Плави дизел биће јефтинији за 0,65 КМ

Укидање дажбина на дизел гориво за потребе пољопривредне производње у БиХ имало би финансијски ефекат снижавања малопродајне цијене за 0,65 КМ по литру. Ово се наводи у Информацији о иницијативи за увођењем „плавог дизела“ Владе РС, у којој се додаје да би увођење јефтинијег горива пољопривредницима представљало смањење трошкова производње по хектару за 70 до […]

субота, март 23, 2013 / 09:02

Укидање дажбина на дизел гориво за потребе пољопривредне производње у БиХ имало би финансијски ефекат снижавања малопродајне цијене за 0,65 КМ по литру.

Ово се наводи у Информацији о иницијативи за увођењем „плавог дизела“ Владе РС, у којој се додаје да би увођење јефтинијег горива пољопривредницима представљало смањење трошкова производње по хектару за 70 до 90 КМ.

Ентитетске владе у БиХ на посљедњим сједницама подржале су иницијативу за увођење „плавог дизела“, а када ће пољопривредници почети користити јефтиније гориво зависи од Управног одбора Управе за индиректног опорезивање БиХ и Савјета министара.

У наведеној информацији се подсјећа да је Влада РС до сада неколико пута покретала иницијативу за увођење „плавог дизела“ у БиХ, али да до сада између РС и ФБиХ није постигнута сагласност око начина финансирања ове подстицајне мјере.

Јерко Иванковић Лијановић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ, потврдио је да је Влада ФБиХ прихватила закључак за увођење јефтинијег дизела.

„Ми у ФБиХ ћемо осигурати праћење утрошка да не би дошло до злоупотребе ‘плавог дизела’, јер имамо регистар пољопривредних произвођача и евиденцију сјетвених површина“, појаснио је Иванковић Лијановић.

Он је навео да ће начин на који ће пољопривредници моћи добити дизел, цијену и начин расподјеле, као и које количине горива ће свако моћи добити, утврдити УО УИО и Савјет министара БиХ.

„Пољопривредници ‘плави дизел’ сигурно неће моћи добити за прољећњу сјетву, али надамо се да ће то бити ријешено убрзо“, истакао је Иванковић Лијановић.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС саопштено је да су представницима РС предложили да поднесу нову иницијативу УО УИО БиХ за ослобађање плаћања обавеза за путарине и акцизе за дизел гориво за потребе регистрованих пољопривредних произвођача.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника БиХ, казао је да би цијена дизела за пољопривредника требало да износи око 1,65 КМ по литру и да би све преко те цијене било скупо.

Никола Шпирић, предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ изјавио је у петак, да Управни одбор нема утицаја на увођење „плавог дизела“, јер је раније договорено да ће овај проблем ријешити ентитети.

„Био је договор да ће ентитети преузети подстицаје за пољопривредну производњу, јер нема сагласности ФБиХ да се ‘плави дизел’ уведе на начин како би то требало урадити у складу за законом и ми смо ту немоћни“, рекао је Шпирић након сједнице УО УИО БиХ.Оставите одговор