Повећан број пласираних кредита микрокредитних организација

Број пласираних кредита микрокредитних организација у БиХ прошле године већи је за осам одсто у односу на 2011. годину, а за 20 одсто у односу на 2010., изјавила је предсједник Управног одбора Удружења микрокредитних организација у БиХ Садина Бина. На данашњем представљању пословних резултата микрокредитних организација у Сарајеву, Бина је истакла да се још не […]

понедељак, март 25, 2013 / 14:59

Број пласираних кредита микрокредитних организација у БиХ прошле године већи је за осам одсто у односу на 2011. годину, а за 20 одсто у односу на 2010., изјавила је предсједник Управног одбора Удружења микрокредитних организација у БиХ Садина Бина.

На данашњем представљању пословних резултата микрокредитних организација у Сарајеву, Бина је истакла да се још не може говорити о потпуној пословној стабилизацији, с обзиром на економско стање у БиХ, као и ограничавајући законски оквир за пословање ових организација.

"У будућности је неопходно хармонизовати прописе у Републици Српској и ФБиХ, јер микрокредитне организације послују на јединственом економском тржишту, али под различитим условима", сматра Бина.

Члан Управног одбора АМФИ-ја Брацо Ерцег рекао је да су микрокредитне организације у протеклих 12 година пласирале више од 6,5 милијарди КМ, које је користило око 560.000 лица, чиме је омогућен приступ средствима за око 60 одсто лица које не испуњавају услове за кориштење кредита у комерцијалним банкама.

"По основу плаћених пореза, доприноса и такси за запослене у микрокредитним организацијама или других пореза годишње за 1.783 запослена у нашем сектору се уплати више од 12 милиона КМ", истакао је Ерцег.

Већина микрокредитних организација чланица АМФИ-ја, које имају тржишно учешће у БиХ од 98 одсто, забиљежиле су позитиван финансијски резултат током 2012. године. Према подацима Удружења, портфолио у ризику преко 30 дана у микрокредитном сектору прошле године износио је 1,99 одсто, што је за 3,49 одсто ниже у односу на 2010. годину.

Микрокредитни сектор у БиХ је оцијењен као један од најуспјешнијих у свијету, што је потврђено у двије студије о социјалном утицају микрокредитирања у БиХ урађене под покровитељством Свјетске банке.Оставите одговор