Потписан финансијски план за попис становништва

Директори институција које се баве статистиком у БиХ потписали су финансијски план који је један од четири услова Европске комисије које БиХ мора испунити да би добила 7,5 милиона евра грант средстава намијењених за теренски рад приликом пописа становништва, изјавио је директор Агенције за статистику БиХ Зденко Милиновић. На конференцији за новинаре у Сарајеву Милиновић […]

четвртак, март 28, 2013 / 14:44

Директори институција које се баве статистиком у БиХ потписали су финансијски план који је један од четири услова Европске комисије које БиХ мора испунити да би добила 7,5 милиона евра грант средстава намијењених за теренски рад приликом пописа становништва, изјавио је директор Агенције за статистику БиХ Зденко Милиновић.

На конференцији за новинаре у Сарајеву Милиновић је рекао да ће овај план наредне седмице бити упућен Савјету министара БиХ.

Говорећи о пописници, Милиновић је истакао да је став Агенције да је она добра и да је не треба мијењати, поготово када је ријеч о три питања – етничком, вјерском и националном изјашњавању.

"Показало се кроз пробни попис да са пописницама није било већих проблема. Агенција ће са таквим ставом ићи према Савјету министара", рекао је Милиновић, додајући да је БиХ сугерисано да се у потпуности примјењују међународне препоруке, европских и статистичара УН, који кажу да ова питања у потпуности треба да буду отворена.

На питање новинара да ли ће на главном попису унапријед бити одређени модалитети и шифре код изјашњавања, на чему инсистира Федерални завод за статистику, Милиновић је категорично рекао да је немогуће предвидјети све одговоре људи, те да ће сваки одоговор добити свој модалитет и своју шифру приликом обраде података главног пописа.

Директор Канцеларије за статистику Европске комисије /Евростат/ Питер Еверерс изјавио је прошле седмице да ће крајем маја Међународна мониторинг мисија дати коначну оцјену о томе да ли је БиХ спремна да у октобру проведе попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ.Оставите одговор