Путин: Заједнички ракетни штит би ријешио проблем

Предсејдник Русије Владимир Путин нагласио је да само заједнички ракетни штит може да ријеши спор са САД. Он је, у изјави новинарима на маргинама Самита Г20 у Мексику, поновио оштро противљење Русије ратектном штиту САД. Путин је додао да реизбор предсједника САД Барака Обаме не би окончао спор и инсистирао је на заједничком развоју штита. […]

среда, јун 20, 2012 / 12:15

Предсејдник Русије Владимир Путин нагласио је да само заједнички ракетни штит може да ријеши спор са САД.

Он је, у изјави новинарима на маргинама Самита Г20 у Мексику, поновио оштро противљење Русије ратектном штиту САД.

Путин је додао да реизбор предсједника САД Барака Обаме не би окончао спор и инсистирао је на заједничком развоју штита.

„Мислим да питање ракетног штита не би било ријешено да Обама буде поново изабран или не”, нагласио је он, а преноси Ројтерс.

Путин је казао да сматра да се „нешто радикално може промијенити само у случају да САД прихвате руски приједлог према којем би Русија, Европа и САД биле равноправни учесници у овом процесу”.

Москва тврди да ће ракете-пресретачи које САД и НАТО постављају као дио система бити у могућности да униште руске бојеве главе од 2018. године, чиме би се угрозио баланс снага успостављен после „хладног рата”.

Вашингтон истиче да је ракетни штит, који треба да се успостави у четири фазе до 2020, има за циљ да штити од потенцијалне пријетње од Ирана и не представља никакву пријетњу Русији.Оставите одговор