Поскупило становање у Приједору

Одборници Скупштине града Приједора усвојили су данас одлуке којима се даје сагласност "Топлани", "Водоводу" и "Комуналним услугама" да повећају цијене услуга.

четвртак, 28 септембра, 2023 / 16:54

Гријање ће од предстојеће сезоне бити скупље за 22 одсто, вода за 2,7 одсто за привреду, 3,4 одсто за буџетске кориснике и 14,34 одсто за домаћинства, а комуналне услуге за око 14 одсто.

Одборник Саша Бурсаћ рекао је да "Топлана" није мијењала цијене услуга од 2011. године, када је просторни метар дрва коштао 60 КМ, а данас кошта 120, да је од тада до данас удвостручена и цијена нафте и да су све друге цијене повећане за више од 22 одсто, колико сада поскупљује централно гријање.

Он је оцијенио да је неумјесно говорити о томе да је вода скупа јер је кубик воде из градског водовода двије КМ, а да толико кошта литар флаширане воде.

Вршилац дужности директора "Топлане" Душко Милетић рекао је да би за самоодрживост предузећа било потребно цијену гријања повећати за 62 одсто.

Одборник Златко Ритан рекао је да цијену воде треба још повећати како би се обезбиједио новац за инвестиције којима би градски систем водоснабдијевања дошао до сваког становника овог града.

"Трошимо воду по глави становника више него иједан становник Европске уније управо зато што је јефтина, а смањењем потрошње свако од нас може утицати на свој рачун за воду", додао је Ритан.

Одборник Месуд Трњанин рекао је да је по демографску слику поразан податак из "Водовода" да је у априлу ове године на 8.661 водомјеру у Приједору очитано стање потрошње нула, а да је у путању 34 одсто од укупног броја потрошача.

"Ова предузећа треба да пословање усмјеравају ка тржишној економији", додао је он.

Одборник Ранко Смиљанић рекао је да је циљ ових поскупљења да предузећа буду ликвидна и да што мање зависе од буџета града.

Одборник Биљана Кнежевић рекла је да због кретања на тржишту постоји оправданост за повећање цијена услуга, али да корисници немају одговарајућа повећања прихода да би могли испратити поскупљења.

Одборници су данас усвојили и извјештај о извршењу буџета града за првих шест мјесеци ове године, измјену и допуну одлуке о субвенцији јавног превоза и именовали Бориса Јелисавца и Петра Милетића у Комисију за младе испред Омладинског савјета умјесто Маје Кљујић која је разријешена чланства и Горана Боројевића који је поднио оставку.Оставите одговор