Православни расколи: Украјинци као Црногорци

У нашим медијима Украјина се углавном спомиње у контексту избора, политичких превирања, гасних криза и затегнутих односа са Русијом До нас веома ријетко долазе вијести о такође веома компликованим међувјерским и унутарправославним релацијама у овој бившој совјетској републици. Због тога Фронтал.РС овим текстом настоји јавности у РС (а и шире) приближити и објаснити религијску ситуацију […]

четвртак, фебруар 20, 2014 / 07:31

У нашим медијима Украјина се углавном спомиње у контексту избора, политичких превирања, гасних криза и затегнутих односа са Русијом

До нас веома ријетко долазе вијести о такође веома компликованим међувјерским и унутарправославним релацијама у овој бившој совјетској републици.

Због тога Фронтал.РС овим текстом настоји јавности у РС (а и шире) приближити и објаснити религијску ситуацију у Украјини

У Украјини већ поодавно постоје многи антагонизми који су највише видљиви на пољу политике, културе, језика и религије, па се о Украјинцима у неку руку може говорити као о руским Црногорцима, јер сличности између односа Црногораца према Србима и Украјинаца према Русима заиста су бројне.

"Наранџасти" бацили коску раздора

Када су међурелигијски односи у питању, ионако компликовану ситуацију додатно је закомпликовала тзв. "Наранџаста револуција" која се одиграла крајем 2004. и почетком 2005. Тада је прозападни кандидат Виктор Јушченко стао на чело државе.

Он је током кампање, осим велике помоћи која је стизала са Запада, имао и отворену подршку изузетно јаке и утицајне гркокатоличке (унијатске) заједнице, али и неколико канонски непризнатих украјинских православних цркава.

Насупрот њему, налазио се проруски кандидат и садашњи предсједник Виктор Јанукович који је уживао подршку једине канонски признате православне цркве на тлу Украјине (Украјинске православне цркве Московске патријаршије). Доласком на власт, "наранџасти" су почели спроводити процес дистанцирања од Русије, не само у економској и политичкој, већ и у црквеној сфери.

Ко су прави, а ко расколници

Након распада СССР-а и осамостаљења Украјине, најважнији задатак Московске патријаршије био је очувати духовно јединство Руса, Украјинаца и Бјелоруса. Руске црквене власти инсистирале су на том јединству из два разлога. С једне стране требало је многобројну руску популацију у тим републикама задржати под окриљем Руске цркве, а с друге стране постојали су реални историјски разлози за такво јединство. Прва руска држава (Кијевска Русија) настала је на тлу данашње Украјине, а њен кнез Владимир 988. године прихватио је хришћанство од Византије. На тим тековинама је у Кијеву 1990. (од украјинских епархија) формирана Украјинска православна црква Московске патријаршије.

Иако није добила потпуну самосталност (аутокефалност), омогућен јој је висок степен аутономности, односно независности и самосталности у управљању. Та црква је данас једина канонски призната православна црква у Украјини. Има сопствени синод, а једина обавеза коју има према Москви је признавање московског патријарха као врховног поглавара. Митрополит кијевски и цијеле Украјине Владимир Сабодан данас се налази на њеном челу, а сједиште му је у Кијевско-Печерској лаври.

Поред ове цркве, велику подршку међу вјерницима има канонски непризната Украјинска православна црква Кијевске патријаршије. Ту цркву основало је 1992. године у Кијеву свештенство које је гајило јака украјинска национална осјећања и било у потрази за украјинским националним и културним идентитетом независним од руског. Рашчињени и од Москве анатемисани, бивши кијевски митрополит Филарет Денисенко (неки тврде и сарадник КГБ-а) стао је 1995. године на чело те вјерске заједнице коју и данас предводи.

Ко има већу подршку међу вјерницима?

Украјинска православна црква Московске патријаршије (према званичним подацима) располаже највећим бројем цркава, манастира, духовних школа, богословија, парохија и епархија. Према подацима из те вјерске заједнице, броји око 35 милиона вјерника, а њени вјерници су сви украјински Руси и преко 20 милиона етничких Украјинаца.

Ипак, релевантност тих података прилично је дискутабилна, јер су неке независне анкете и истраживања спроведена на терену показала благу наклоњеност Украјинаца према канонски непризнатој заједници. Иако поменуте анкете и истраживања "расколницима" дају одређену предност, и њихове резултате треба прихватити са великом дозом резерве, јер врло често варирају, а уочена су и знатна одступања таквих истраживања.

Томе у прилог иде и чињеница да је велики број становника Украјине још увијек у потрази за вјерским и националним идентитетом. Ако се географски параметри узму у обзир, сигурно је да Московска патријаршија има највећи број вјерника у јужним и источним областима. Ситуација је најкомпликованија у Кијеву и у централним дијеловима земље, гдје се Московска патријаршија бори за превласт с "расколницима" из Кијевске патријаршије.

У западној Украјини и Лавову главну ријеч води Украјинска гркокатоличка црква, док је међу православним вјерницима најприсутнија Кијевска патријаршија. Овдје је утицај Москве најмањи, а православни вјерници врло често су изложени дискриминацији гркокатолички настројене заједнице.

Покушаји канонског признања

Бивши предсједник Јушченко и тадашње власти покушали су да три највеће православне јурисдикције уједине и створе потпуно аутокефалну украјинску православну цркву.

Они су те наде повезивали са цариградским патријархом Вартоломејом, сматрајући да уједињење православних треба да се изврши под окриљем Цариградске патријаршије, као прве међу једнакима и старије од унутар-православних раскола. Тадашњи политички естаблишмент Украјине више пута заступао је такав став.

Прије двије године, у оквиру прославе 1020. годишњице крштења Русије Виктор Јушченко обратио се васељенском патријарху Вартоломеју са молбом да прихвати под своју јурисдикцију украјинску православну цркву и пружи јој аутономију. У ту сврху организовани су билатерални контакти и разговори између Цариграда и украјинске државе, Цариграда и представника расколничких група, представника расколничких група и државе.

Захваљујући напорима тадашњег патријарха московског и цијеле Русије Алексеја ІІ конфликтна ситуација је спријечена. Он се лично састао са првојерархом Цариградске цркве и убиједио га да не повлађује политичким играма украјинских власти. Конфликт је привремено укинут, али не на дуже вријеме.

Улога васељенског патријарха

Када је патријарх Вартоломеј у питању, у Москви постоје размишљања да је он заправо инструментализован од Запада у циљу одвајања руске и украјинске цркве: "Цариградски патријарх је данас и пјешак и краљица. С једне стране, он много зависи од САД, које покушавају да га искористе против РПЦ-а, оне стоје иза те интриге.

Истовремено он заиста покушава да реализује свој интерес. Данас је Цариградска патријаршија изгубила свој пређашњи значај Васељенске патријаршије, управо зато Вартоломеј Први жели да учврсти свој положај у свијету, чак и по цијену црквених канона и неуважавања историјске и духовне прошлости" рекао је поводом тога руским медијима шеф одјељења Украјине, института земаља ЗНД-а Кирил Фролов.

У цијелој причи уље на ватру долијевају кардинал Хусар и његови гркокатолици који нуде да они буду иницијатори окупљања и да се створи нова патријаршија од једног броја православаца и унијата. Заједнички патријарх био би у том случају православац, али би таква заједница морала да призна папу за врховног поглавара. Сувишно је спомињати да је оваква понуда за православце у Украјини у најмању руку увриједљива.

Унија са Ватиканом

Глад и велики притисци приморали су поједине православне епархије у западној Украјини да 1596. у Бресту прихвате унију са папом. Унија им је дозволила задржавање изворног византијског обреда са старословенским као црквеним језиком, али су заузврат морали признати врховну власт папе.

У Другом свјетском рату "унијати" су били на страни њемачког окупатора, активно учествујући у злочинима над Јеврејима и православцима, па су их совјетске власти 1948. ставиле ван закона, забрањујући им даљњи рад. Епархије, вјерници и имовина Гркокатоличке (унијатске) цркве стављени су тада под ингеренцију Руске православне цркве, али су ови ипак наставили илегално дјеловати у "катакомбама" и слободно на Западу и Америци међу многобројном украјинском емиграцијом.

За вријеме владавине Горбачова, совјетска држава поприлично је либерализовала и отоплила односе према вјерским заједницама, па је 1989. поново обновљен рад Украјинске гркокатоличке цркве. Њен кардинал Лубачивски 1991. вратио се у земљу из емиграције и наставио да води цркву. Њега је на том мјесту 2001. замијенио Љубомир Хусар, који се и данас налази на челу те вјерске заједнице.

Колико има "унијата"?

Званични подаци казују да је Украјинска гркокатоличка црква са својих 3.330 парохија и око 4,5 милиона вјерника (према сопственим подацима шест милиона) трећа црква по величини и бројности у Украјини. Различити пописи организовани током 90-их показали су да шест до осам одсто становника Украјине припада тој заједници или 9,4 до 12,6 одсто од укупног броја вјерујућих у земљи.

"Унијатске" епархије су се, историјски гледано, углавном налазиле у западним дијеловима земље, а посљедњих година формиране су и у градовима источне Украјине (Харкову, Доњецку,), па чак и у Русији (Москви, Новосибирску, Томску), као и у свим другим градовима гдје има расељених Украјинаца који су поријеклом из западне Украјине.

Гркокатолици као камен спотицања

Унијатска црква данас представља један од највећих камена спотицања у односима и екуменском дијалогу између Ватикана и православног свијета. Посебно се њено дјеловање негативно рефлектује на односе Руске цркве и Ватикана.

О коликој количини неразумијевања и неслагања се ради, довољно говори податак да ниједан папа у досадашњој историји хришћанства није посјетио Русију. Католичка црква званично истиче морално право да буде активна у Русији, која има католичку заједницу сачињену од Нијемаца и Пољака.

За Московску патријаршију спорни су прозелитизам и мисионарска активност Ватикана, која се на разне начине спроводи на простору бившег СССР-а преко ватиканских експонената, прије свега оличених у свештенству Гркокатоличке (унијатске) цркве.

За Москву нису спорна права аутентичних гркокатолика и римокатолика, већ врбовање изворних православних вјерника од разних католичких мисионара и организација које дјелују на тлу Украјине, Русије и осталих совјетских република.

У Католичкој цркви то су оправдавали чињеницом, да су то заправо атеисти и да то није врбовање православних, већ покушај преобраћења невјерујућих у Христову вјеру под окриљем Католичке цркве. У Ватикану су очигледно превидјели чињеницу да су дједови и прадједови тих "невјерујућих" били православци.

Лицемјерје Ватикана

Ватикан је званично осудио и одбацио "унију" као средство и метод приближавања и уједињења са православнима. Незванично, на терену експоненти Ватикана и даље спроводе такву политику, и у томе је суштина проблема. Ватикан је 2005. сједиште Украјинске гркокатоличке цркве премјестио из Лавова у Кијев, а њен поглавар Хусар том приликом добио је титулу велики надбискуп Кијева и Галиције.

Реакције Москве биле су у најмању руку оштре, а тадашњи патријарх московски Алексеј ІІ изјавио јо "да је без сумње ријеч о непријатељском чину". Та одлука наишла је на осуду, не само Руса већ и цјелокупне православне заједнице.

О политичкој димензији такве одлуке довољно говори чињеница да у Кијеву живи мали проценат гркокатолика. Докле год Ватикан спроводи политику лицемјерја и двоструких стандарда, међухришћански конфликти ће постојати и антагонизме ће бити тешко премостити.

Јанукович побјеђује антагонизме?

Након што је подијелио украјинско друштво по политичким, вјерским, националним и језичким основама, пројекат "наранџасте револуције" доживио је потпуни крах послије побједе Виктора Јануковича на предсједничким изборима у Украјини у фебруару ове године.

Јанукович (кандидат Партије региона) побиједио је том приликом Јулију Тимошенко, лидерку, секс симбол и икону "наранџастих". Јанукович је условно речено "проруски политичар" који ће у временима која долазе покушати политички и стратешки да балансира између многих интереса. То се прије свега односи на интересе САД-а, Европске уније и Русије.

С једне стране одустало се од чланства у НАТО пакту, руској Црноморској флоти је продужен боравак у Севастопољу на Криму до 2042. године, а с друге стране потребно је задовољити аспирације и афинитете које велики број Украјинаца има према Западу, па је у том смислу чланство у Европској унији постављено и остављено као један од топ приоритета украјинске спољне политике у наредном периоду.

Са вјерског аспекта подијељености, велики број "етничких" Украјинаца Украјинску православну цркву Московске патријаршије и даље доживљава као експонент великоруске хегемонистичке политике и покушај гушења њиховог националног идентитета и етничке самосвијести.

С друге стране, етнички Руси и проруски оријентисани Украјинци не могу да се идентификују са "расколничком" украјинском православном црквом Кијевске патријаршије.

Чињеница је да на плећима Виктора Јануковича огромна одговорност, јер многи управо очекују да ће његова политика пронаћи консензус унутар подијељеног друштва. А да ли ће успјети у томе, једино нам вријеме може дати одговор.0 КОМЕНТАРА

 1. Комунизам и Ватикан чине чуда на разбијању Православља.У ФНРЈ су 1945.године признате двије нације Грногорци и Македонци,чији су се очеви и дједови отворено изјашњавали као Срби.70-их година признају још једну нову нацију-Муслимане,иако је то вјерска одреница,а на нашим просторима је подразумијевала Србе Исламске вјероисповјести.Нација није политичка странка да се може тако подијелити на двије,три,безброј дијелова…Управо је то радио комунизам,раздирањем Православне цркве,прављењем више вјештачких нација,самим тим и више непризнатих црквених организација уз здушну помоћ Ватикана.Аутокефална црква такође,није добровољна организација грађана коју може да оснује ко хоће и кад хоће.Има своје законе и правила.Замислите кад би Нијемце који живе у Баварској прогласили за посебну нацију Баварце,оне у Саксонији Саксонце.Муслимане у Њемачкој тако можемо прогласити Нијемчанима који имају веће право на Њемачку од Нијемаца јер ето,њихово име има више сличности са државом Њемачком.Лако је бити марсовац и мајмун.Много је теже истрајати на вјери и традицији предака.Притисци су огромни!

 2. Већег измета од комунизма нема.“Праведан друштвени систем у коме ће сви људи бити једнаки“.???Таква будалаштина не постоји ни у бајци“Алиса у земљи чуда“.Комуниста,партизан,ко је то.?Онај који убија рођеног брата јер не дијели са њим иста политичка увјерења.?Онај који пали сопствену цркву у којој је крштен.?Као што мало прије рекох,лако је бити марсовац и мајмун.

 3. Please allow me to introduce myself
  I’m a man of wealth and taste
  I’ve been around for a long, long year
  Stole many a mans soul and faith
  And I was round when jesus christ
  Had his moment of doubt and pain
  Made damn sure that pilate
  Washed his hands and sealed his fate
  Pleased to meet you
  Hope you guess my name
  But what’s puzzling you
  Is the nature of my game
  I stuck around st. petersburg
  When I saw it was a time for a change
  Killed the czar and his ministers
  Anastasia screamed in vain
  I rode a tank
  Held a generals rank
  When the blitzkrieg raged
  And the bodies stank
  Pleased to meet you
  Hope you guess my name, oh yeah
  Ah, what’s puzzling you
  Is the nature of my game, oh yeah
  I watched with glee
  While your kings and queens
  Fought for ten decades
  For the gods they made
  I shouted out,
  Who killed the kennedys?
  When after all
  It was you and me
  Let me please introduce myself
  I’m a man of wealth and taste
  And I laid traps for troubadours
  Who get killed before they reached bombay
  Pleased to meet you
  Hope you guessed my name, oh yeah
  But what’s puzzling you
  Is the nature of my game, oh yeah, get down, baby
  Pleased to meet you
  Hope you guessed my name, oh yeah
  But what’s confusing you
  Is just the nature of my game
  Just as every cop is a criminal
  And all the sinners saints
  As heads is tails
  Just call me lucifer
  Cause I’m in need of some restraint
  So if you meet me
  Have some courtesy
  Have some sympathy, and some taste
  Use all your well-learned politesse
  Or I’ll lay your soul to waste, um yeah
  Pleased to meet you
  Hope you guessed my name, um yeah
  But what’s puzzling you
  Is the nature of my game, um mean it, get down
  Woo, who
  Oh yeah, get on down
  Oh yeah
  Oh yeah!
  Tell me baby, what’s my name
  Tell me honey, can ya guess my name
  Tell me baby, what’s my name
  I tell you one time, you’re to blame
  Ooo, who, who
  Ooo, who, who
  Oh, yeah
  What’s my name
  Tell me, baby, what’s my name
  Tell me, sweetie, what’s my name
  Ooo, who, who
  Ooo, who, who
  Oh, yeah

  B-)

 4. Nema religije,nema problema…?!

  A zasta se ti to zalazes,za ovu smjesu homo-liberalnih sotona cije tekovine leze jedino u novcu kao simbolu manipulacije sirokih narodnih masa?

  Odricanje od bilo kakve duhovne nadgradnje zarad materijalnih vrijednosti?
  Prihvatanje svega i svacega,samo ne vlastitog,izvornog…necega sto je njegovano iz generacije u generaciju?

  Zato nam se i desilo ono sto nam se desilo i sto nam se desava svakih 50 godina,upravo iz razloga bjezanja od vlastitih korijena i srljanja iz ideologije u ideologiju,vodjeni manje vise idealima koj leze u iskljucivo materijalistickom pogledu na svijet.

 5. Највећа криза идентитета је код оних који не знају шта хоће.Стиде се тога што јесу,стиде се свог језика и писма.Хоће да буду нешто што нису,а сдруге стране не прихватају оно шта јесу,говоре туђим језиком,пишу туђим писмом,једном ријечи,праве мајмуна од себе.Нема потребе јер мајмун не треба да се прави мајмун.

 6. Evo postiđen sam, odoh odmah da se krstim a morebit i u monahe.
  Identitet je biti čovjek.
  A u vašoj knjizi bajki se navodi da se na svijetu govorilo jednim jezikom i nije bilo naroda.

  Evo igre za sve:
  1. nasumično otvorite bibliju
  2. nasumično stavite prst na stranicu
  3. uradite tačno onako kako piše

  Pobjednik je onaj koji posljednji ode u zatvor.

 7. partizan, 20.02.2014. 14:12:55

  Ti da shvatas Srpsko pravoslavlje i da razumijes ista od toga,drugacije bi pricao.
  Biblija jeste neka vrsta osnove hriscanskog ucenja ali Svetosavlje kao specifican oblik ispoljavanja hriscanstva,kao prvo fokusira se na hristovom stradanju kao jednoj univerzalnoj istini kako prolazi covjek koji misli drugacije od rulje kao i sta je to zasta se vrijedi zrtvovati….nije sigurno tvoj materijalisticki ideal…

  Kao drugo,Svetosavlje ima i mnoge osobine gnostickog ucenja i nasa crkva to precutno odobrava kao izraz hriscanske slobode ili bozije slobode izbora u koje spada i filozofski pristup tumacenju duhovnog zivota.

  I kao trece,mozda najbitnije,Svetosavlje je jedan od odgovora stranim zavojevacima koji su trovali Balkan i koji ga truju i dan danas raznim ideologijama kratkog daha a najcesce,tj,uvijek su te iste ideologije sluzile kao sredstvo obmane u svrhu kolonijalistickih pretenzija,bilo da su dolazile sa zapada ili sa istoka.

 8. Stari zavjet prethodi novom zavjetu. Sam Hrist je rekao da se ni jedno slovo novog zavjeta neće ispuniti dok se ne ispuni starog. Tvoje tumačenje svetosavlja se ne razlikuje od bilo kojeg sektaškog učenja kako vi nazovi religiozni to nazivate. Koliko znam pravoslavlje, a pogotovo srpsko izumire, i neminovno će nestati. Na žalost usrani islam jača ali ni to nije dugog vijeka.
  A što se tiče komunizma, sranje koje je nestalo brže nego što se pojavilo 😉

 9. partizan, 20.02.2014. 15:53:50

  To sto se ti i slicni tebi nadate i djelujete u tom pravcu sigurno ne znaci da ce Svetosavlje nestati.
  Naprotiv,nijeste vi ni prvi ni poslednji koji atakujete na(kako ti kazes)“sektasenje“.
  Upravo time sto si rekao “sektasko ucenje“,odaje tvoju pravu prirodu koja svjesno ili nesvjesno izbija iz tebe a to je jednoumlje.
  U tom vasem jednoumlju i lezi klica zla ili nametanja zakonitosti krda protiv kojeg se ti LAZNO zalazes.
  U sustini ti i slicni tebi namecu svima “spasonosna“ rjesenja a glavni aduti su vam trazenje mane u drugacijim tumacenjima i poimanjima stvarnosti.

  Ti i slicni tebi ste milenijumima nastojali da svojim idealizmom promijenite svijet.
  Idealisti koji mazu oci obicnom narodu i nastoje da “objasne“narodu kako je u stvari ovaj svijet onakav kakvim ga vi zamisljate u vlastitim glavama.

  A kakav je to svijet? Lazan,vjestacki i pun bajkovitih prikaza nekakvih zemalja dembelija koje ne postoje.
  Odani ste Darvinu a u svojim pristupima idealizmu pokusavate da ga osporite….dupla laz.

  A ko trazi manu,na sebi,na drugima,na tumacenjima…naci ce ih…jer se ovaj svijet moze pojednostaviti a moze i iskomplikovati.
  Ti nastavi da trazis idole i nadam se da ces nesto naci ali kad se pogledas u ogledalo nistavila,uvidjeces prije ili kasnije u kakvim si zabludama zivio i kakav svijet iluzija si sam sebi kreirao,pokusavajuci se igrati boga i prilagodjavajuci ga sebi.

 10. aleks, 20.02.2014. 18:36:38

  Postoje,kako ne postoje,kao sto postoje svabe,bavarci,saksonci,burgundi,lombardi,velsani,skoti,sicilijanci,korzikanci,katalonci,baski..i jos sijaset tih narodica od cca…1.5 do 2 miliona.
  Ali postoji mala razlika u ophodjenju prema pomenutim skupinama,drugim rijecima u “demokratijama“se to fino rjesava na inkvizitorski nacin pa nije pametno,recimo reci britima ili nekim slicnim,kako oni ne postuju elementarna ljudska prava.
  Posebna prica je kolektivni osjecaj jednog npr.Nijemca koji tu mikrotradiciju svodi na lokalni folklor danas(sto to u stvari i jeste u novije doba),te svjesno daje prednost suverenosti velikog kolektiva zasnovanom na jezicko-govornom jedinstvu u cilju NE-izlaganja opasnosti od spoljnog uticaja i lomljenja snage cjelokupnog tkiva i samim time izlozenosti potencijalnog ropskog statusa u odnosu na eventualne zavojevace.
  Kod nas je to…malo drugacije.
  Cini se da se Srbin,bez obzira sa koje teritorije potice utrkuje jedan sa drugim ko ce prije biti nekom rob…osim (nazalost u danasnje vrijeme)jedne manjine koja uporno pokusava da odbrani ono malo suverenosti sto joj je ostalo.

 11. aleks, 20.02.2014. 21:03:15 [105017
  Алекс,знаш ли да су Македонци некад славили крсну славу?Знаш ли да он што није пошло Турцима и Бугарима за руком,да су докрајчили комунисти?Знаш ли да је Лазар Колишевски спалио све крштенице,Македонцима укино ИЋ и постадоше СКИ?Отад не славе ни славу,да их не идентификују са Србима.Први Устав МПЦ је написао Антонио Јерков, који је током Другог светског рата био припадник Усташке младежи и творац устава тзв. Хрватске православне цркве, а коју је 3. априла 1942. године указом основао поглавник НДХ Анте Павелић, по наредби Нацистичке Немачке.Исто чека и Црногорце.
  У Украјини исто.Поунијаћена говна и нешто мало католика,помогнути од Запада,жели да влада над 40 000 000 православних.Они су само оружје НАТО-а да се избије на Русију.

 12. pa mozda i sad slave krsnu slavu? uostalom, nekad je katolicka crkva bila glavna u Engleskoj pa vise nije i u Poljskoj je drasticno opao broj vjernika.to je religijska prica. A sto se tice prezimena: i ic i ski je neko propisivao kao, uostalom, sto je hriscanstvo, cim je dobilo odgovarajucu moc, propisalo imena koja se mogu davati pa si dobio masu „hriscanskih“ imena a nestala ona stara (je i li sada ima onaj spisak sa „pravim“ imenima?)… ako se vec pozivate na neku istoriju onda dopustite i drugima tu priviligeju.. nije grcki kralj ujedinio grcke gradove -drzave – u savez vec makedonski.. i da ne bude zabune – i tada se znalo ko je Makedonac a ko Grk. dakle, ako vec ocekujete da neko postuje „vasu“ istoriju i opredjeljenje postujte i vi njihovo. ko zna, mozda cete opet u neki savez u buducnosti.. ruzno da vam kazu: ah, vi i onako ne priznajete nase postojanje…

 13. Serbinum, 20.02.2014. 21:39:16

  Bravo na objasnjenju ali mislim da je zaludno jer to ti je kao da pricas sa masinom ali bukvalno…tamo sa druge strane kao da tipkaju programirane masine jer tacno uvidjas kolika je dubina ugradjene averzije prema svemu domacem a opcinjenosti prema svemu stranom.

  Jednostavno matriks,kojeg su recimo Briti uspjesno primjenjivali i kojeg i dan danas primjenjuju na bantu plemenima i mnogim drugim “kreacijama“,poput (primjera radi)Jordanaca koji su sad neki “specificni“Jordanci samo zato sto je tamo uveden novi narod koji je dobio ime po rijeciB-)…nidje veze…
  Napravivsi raspodjelu ostataka otomanskog carstva,taj dio je pripao zajedno sa Irakom Englezima koji su formirali tzv.transjordansku transferzalu…(teritorije podijeljene lenjirom).
  Nakon toliko godina vladanja i ispiranja mozga,sad su oni JordanciB-)
  Perfektan matriks kreiranja nacija trigonometrijskim priborom.

  Sa druge strane(iz politickih razloga),Kurdi koji znaju ko su i sta su,najmanje 3000 godina i imaju osjecaj identiteta,ne mogu da se osamostale.B-)

  Gdje bi pobogu bio njima kraj,kad se uzme u obzir naftno bogatstvo kojim raspolazu a poznati su kao mnogo cvrsci narod kojeg nije lako lomatati i motati oko malog prsta kao Arape npr…

  I kad bolje razmislis,evo i ovi klinci koji se povode ovim glupostima i zapocinju sukob…sta oni znaju uopste?
  Vole li oni svoju zemlju?
  Odgovor je potpuno negativan…

  Interesantna stvar je da cak i kad pricamo o toj BH…mi u Srpskoj smo mnogo veci rodoljubi cak i za tu kreaturu od drzave od ovih ispranih mozgova(da sad ne imenujem).
  Zasto?
  Pa mi (u vecini slucajeva) razmisljamo o tome,kako nesto napraviti kod kuce a njima su glave napunjene laznim sjajem i obecanjima i oni samo sa pasosom u ruci cekaju da se otvore kapije i da nastupi stampedo.
  Upravo nesto slicno se desava u Hrvatskoj trenutno…oni koji su napravili jedan od najvecih egzodusa Srba krajem 20-og vijeka,sada su sami zrtve “dobrovoljnog“ egzodusa…

  Tako je i sa nasim komsijama,koji su nedavno protestvovali samo da bi ubrzali ropstvo,prodali zemlju i spakovali kofere i fijuuuu…pravac Svecka…eto njihovog rodoljublja.

  Mislis da ko vjeruje da nas jednog dana cekaju “investicije“,svijetla buducnost,razvoj turizma…?
  Prvi oni sami u te bajke ne vjeruju ali ….pasos zulja…sjaj i blistavilo zovu….i pranje prozora,vozenje kamiona po svapskoj i tako to…

 14. aleks, 20.02.2014. 22:15:11 [105025]
  Не славе пријатељу.Забранио је Тито и КПЈ.Можемо ми прескакати историјске чињенице,али на Балкану постоје само 2 славенска племена,Срби и Хрвати.Бугари су прохватили славенски језик,али Славени нису.Сви остали народи на Балкану (славенски),су изведенице из Срба и Хрвата.Овде не постоји језик осим српског ни граматике осим Вукове(1. и 2.палатализација,прелажење по звучности,….).А вјера има више,и преко ње је разбијен овај простор.Сад иде Украјина.

 15. .. nije grcki kralj ujedinio grcke gradove…

  Evo dokaza isprane istorije koja se uvijek i iznova vezuje za nesto sto je bilo aktuelno samo u vrijeme jednog vladara i to onog koji prakticno nema veze sa slavenima….a neki dan Aleks meni objasnjava da je staromakedonski najstariji vid staroslovenskog….pa dje je sad tu logika?
  Samo je bitno da nema Srba nidje i nigdaB-)
  Naravno da ih nema Aleks,naravno da ih nema u svapskim istorijama….

  Vaznije su njima te regije,oblasti i tako to…eh da je meni neka moc da razbucam svabe na svabe i na bavarce i na saksonce itd…svi bi oni znali lokalnu istorijuB-)

  Zemljo…Trakijo sta doceka///B-)

 16. I taj Aleksandar kojeg se oni sada drze kao pjan plota jeste ujedinio plemena ali ne samo u Makedoniji(koja je bila jedna oblast),nego sirom Balkana,ujedinio je vecinu Trackih i Ilirskih plemena…doduse nakratko…

  Ma neka oni vjeruju sta hoce na kraju krajeva,vjerujte i vi sta hocete ali Srbi su vjerni sebi a svi ostali….hrle u zagrljaj nekom drugom i to je cinjenica koju nikada ne mozete pobiti.

 17. aleks, 20.02.2014. 23:03:05

  Dobro,Filip,u redu…
  Ne kazem ja da ti opovrgavas nesto nego pokusavam da ti objasnim sistem razbijanja i usitnjavanja malih naroda na jos manje ali ne vrijedi…i ti si cini mi se zaslijepljena zapadnim sarenilom.

  immortal, 20.02.2014. 23:10:48

  Samo se ti raduj krvi i ratovima umobolnice.
  Zbog takvih i zivimo svi u bijedi jer ste raskucili sto ste stigli.Putuj igumane ako ti se ne svidja ovdje i nadji sebi fetis u obliku svastike ili zutih zvjezdica kao sto ti je dedo trazio ali na drugom mjestu.

  Lijep pozdrav…

 18. aleks, 21.02.2014. 07:59:11

  Ajde sestro da se konacno slozimo u necemu.Ono jeste istina,nije to razlog da se dodatno zakrvimo ali treba imati u vidu ino faktor makar u toku poslednjeg sukoba.
  Ako pogledamo kroz prizmu trenutnih desavanja na istoku,vidimo maltene identicnu pricu.

  Sto se tice ponasanja Srba(da od nas otpocnem i to samokritikom).Pocetkom devedesetih je dolazilo do naglog osvjescivanja ali treba imati u vidu pedesetogodisnje ispiranje mozga komuno-propagandom.Osjecaji su bili pomijesani,planovi za ocuvanje pozitivne slobodarske tradicije onog najboljeg sto je nosio nas narod nijesu postojali,vladao je potpuni haos…

  Ta slobodarska tradicija je dobila nekakvu sumnjivu konotaciju sovinizma koja je pokretana iz Beograda a taj Beograd,prepun mijesanih brakova,komuno-tradicije,kao i zbira negativne selekcije koja se akumulirala dugi niz godina,favorizujuci poltronsko-birokratski ideal zivota uopste je propagirao taj isti sovinizam,na cudan nacin pomijesan sa postulatima Brozove “odbrane i zastite“ i zastite “tekovina socijalisticke revolucije“.

  Uglavnom,moze se reci da je ta ista kriticna masa u ovom trenutku opetn jedan od glavnih neprijatelja Srpstva u svom izvornom obliku.
  Kad govorim o Srpstvu u izvornom obliku,govorim o onim slobodarskim idealima(da ne idem predaleko u proslost) koji su pokrenuli primjera radi Karadjordjeve ustanike.

  Tokom 19-og vijeka,ta ideja koja jeste u sustini prosrpska,nije bila usmjerena samo na ujedinjenje i oslobadjanje iz ropstva iskljucivo pravoslavnog svijeta,nego uopste ljudi srpskog govornog podrucja.
  Medjutim i nazalost,jos tada su Austrougarska i Vatikan imali druge ideje i zamisli.
  Austrougarska je uveliko radila na “pohrvacivanju“Dalmacije jer se stara Venecija,bivsi gospodar ovih podrucja nije toliko bavila time,nego je vise se trudila da ih “Italijanizira“(da se tako izrazim).
  Austrijanci su davno primijetili da su Hrvati iako slovenskog porijekla,veoma skloni germanizaciji sami po sebi pa im je to bilo dovoljno.Prakticno jos tada kompletna istocna Austrija(Burgenland)je iako Hrvatski,vec je izgubio maltene jezik i pretopio se u Nijemce.

  Vatikan s druge strane je otisao korak dalje i ne samo da je pomagao katolizaciji i pohrvacivanju zapadnog Balkana,nego uvidjevsi da je narod “zapaljiv“Srbstvom i u krajnjoj liniji za njih sizmatickim i (vrlo bitno) ,nezavisnim pravoslavljem,nego je preko Strosmajera i jos nekih klerika(ne obaziruci se ni na protivljenje Austrije),zapoceo tihu promociju ideje Juznoslovenstva ali pod katolickim patronatom.Znaci,njihovo tumacenje po definiciji MORA da se ogradi od Pravoslavlja.

  Dokaz za to je pomaganje srpskih ustanika u toku bune protiv Turaka i pokusaj vrbovanja u katolicki red.

  Uglavnom,sve u svemu,postoje velike slicnosti sa Austrijskim djelovanjem na podrucju Galicije,koja je prethodno pokatolicena od Poljskog komonvelta i danas imamo slicne karakteristike zelja tih ljudi,koje su veoma slicne sa nasim “komsijama“preko Save a to je stapanje sa Evromasom,drugim rijecima,na neki nacin se to servira na tanjiru kao poseban miks,religioznog propagiranja,obecavanja odredjenih ekonomskih privilegija i uopste nekih tekovina zapadne kulture i kao takav,taj miks sada posebno mladi,zeljni nekog boljeg zivota,sjajne buducnosti itd. su skloni da konzumiraju ,poput diznijevih crtica.

  Naravno,niko u medjuvremenu ne razmislja sta se u sustini cini tim “evroputevima“ a to je…..nemilosrdno unistavanja i razaranje infrastrukture,fabrika i rasprodaja potencijala poput resursa itd.
  Naravno,ostavice oni tendenciozno par “ostrva srece“,poput ovih probaltickih republika da bi mladi,ukoliko nedaj boze imaju kakvu nedoumicu da imaju “primjer“…kako se to prosperira…

  U medjuvremenu mi smo predvidjeni da kusamo njihove mcdonalde,koka kolu,trosicemo njihove sampone,sapune,slatkise i sve redom proizvode sumnjivog kvaliteta jer smo svoje unistili i unazadili.

 19. aleks, 21.02.2014. 19:02:37

  Pa da religiju i ostavimo po strani ali imamo ono cuveno;para vrti dje burgija nece.
  Pogledaj program na TV-u?
  Pogledaj fbh i BH kanale…koliko cujes “priopcenja“,opcina,tijekom,glede…i ne samo to,nego masu drugih “novotarija“ iz komsiluka.
  A da “para vrti dje burgija nece“,dokazuje cak i Srpska televizija,koja se zasad kljuka reklamama iz komsiluka.

  O inostranim trovanjima raznim reklamama i sistematskim gusenjem svega sto je domace,da i ne govorim.

  sasa, 21.02.2014. 19:15:51

  Upravo tako,evo pratim ovih dana,nagli pad dolara na svjetskim trzistima…pitam se zasto?B-)

  Stamparije rade li rade…

 20. jahac, 21.02.2014. 20:17:53 [105127]
  Најјаче је кад на БХТ-у ставе ћирилицу,као тај дан је српски,а читају тијеком,опћина,…тако Сарајлије никад нису причале.Толико о њима,али нека.Отварају очи и слијепима,да са њима нема суживота.

 21. „Наше друштво не урушавају толико хорде западних варвара и крвопија, колико алавост наших изопачених, корумпираних и криминализованих политичара; како на самом врху власти, тако и на плану локалних заједница“. x-(

Оставите одговор