Опет птичији грип! Сада у Мексику

У Мексику је досад уништено осам милиона живине, а 66 милиона је вакцинисано да би се сузбио птичији грип који је избио на западу земље, у покрајини Лос Алтос, у савезној држави Халиско, објављено је данас. Мексички званичници за безбедност хране напомињу да је птичији грип, изазван вирусом Х7Н3, међу домаћим кокошкама први пут утврђен […]

среда, август 8, 2012 / 15:26

У Мексику је досад уништено осам милиона живине, а 66 милиона је вакцинисано да би се сузбио птичији грип који је избио на западу земље, у покрајини Лос Алтос, у савезној држави Халиско, објављено је данас.

Мексички званичници за безбедност хране напомињу да је птичији грип, изазван вирусом Х7Н3, међу домаћим кокошкама први пут утврђен 20 јуна. Отад су цене јаја и пилића биљежиле огроман раст, а у земљи је проглашено ванредно стање на сектору здравља домаћих животиња, преноси АФП.

Мексичке власти предвиђају да у првој фази вакцинишу укупно 80 милиона комада живине, а потом да анализирају резултате те акције пре него што наставе са другом фазом.

Вирус Х7Н3 је повремено изазивао и обољевање људи на разним странама свијета, али не спада у вирусе који се лако преносе са човјека на човјека.

Неке друге форме вируса птичијег грипа, као што је Х5Н1, су изазивале озбиљно оболевање људи. Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) од 2003. вирус је изазвао оболјевање 607 особа, од којих је чак 358 умрло.

Власти Гватемале су построжиле провјере на граничним прелазима према Мексику да би спријечиле ширење вируса птичијег грипа и на своју територију.Оставите одговор