Продужен рок за понуде куповине Телекома Србије

БЕОГРАД – Радна груупа Министараства финансија за приватизацију дијела од 51 одсто капитала Телекома „Србија“ продужила је рок за достављање обавезујућих понуда са 21. фебруара до 31. марта 2011. године. Рок је продужен да би се Франс Телекому и Дојче Телекому, али и осталим учесницима дало довољно времена да проуче тендерску документацију, како би дали […]

недеља, јануар 16, 2011 / 06:57

БЕОГРАД – Радна груупа Министараства финансија за приватизацију дијела од 51 одсто капитала Телекома „Србија“ продужила је рок за достављање обавезујућих понуда са 21. фебруара до 31. марта 2011. године.

Рок је продужен да би се Франс Телекому и Дојче Телекому, али и осталим учесницима дало довољно времена да проуче тендерску документацију, како би дали што квалитетније понуде за приватизацију дијела капитала Телекома "Србија", објашњено је у Министарству финансија Србије.

Влада Србије, на сједници од 24. децембра 2010. године, усвојила је закључак којим је утврђена минимална почетна цијена за продају 51 одсто капитала Телекома "Србија", у вриједности од 1,4 милијарде евра, речено је тада Тањугу у кабинету премијера Мирка Цветковића.

Влада је задужила Министарство финансија да, у сарадњи са Радном групом за спровођење тендера за продају дијела Телекома "Србија" да обавијести о почетној цијени све учеснике на тендеру за приватизацију дијела те српске компаније.

Тендерску документацију до сада је откупило седам компанија: Дојче Телеком, Франс Телеком, Телеком Аустрија, Америка мовил, Ведер инвестментс , Турксел и Вимпелком.

Тендер за продају дијела Телекома "Србија" расписан је 20. октобра прошле године, а рок за достављање обавезујућих понуда био је 21. фебруар 2011, који је сада продужен до краја марта.

По истеку рока, Влада Србије требало би да закаже јавну аукцију пред телевизијским камерама, као и када се продавала компанија "Моби 63" (бивши Мобтел) у јулу 2006.

Компанија "Моби 63" продата је на јавној аукцији за 1,513 милијарди евра норвешком Теленору, јер је Телеком Аустрија одустао и то је до сада највећа директна страна инвестиција у Србији.

Телеком је једини оператер фиксне телефоније у Србији, а лиценцу су у међувремену добили Орион Телеком и Теленор, који би почетком ове године требало да почну да пружају услуге.

Према компанијским подацима, Телеком "Србија" је 2009. године имао око 3,2 милиона корисника фиксне телефоније, док је на тржишту мобилне телефоније заузимао 60 одсто са око 5,9 милиона корисника.

Телеком "Србија" посједује и телекомуникационе компаније "М:тел" у Црној Гори и "Телеком Српске" у Републици Српској, а цијела Телеком "Србија" група имала је 2009. године укупно 7,7 милиона корисника мобилне телефоније и 3,4 милиона корисника фиксне телефоније, као и око 485.000 корисника Интернета.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *