Правобранилаштво РС: Из ФБиХ стално стижу тужбе

БAЊA ЛУКA – Правобранилаштво Републике Српске (РС) примило је у протекла три мјесеца из Федерације БиХ 3 300 тужби против Српске које се односе на надокнаду нематеријалне штете, а, према процјенама, укупан износ тужби премашује 420 милиона КМ. У Правобранилаштву РС наводе да ове тужбе представљају само наставак континуираног процеса слања тужби на адресу Српске, […]

среда, 30 марта, 2011 / 09:24

БAЊA ЛУКA – Правобранилаштво Републике Српске (РС) примило је у протекла три мјесеца из Федерације БиХ 3 300 тужби против Српске које се односе на надокнаду нематеријалне штете, а, према процјенама, укупан износ тужби премашује 420 милиона КМ.

У Правобранилаштву РС наводе да ове тужбе представљају само наставак континуираног процеса слања тужби на адресу Српске, које се претежно базирају на пресудама Хашког трибунала за бивше руководиоце РС и официре, пише "Глас Српске".

Правобранилаштво РС запримило је почетком прошле седмице једну тужбу из Основног суда у Сарајеву, на којој се налази 30 тужилаца који траже нематеријалну штету од Српске. Тужба гласи на три милиона КМ, уз 30.000 КМ које тражи адвокат за састав тужбе.

У Правобранилаштву РС наводе да су прва рочишта заказана већ за мај у Сарајеву, и истичу да је ово веома опасно по РС, поготово што ће по овим тужбама судити судови у Федерацији.

На адресу Правобранилаштва РС крајем прошле године стигле су 1 334 тужбе становника Сарајева против РС за надокнаду ратне нематеријалне штете, у којима се одштетни захтјев мјери стотинама милиона КМ. Из Тузле су такође почеле да стижу појединачне тужбе против Српске.

У поднесеним тужбама, речено је раније у Правобранилаштву РС, уочене су неисправне пуномоћи појединих тужилаца, пошто је велики број тужби потписивало једно лице у име других, што значи да многа лица, која су тужила Српску, за то уопште не знају.Оставите одговор