Пјонгјанг: Американци и Југ су почели сајбер рат

Сјеверна Кореја оптужила је Сеул и Вашингтон да сајбер нападима ометају њен интернет сервис. У прекиду су били и главни сервиси сјевернокорејских медија. "Није тајна да САД и марионетски режим Јужне Кореје масовно јачају сајбер снаге како би појачале субверзивне активности и саботаже против НДР Кореје", пренијела је сјевернокорејска државна агенција КЦНА. У вијести агенције […]

петак, март 15, 2013 / 15:06

Сјеверна Кореја оптужила је Сеул и Вашингтон да сајбер нападима ометају њен интернет сервис. У прекиду су били и главни сервиси сјевернокорејских медија.

"Није тајна да САД и марионетски режим Јужне Кореје масовно јачају сајбер снаге како би појачале субверзивне активности и саботаже против НДР Кореје", пренијела је сјевернокорејска државна агенција КЦНА.

У вијести агенције КЦНА се каже да се "интензивни и упорни напади вирусима на интернет оператере догађају свакодневно" у Сјеверној Кореји.

Странци у Пјонгјангу су јавили да није био могућ приступ интернету у сриједу и четвртак. Компанија са сједиштем у Бангкоку, која је оператер сјеверокорејског интернета, потврдила је да је било хакерских напада, али да мрежа сада ради нормално.

Јужна Кореја је негирала оптужбе сјеверног сусједа, а представници америчких војних снага нису жељели да коментаришу оптужбе Пјонгјанга.

Оптужба Северне Кореје долази у време повећаних тензија дуж добро утврђене границе са југом, после санкција Уједињених нација због атомске пробе коју је извела Сјеверна Кореја и великих маневара на југу за које Пјонгјанг каже да су маскиране припреме агресије на НДР Кореју.

Сjеверна Кореја је запријетила нукларним ратом Сједињеним Државама као одговором за увођење санкција, а ове недеље је потврдила и да је раскинула 60 година старо примирје којим је окончан Корејски рат 1953. године.

Јужна Кореја такође оптужује Сјевер да шири вирусима загађене софтвере и изводи хакерске нападе на њене државне и пословне сајтове. Сеул је оптужио Пјонгјанг за сајбер напад 2011. на сервере државне банке који су оборени и требале су двије недеље да поново прораде.Оставите одговор