиционих пројеката, очување социјалне стабилности, задржавање и јачање фискалне стабилности.

“Имајући у виду посљедице економске кризе, као и најаве новог таласа кризе, поставља се питање – да ли смо спремни за тако нешто и шта учинити ако буде угрожена постојећа привредна активност. Мислим да се овом питању мора посветити велика пажња, како ни би запали у велике потешкоће”, додао је Ђурић.

Он је нагласио да је неопходно досљедно провођење усвојених закона и јавну потрошњу ускладити са реалним могућностима.

“Неопходно је донијети закон о раду којим би се пооштриле одговорности радника и послодаваца, с циљем бољег функционисања тржишта рада. Потребне су измјене Закона о порезу на доходак и враћање неопорезивог дијела дохотка, измјене Закона о порезу на добит и измјене Закона о дјечијој заштити”, рекао је Ђурић.

Он је навео да је потребно умањење пореске основице за реинвестирање у основна средства и обезбјеђивање значајнијих износа за подстицај.

“Потребна је и реформа јавне управе, али и испитивање неопходности великог броја агенција у РС. Неопходно је значајније ангажовање како би се ријешио проблем функционисања Спољнотрговинск0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор