Од чега живимо?

Кад се захукта прича о кризи и времену данашњем, редовно је питање – од чега живимо и како плаћамо рачуне? На то питање брзо понестане одговора. Редовно немамо појма. Не знам да причам вицеве али када сједим са странцима знам испричати онај са Италијаном, Швабом и Србином. Сједе, пију и причају о томе колико зараде […]

уторак, 27 јануара, 2015 / 10:01

Кад се захукта прича о кризи и времену данашњем, редовно је питање – од чега живимо и како плаћамо рачуне? На то питање брзо понестане одговора.

Редовно немамо појма.

Не знам да причам вицеве али када сједим са странцима знам испричати онај са Италијаном, Швабом и Србином. Сједе, пију и причају о томе колико зараде а колико потроше. Италијан се жали како заради 1500 евра, потроши 1400 и да нема појма гдје нестане 100. Шваба говори да га савршено разумије јер он сваког мјесеца заради 1600, потроши 1500 и ма колико пазио, некако изгуби 100 евра. Србин каже да му је плата 300 евра а да сваког мјесеца потроши најмање 500 и да нема појма одакле му те паре.
Не живимо у лошем вицу али је интересантно погледати како плаћамо наше рачуне. У питању је вриједност изражена у новцу и њено поријекло. У питању је 16 милијарди марака. Све је то записано у националним рачунима на www.рзс.рс.ба. Методолошки исправно, непрегледно, досадно.

Четири су основна извора: природно богаство, вриједност из иностранства, капитал који су стекле раније генерације и вриједност коју стварамо радом.

Природно богаство је од Бога дато и равномјерно распоређено. То нити нам је адут нити је хендикеп. Национални рачуни говоре да природно богаство представља 10% друштвеног производа. Ту су земља, шуме, руде, вода.

Вриједност из иностранства чине трансфери наших грађана, донације и кредити. Трансфери су стабилни и чине 10% нашег годишњег производа. То су пензије и потрошња гастарбајтера. Донације не знамо колике су биле али знамо да су пресушиле. Кредите уредно враћамо и по том основу немамо прилив. Колико кредита узмемо, толико кредита и вратимо.

Капитал ранијих генерација се односи на приходе од приватизације и на дио вриједности која се ствара у фирмама које нису уништене. Међутим, нема тог објекта и тог постројења које се у дугом периоду није амортизовало. Фондова, старих банака и потраживања немамо. Преузели смо нешто СФРЈ дугова. Нових 10% друштвеног производа као допринос капитала ранијих генерација је великодушна процјена.

Остају нам читаве 2/3 друштвеног производа које су дјело наших руку и наше памети. Не живимо од страних кредита и стране помоћи. Не зависимо од хидрометеоролошких прилика.

Како се врши и какви су трендови расподјеле ове вриједности? Домаћинства у задњих 10 година биљеже незнатан пораст учешћа. Држава је повећала ниво свог учешћа у расподјели за читавих 20% а инвестиције смо смањили.

Ствари постају израженије када сектор домаћинстава подијелимо на сектор буџетских корисника и оних који то нису. Плате у реалном сектору биле су мање за 200 марака од плата у сектору образовања, здравству и у органима јавне управе. Данас су плате у реалном сектору у просјеку мање за 400 КМ. У истом периоду број запослених у реалном сектору пао је за 20% а број буџетлија је растао за 20%. Буџетлијама се данас у односу на период прије кризе исплаћује дупло више новца.

Ту лежи и одговор на проблеме у функционисању здравства. Број радника је повећан за 30% а просјечна плата је удуплана. То значи да данас у односу на период прије кризе само на плате здравствених радника трошимо 2,5 пута више новца. Не знам како су успјели излобирати овако фантастичан раст али рекао бих да сада жањемо, таман како су посијали.0 КОМЕНТАРА

 1. Prvu recenicu sam procitao i odustao od daljeg citnja.

  Prvo, ne govori, mi, umjesto , ja.
  Ne govori, pojma nemamo, kazi pojma nemam.
  Ne mozes ni da pises u ime svojih ukucana, kamoli u ime drugih, znanih i neznanih.
  Ako sebe vidis u mnozini, idi doktoru. Ozbiljan simptom.

  Drugo, kazes da pojma nemas, ko pojma nema , ne moze ni da razgovara s nekim, ni usmeno, ni pismeno. Takav treba da se fati knjige i da uci. Od pocetka, dakle, od bukvara.
  Da imas imalo pojma , ne bi trebao poci od bukvara, ali posto rece da nemas pojma, druge ti nema.
  Bukvar, veliko slovo A, malo slovo a. Auto, avan, Aco, avion, av av av…

 2. @ Travničanin, 27.01.2015. 10:36:34

  Nije mi bila ni namjera da predlažem konkretne mjere u ovom tekstu. Ukazao sam na neke zablude koje preovladavaju u javnosti. Recimo netačno je da živimo od kredita. Tačno je da vraćamo više kredita nego što ih uzimamo i da po tom osnovu imamo neto odliv kapitala. Nije tačno da nemamo proizvodnje, da ne radimo ništa. I ovakvi kakvi smo, redovno iz mjeseca u mjesec, svojim znanjem i svojim rukama – stvorimo više od 2/3 onog što potrošimo.

  Dok sam gledao nacionalne račune – iznenadio sam se informacijama o zdravstvu. Nigdje ranije nisam pročitao da su zdravstveni radnici sebi izlobirali povećanje plata od 250%… u odnosu na period prije krize. To je sasvim dovoljno da čitav sistem finansiranja zdravstva propadne ko kauč. Kad god neko od njih zakuka o platama – treba mu ukazati na ovu činjenicu.

  Elem, evo i novih informacija o krajnjoj potrošnjji i naplati PDVa. Rast je fantastičan. Decembar 2014 u odnosu na decembar 2013 – UIO bilježi rast neto prihoda od 12%. Rast na godišnjem nivou je 3,7%. Kada na ovo dodamo godišnju deflaciju od oko 1,5% – rast registrovanog obima potrošnje je 5%. Ovom rastu je najviše doprinosilo smanjenje sive ekonomije.

 3. Значи 3,5 милијарде марака чине десет посто БДП који износи 24 милијарде марака. Дознаке нису процијењене него су измјерене од стране ЦББХ. Све што арбајтери потроше у домаји само је плус на тај износ.
  Природна богатства су дио националних рачуна само у мјери у којој се експлоатишу.
  БДП у пољопривреди је у константном паду последњих пет година а креће се око десет посто БДП Републике Српске.
  У периоду 2008-2009 плате у јавном сектору, одјел буџетлије повећане су у два наврата за око 45%. У здравству за 86% све то у односу на претходну основицу. Плате у релном сектору су остале мање-више непромојењене.
  Заборавља се да трговина генерише око 10% БДП, а слично је и са финансијским услугама. По усвојеној методологији и државна управа генерише БДП., а сива економија се процјењује и приписује БДП , такође са неких десет посто.
  Што се тиче дуга, ако лаже коза не лаже рог. Не може постојати ситуација у којој отплаћујемо више него што се задужујемо а да салдо или остатак дуга расту. Да салдо или остатак дуга расту евидентно је из званичних извјештаја.
  Ако је аутор мислио на инострани дуг од предратног дуга је остала за отплату око милијарда и по за цијелу БИХ, а шестмилијарди је ино дуг генерисан након рата и даље расте.
  Интересантно је ко шта воли да користи када је у питању обрачун дуга у односу на БДП. Ако је аутор хтио да каже да имамо малу задуженост у иностранству у односу на БДП што би било значајно за одржавање спољње ликвидности и конвертибилности валуте, онда треба урачунати и приватне дугове банака и предузећа, негдје око 500 милиона марака, те све ино инвестиције за које је закон гарантован ретрансфер капитала у страној валути, а који грубо износи око двије милијарде марака.
  Уобичајено је да за јавне финансије једне земље говоримо о укупном јавном дугу, иностраном и домаћем, који је у Републици Српској достигао 5,5 милијарди марака.
  Како год окренеш тешко је рећи да је ситуација ружичаста. Напротив, зависност од ино дознака, те од приватне штедње је изузетно високо изражена. Када се томе дода да нето кредити привреди падају континуирано, да нема ни домаћих ни иностраних инвестиција у некој релевантног мјери, закључак је да је такав систем тешко одржив. При томе се упорно мантра о стабилности , посегне се за понеким сезонским позитивним показатељем, а реални пад производње и потрошње од девет посто заобиђе у широком луку, иако је материјалност таквог пада једнака позитивним кретањима.
  Ако треба тражити кривца то уопште није тешко. Јавни сектор укључујући и јавна и државна предузећа нажалост доминира нашом привредом па не морамо ићи далеко да упиремо прстом ван те братије. А какви они, такав и остатак друштва и привреде. Они не исплате доприносе уз плате у здравству, па зашто би ико други.
  Дакле, тврдити да не живимо на дуг није баш тачно, најблаже речено. Отуђена власт слијепо срља у виши круг прерасподјеле и од њих очекивати да ураде било шта друго осим нових покушаја увећања пореских и не пореских терета, те увећања дефицита и тиме и дуга је заиста илузорно. Отуда и идеје о монетарној емисији које звуче привлачно, питко и лагано, али без идеје како би та емисија била употребљена. Отуда је и велики и мали Рус постигнуће и подвижништво.

 4. ex-1978,
  Prema onome kako ti navede kod nas teče med i mlijeko.Više vraćamo kredita nego što uzimamo,a strana zaduženja RS rastu.Nešto tu ne štima.Prosta matematika kaže da je to nemoguće.
  Na sve strane jad i bijeda.Protesti obespravljenih radnika koji su opljačkani i poniženi.Fabrike opustošene i zatvorene.Više penzionera nego zaposlenih.Nikad više nezaposlenih na biroima rada.Nikad više mladih koji hoće napustiti RS.Treba li nabrajati još.
  Podaci koje navodiš su više nego upitni.Da su tačni stanje u RS bilo bi mnogo drugačije.Onda bi se i ja ponosio onim za šta sam se borio.Ovako me stid što dozvolismo da nas prevare,ponize,opljačkaju…unište ono što su generacije prije nas godinama stvarale.

 5. @ front, 28.01.2015. 10:26:53

  Doznake iz inostranstva nisu sadaka. Nije to pomoć koja stiže od rođaka, sinova, kćeri, kumova. Dobrim dijelom doznake se odnose na penzije koje su naši rezidenti zaradili i sada ih redovno primaju. Ovde žive, ovde su zdravstveno osigurani, ovde plaćaju RTV taksu i PDV. Drugi dio doznaka iz inostranstva su turističke prirode. Dođu ovde 3 puta godišnje, lumpuju po kafanama, popravljaju zube i auta. Treći dio su ulaganja gastosa u kuće i stanove. Sve to kada se sabere dobijamo te 3ipo milijarde kojima pokrivamo dio trgovinskog deficita. Dobar dio toga ostaje u sivoj zoni.

  Kredita privredi nema zbog odnosa nominalne i realne kamatne stope, zbog deflacije.

  Odakle je informacija o padu potrošnje od 9%? PDV prihodi bilježe kontinuiran porast.

  Sistem je naravno neodrživ jer je sistem kontinuiteta a promjene u svijetu su brze i samo nam pale šamare, jedan za drugim.

  @ Travničanin, 28.01.2015. 10:28:47

  Ne teče med i mlijeko. Tako nešto bi smo mogli reći ako bi imali dvocifrene stope rasta. S obzirom na nisku osnovu to nije nemoguće.

 6. Дознаке из иностранства региструје централна банка према извјештајима пословних банака. Региструју се приливи који немају пословни карактер. Ако неко из иностранства плати грађевинском предузећу стан то није прилив од дознака. Пензионери који су на иностраним пензијама нису здравствено осигурани у Републици Српској и своја права остварују у складу са споразумима, па њихово лијечење већином плаћа њихово осигурање што не спада у дознаке грађана које се мјере . Нагласио сам да промет гастоса по основу годишњих одмора два три пута годишње није исказан у статистици дознака, јер се региструје промет из банкарског сектора и то само прилив, туризам је дакле допунски прилив и допунска потрошња.
  Кредита привреди нема јер банке не дају те кредите. За то су два разлога. Први је у маси лоших кредита која је највећа у привреди, па су услови строги. Други је отворен вентил према кредитирању јавне потрошње који је са нуле у 2007. Години дошао до 600 милиона км са тенденцијом раста. Кредити становништву су такође у порасту. Не може се објашњавати реалном каматном стопом таква појава јер дефлација није равномјерно распоређена међу тржишним протагонистима. Ми не видимо да је ефекат појефтињења нафте поскупио кредит нафташима, напротив видимо да им је релно увећао маржу, а смањио масу потребног кредита.
  Пад производње и потрошње односио се на електричну енергију што сам грешком испустио. Безначајно?
  Па и није.
  Више од педесет посто младих је незапозлено, а од тога боли глава највише.:D

 7. @ front, 28.01.2015. 12:53:35

  Greška je što sam pod transferima iz inostranstva računao i evre koji dolaze iz ruke u ruku a završe u mjenjačnicama i pazarima. Sa tim evrima uticaj transfera je znatno veći.

  Masa loših kredita je posljedica i rasta realne kamatne stope. Privrednici su se prije 3 ili 4 godine zaduživali po dvostruko manjoj realnoj kamatnoj stopi i sada kada je ona skočila – naravno da imaju probleme sa izmirivanjem obaveza.

 8. Ови што имају лоше кредите не враћају ни главницу па је тешко вјеровати да им је камата проблем. Питај Жељку Драгичевић ако мени не вјерујеш. А има и онај син разметни што уредно плаћа камату за вотњак али никако и главницу.;)
  А пошто си ти привредник де нам на свом примјеру објасни пад цијена своје робе које су ти донијел повећање реалне каматне стопе.

 9. A jе ли ти исплатније да покренеш еколошки освешћену производњу тоалет папира или да покушаш с кашикама, јер цијене метала падају, па имаш шансу у борби с кинеским корпорацијама ако раднике пријавиш на 400 KM. И кренеш у агресивну кампању да су тоалет и минаква аут, а да су кашике ин.

 10. Dragi moj EX-1978,

  čitam ovaj vaš tekst i pitam se da li vi vjerujete u ono što iznosite? S u m n j a m ! Sumnjam naprosto zbog toga što sam skeptičan prema navodima osoba koje kriju svoj identitet. Zapitajmo se od koga i zbog čega krijete identitet? Da se bojite vlasti naprosto nema potrebe jer svojim aukupnim djelovanjem, a ovakvim tekstom posebno, vi upravo djelujete u interesu aktuelnih vlasti. Dakle, ostaje mi premisa da identitet kojete jer se bojite ISTINE, odnosno kako će drugi odreagovati na vaše neistine, manipulacije i sluđivanje ionako već sluđenog naroda.

  Zašto tvrdim da se bojite istine?

  Pa naprosto jer iznosite neistine i to u funkciji preusmjeravanja nezadovoljsta građana sa nesposobne i kriminalizovane vlasti prema „budžetlijama“. Po vašem sudu „budžetlije“ (doktori, sudije, profesori, policajci ili penzioneri) same sebe zapošljavaju, sami sebi određuju plate i penzije, vladaju društvom i krive su za sve nedaće kakve su društvo snašle. To naprosto nije istina i znate vi to odlično. To što imamo prekopotrebnu administraciju i javni sektor, to što je ta kategorija društva preplaćena, to što neadekvatno odrađuje ono šta društvo izdvaja za njihovo angažovanje, pa za sve to je naprosto KRIVA VLAST i neprimjereno je „gnijev građana“ usmjeravati na one koji objektivno krivi nisu. tako nešto mogu ćiniti manipulanti, prevaranti ili plaćenici, a takvi obično i nastoje sakriti svoj identitet.

  Što se tiče vašeg teksta, eto pojednostavljeno ga možemo prepručati kroz: uvod u vidu već „potrošenog“ vica, bezidejan zaplet i „zaključak“ sa ciljem da naivne čitaoce održi u njihovim zabludama. Sve to skupa nije vrijedno komentarisanja, no, neću da propustim priliku i da ukažem na STVARNOG KRIVCA za aktuelne probleme (kog vi nekvalitetno pokušavate zaštititi).

  Dakle, vaš navod.

  “ Буџетлијама се данас у односу на период прије кризе исплаћује дупло више новца.“

  NAPROSTO NE STOJI!

  Vidite, Zakon o platama zaposlenih u MUP-u RS-e donesen je 2007. godine (dakle godinu dana prije ikakve pričeo o ekonomskoj krizi) i utvrđuje iste platne grupe i istu osnovicu kao i današnji. I u odnosu na ostale budžetske kategorije te godine vršeno je usklađivanje plata, tako da su današnje plate „budžetlija“ utvrđene PRIJE KRIZE i nakon toga samo su umanjivane, nikako povećavane. No, na bazi čega je tada došlo do povećanja plata, a dijelom i penzija?

  Uvođenjem sistema PDV-a Srpska je došla do izvora sredstava kakvima se ni nadati nije mogla. Zatim dolazi do prodaje Telekoma i rafinerije u brodu. Para „k’o blata“! Naša vlast povećava plate „budžetlijama“ za blizu 50%, no, što je još gore bjesomučno zapošljava u javnom sektoru i stvara sve veću kategoriju „budžetskih parazita“ (to isključuje profesionalce kakvi rade ono za šta su plaćeni, i odnosi se na one „politički podobne“ zaposlenike kakvih je ova vlast zaposlila na desetine hiljada). I onda je krenulo troši, troši i samo troši… Na prva upozorenja o nadolazećoj svjetskoj ekonomskoj krizi naša vlast je odgovorila kako je to naša „razvojna šansa“ i nastavila sa bjesomučnom rastrošnošću.

  Kad je ova vlast potrošila sve „zalihe“, a da bi održala političku podršku te nakaradne „hobotnice“ kakvu je sama stvorila, počela je zaduživati se i nastavila u istom pravcu – troši i samo troši…

  Danas se ova vlast suočava sa klasičnim primjerom „grčkog sindroma“, kakav je sam proizvela, i sad koristi razno-razne demagoške metode preusmjeravanja krivice. Tako je kod nas „normalno“ da se za sve probleme i propuste krivi opozicija (gle apsurda!), „budžetlije“, Bošnjaci, Amerikanci, pa razne „izdajice“ poput boraca, slobodnih intelektualaca, političkih neistomišljenika i ino.

  Sve zajedno, nisam siguran da li nam je jadnija vlast ili ovaj vaš pokušaj „aboliranja“ vlasti od odgovornosti… vjerujem da vam se ovaj moj komentar neće dopasti, no, ja uvijek kažem šta mislim i to „potkrepljujem“ svojim identitetom i sa svojih 100 kila.

  Na kraju, da Milorad Dodika ima i zrno razuma svim svojim „potparolima“ bi jevno poručio: „Ne branite me više, tako vam Boga!“. Sa ovako nesposobnom opozicijom, srećom po nas (kao društvo) aktuelna vlast ima svoje „potparole“ koju ju za sada ubjedljivo najbolje ruše… samo tako nastavite i dalje!

 11. Moram da ukažem na nekoliko problema.
  Prvo što se tiče statističkih podataka.Glavni uzrok ogromnog i neriješivog duga Grčke su godinama frizirani statistički podaci u dogovoru sa američkim renomiranim finansijskim i revizorskim kućama,kao i investicionim fondovima i bankama.
  Statistika se namješta u sve i jednoj zemlji koja pripada Euro-Atlantskoj zoni uticaja.Kriza je samo posljedica.Naš problem je što nemamo nikakvih zaliha.
  Naravno da se i naša statistika frizira.Sve se to ciljano izvodi i u inostranstvu i kod nas.Cilj je izvući i prebaciti prirodna bogatstva i nacionalne resurse u ruke svjetske finansijske oligarhije.Sve naše vlasti koje su ušle u sporazume sa MMF-om i Svjetskom bankom su svjesno ušle u taj sistem očekujući da to može trajati u nedogled.U svemu tome odgovorni su i oni koji primaju primanja iz buđeta jer misle kao i vladajuće strukture da su bolji od ostalih i da na njih neće doći red.Doći će i to vrlo brzo,kao u Grčkoj.
  Naravno da učitelji,medicinske sestre,nastavnici,profesori,itd.. nisu odgovorni za takvo stanje,ali jesu za ćutanje i nedostatak empatije i solidarnosti sa onima koji su davno isključeni iz podjele kolača.Prije svega mislim na radnike i seljake.
  Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je razlika između suficita i deficita u trgovini sa inostranstvom.Neznam ni da li postoji takav podatak,ali nam je svima poznato da je odnos katastrofalan.Razlika između ta dva broja se pokriva upravo kreditima.I taj problem je projektovan usvajanjem raznih sporazuma i „tržišnih“ zakona koji nekako uvijek ide na ruku našim kolonizatorima.
  E sada nije to ni najveći problem.Najveći problem je politička zavrzlama u cijeloj BiH.I ona je isprojektovana zarad nemogućnosti društvenog dogovora.Kada bi se došlo do bilo kakvog minimalnog sporazuma u BiH,odmah bi se otkrili pravi problemi i njihovi uzroci,kao i kome ovakvo stanje najviše odgovara.U cijeloj priči odgovorna je kako vlast,tako i opozicija koja očekuje da nastavi istim putem kao i vlast.
  To su pravi razlozi i zašto se mnogi plaše Sirize.Neko će uzeti olovku u ruke i izračunati.Kao što je novi ministar finansija Grčke već izjavio da parafraziram:“nije problem u tome što su Slovačka,Češka i Italija davale novac Grčkoj iako su neke još siromašnije od Grčke,problem je što taj novac Grci nisu dobili.“

 12. Preporučujem gospodinu Beatoviću malo dopunskog obrazovanja. Pa i zdravog razuma. Kod nas niko nije digao kredit da bi kupovao u inostranstvu. Naprosto, i ex1978 i ja smo iznijeli čime se devizne pokrivamo. Kredite jedino diže Vlast samo za sebe. Krediti stranih banaka su smanjeni za dvije milijarde maraka u BiH. Nemojte se upuštati u rasprave kojima niste dorasli, a pogotovo ne letite u demagogiju stranih porobljivača. Ako mislite da smo nevine žrtve istih moram vam reći da nismo nevini, možda neuki, a naposve sasvim interesne orijentisani kada smo na vlasti.:P

 13. Masa loših kredita je posljedica i rasta realne kamatne stope. Privrednici su se prije 3 ili 4 godine zaduživali po dvostruko manjoj realnoj kamatnoj stopi i sada kada je ona skočila – naravno da imaju probleme sa izmirivanjem obaveza.

  Ja kao dugogodišji bankar ti mogu reći da kredita za privredu nema jer nema zdravih preduzeća u koje bi banke mogle plasirati sredstva uz neki prihvatljivi rizik. Sposobnost povrata kredita nije vezana za kamatnu stopu već za sposobnost preduzeća da plasira proizvode na tržište. Naše tržište je premalo, a na ino tržištu nismo konkurentni zbog zastarjelosti opreme, nekvalifikovane radne snage i sl.

 14. @malina
  @front

  Ja nisam ni bankar ni pripadnik establišmenta,kako sadašnjeg,tako ni prethodnih.Prva stvar gospodine front naučite se pravilno izražavati da bi ste bili razumljivi,umjesto što nesuvislim rečenicama namjerno stvarate
  zabunu.
  Vi ste kao bankar malina,jel’te?Kengurovo mudo.Nemaju bankari pametnija posla nego da love nepodobne komentare po kojekakvim portalima.Svi ste vi obična bulumenta botova.Zbog toga i pokušavate omalovažiti sve što napišem.Na bilo koji način.Poslušnici porobljivača.I vlast i opozicija već 19 godina rade istu stvar.U dogovoru sa instruktorima MMF-a.Vi što trubite gluposti o ekonomiji i finansijama a ne poznajete ni vlastiti pravopis i elementarne zakone matematike ste najobičnija bagra i podrepaši.

 15. Beabigeru, nas je sokirao i nokautirao rudonja svojim prljavim papcima…
  Dabome, ti sa linka su nasli najsurovijeg, najbezcasnijeg, najdrskijeg , najbezobzirnijeg …medju nama stavili ga na svoje tenkove i iskipali ga na nase glave , dali mu zadatke koje je on odradio za desetku, kako bi nam mogli reci, pa vas je unistio vas skot, eto, da vam pokazemo da i nad fasistima ima iberfasista, pustili su Srbe na Srbe.
  Uostalom, znas ti to sve , zar ne?

 16. @ BORISLAV R., 28.01.2015. 20:05:09

  Identitet? Nikada ga nisam krio. Meni je prosto zabavno kada se ljudi satraše da provale identitet a on je na 2 klika daleko. Tačno znam o kakvim se levatima od inernet udbaša radi. One koji su me najviše pljuvali redovno sam zvao na kaficu, u njihovom gradu… obilazim sve ove naše gradove i uvijek se ima vremena za kaficu za braćom ovisnicima o netu. Misliš da se neko odazvao na poziv?

  Prema svima na internetu gajim simatije jer veže nas to što volimo da pametujemo i palamudimo, seremo – što bi reko narod. I po svoj prilici ovisni smo o netu kao narkomani o droZi.

  Sva ostala konstrukcija povodom identiteta – smiješna je u svojoj infantilnosti teoretičara zavjere.

  Elem,

  Moj navod da se budžetlijama u odnosu na vrijeme prije krize isplaćuje duplo više novca apsolutno stoji. Ja nisam rekao u vrijeme neposredno prije krize ili od krize. Bio sam jasan i namjerno neprecizan – vrijeme prije krize. Sve ostalo si korektno objasnio.

  Međutim, o vlastima pišeš kao da su one odnarođene. Kao da su okupatorske, kao da nemaju legitimitet. E pa imaju legitimitet. Nigdje ovoliko članova političkih partija. Samo u SNSDu je skoro 15% državljana Srpske!? Slobodno možemo procijeniti da je polovina nas politički aktivna i član neke partije ili NVO kojoj je politička priča i kačenje na budžet dominantna aktivnost. Polovina je direktno odgovorna. Masa je onih koji koriste političke beneficije a nisu članovi – ali su im članovi očevi, braća, kumovi.

  Sve to ljudi kada se sabere – pitam te kakav crni gnjev građana? Nemamo mi bolan građana. Mi imamo političke vojnike koji reže jedni na druge. Ostatak su djeca, đuturumi, narkomani, nepismeni, potpuno nezainteresovani… Onih kojima je prekipilo a politička su bića – nema ni za jednu kombi stranku.

  Imamo li mi i jednu partiju koja se ne ponaša kao SNSD? Kao Kapeju? Menščini da su sve ko jaje jajetu. Da ne trošimo slova na stare partije tipa SDS, SP, PDP, DNS… osvrni se ne ove nove. Jesu li Naprednjaci išta bolji? Je l’ onaj mali iz Trebinja iskoristio prvu priliku i nakačio se na budžet? Sa tim u vezi – biće tekst za nerednu sedmicu.

 17. @ Malina

  Ti kao dugogodišnji bankar morala bi znat da nema poštenog posla kojim se može vratiti dvocifrena realna kamatna stopa i nešto zaraditi preko toga.

  Ne znam a volio bih znati – Kako su evri koji završe u bankama na šalterima kroz pazare ili mjenjačke poslove registrovani u CB?

  @ Beatović Nebojša, 28.01.2015. 21:12:39

  Spoljno trgovinski deficit je 7ipo milijardi maraka. Jedno je vrijeme imao tendenciju smanjivanja ali je u 2014. opet skočio. Najvećim dijelom pokriva se iz doznaka iz inostranstva.

 18. @ex

  BIĆE DANA

  Moji drugarim ljubitelji prirode, za vikend su u Pjenovcu. Planinare. Nažalost, moja tjelesna konstitucija ne dozvoljava toliko pješačenje.

  Imam oko 300 stabala šljive. Ne tretiram hemijom, samo krečim i orezujem. Pečem u starom kazanu, đedovom „čučavcu“ sa širokom lulom. Odlažem u hrastovo bure. Em žuta, em, ljuta, em čeif daje.

  Pijem samo tri, ne više, sa dobrim drugarima… biće dana, nek smo zdravo.

 19. Beatović Nebojša, 28.01.2015. 21:12:39

  Znate da ja iskreno „skrešem u brk“ kad se ne slažem sa nečijim navodima, no, tako je i kad mi je nešto prihvatljivo. Hoću da kažem kako ste u svom komentaru izvanredno detektovali srž problema.

  Znači, saglasan sam sa vašim navodima i jednostavno želim iste proširiti u odnosu na ono šta ste naveli. Taj famozni „grčki sindrom“ jeste tako i toliko važan za detektovanje naših problema, pa je (valjda) shvatljivo zašto od njega polazim. U biti „grčki sindom“ funkcioniše tako što finansijski centri moći tipa MMF-a i njemačkih banaka, planski usmjerenim kreditima u nekoj državi (Grčka, BiH ili Španija…) VJEŠTAČKI STVARAJU SREDNJI STALEŽ OD DRŽAVNE ADMINISTRACIJE. Toj istoj Grčkoj su „germanske banke“ davale kredite sa dvostrukim ciljem: prvo, zarađivanjem od kamata, te, drugo, radi plasmana svojih roba. Grčka politička elita je rado primala te i takve kredite, gomilala državnu administraciju preko svake razumne mjere, od te „društeno-parazitske“ kategorije stvorila srednji stalež, time sebi obezbjeđivala političku podršku te „srednje klase“ i održavanje na vlasti, no, problem je nastao kad su krediti „presušili“. Tek tad se država suočila sa onim šta je proizvela – niti je bila u mogućnosti dalje obezbjeđivati STEČENA PRAVA toj spornoj kategoriji stanovništva (a ponajmanje da im obezbijedi luksuz na kakav su godinama navikavani), niti je negdje drugdje mogla obezbijediti nove izvore prihoda. Još kad su im „germanski finansijski manipulatni“ ispostavili „račun“ u vidu zahtjeva da im predaju svoje otoke, u Grčkoj je došlo do „otrežnjenja“.

  U kvalitativnom smislu ništa drugo i drugačine nije se dogodilo kod nas, u Srbiji ili Hrvatskoj… Ja pripadam kategoriji tih „budžetskih parazita“ i kad ukazujem kako kod nas pod hitno treba mijenjati „stvari“, onda na neki način štetim i svojim interesima, a da ne govorim kako me gleda moje okruženje (parazitsko). No, svjestan sam kako je ovakvo stanje dugoročno neodrživo, da prijeti potpunim kolapsom, pa čak i haosom, i samo zbog toga pokušavam ukazivati na nužnost promjena. Kod nas, uz taj nesporno postojeći „grčki sistem“, postoji i cio spektar dodatnih opasnosti u vidu opšte kriminalizacije, neodgovornosti, neprevaziđenih etničkih i vjerskih sukoba i ino. Na drugoj strani, naš bezbjednosni sistem je preslab da bi odgovorio na iole ozbiljnije izvore opasnosti. Kad sve to uobzirim, a posebno ono iskostvo kakvo sam stekao 25-ogodišnjim bavljenjem bezbjednošću, pa valjda je shvatljivo da se bojim haosa (šta je samo korak od krvoprolića). Tako nešto ne želim ni sebi, ni drugima, a ponajmanje našoj djeci, i sav moj trud je usmjeren ka sprečavanju opasnosti kakve nam prijete. Može naš EX izvoditi kalkulacije o tome kako je 15 odsto populacije Srpske učlanjeno u SNSD i da, time, ne postoje nezadovoljni građani kakvi bi mogli proizvesti socijalni bunt, no, to je prilično neozbiljno i ne zavređuje pažnju. Dovoljeno je malo prošetati ulicom i porazgovarati sa građanima da bi se uočila „naelektrisanost“ kakvu treba prilično ozbiljno shavtiti. Uostalom, da nigdje ne „mrdnemo“, nego da prosurfamo Frontalom i drugim elektronskim medijima – to ćemo nesporno uočiti.

  No, ono na čemu želim poentirati jeste činjenica da ista ta opasna „naelektrisanost“ postoji i kod „budžetlija, i kod članova SNSD-a i „saveznika“, dakle, baš kod tih „privilegovanih kategorija“. Zašto se to dešava? Pa naprosto zbog svijesti da je njihov način egzistencije dugoročno neodrživa, a nemaju ni znanja, ni volje, ni sposobnosti da nešto promijene. Jednostavno, našli su se u svojevrsnom „vrzinom kolu“ između ličnih i opštih interesa, gdje dalje postavljanje njihovih ličnih interesa iznad opštih (društenih) neminovno i njih i sve nas zajedno vodi do „raspada sistema“ i haosa. Potpuno se slažem sa vama da inertnost te kategorije u smislu traženja i iznalaženja rješenja na sve veće probleme objektivno postoji, te da je to jedan od (možda!) naših najvećih problema.

  Na kraju, ne znam kako će se sve ovo završiti, ali vama u svakom slučaju stoji kompliment za postavljeni komentar.

 20. ex-1978, 29.01.2015. 07:05:44

  Pošto vidim da se volite „baviti matematikom“, OK, hajde da malo „sabiramo“.

  Dakle, vi tvrdite da u Srpskoj ne postoje kapaciteti za socijalni bunt, jer je 15 odsto populacije učlanjeno u SNSD. Odlično!

  Vladajuća kolalicija u Srpskoj je na svim nivoima izbora dobila manje od 300 000 glasova. Sam SNSD broji 170 000 članova, a dodajmo tome i registrovane članove DNS-a, SP-e i „kolalicionih partnera“. Haloooo! Pa dobijeni broj glasova je vrlo blizu broju REGISTROVANIH ČLANOVA STRANAKA! Ukoliko „zamislimo“ da su svi registrovani članovi stranaka na vlasti GLASALI za svoje stranke, onda njihovi supružnici, djeca ili roditelji nisu glasali za iste, ili su glasali za opoziciju. Ako k tome dodamo da Srpskom dominira starija (staračka) populacija, kakva u pravilu glasa za aktuelnu vlast iako nije politički aktivna, onda dolazimo do sumnje kako ni svi registrovani članovi stranaka nisu glasali za „svoje“ stranke.

  Dakle, šta pokušavam da ukažem? Svi mi znamo da naši građani strankama ne pristupaju iz ubjeđenja ili kakve vjere, nego Bog dragi zna iz kakvih sve kalkulantskih motiva. Ako se sjećate kad je onaj Đuro Čelić (mislim da se tako zove) protestvovao i kao član SNSD-a tražio 10 000 maraka, još tad sam pisao kako je sasvim realno očekivati da ovdje socijalni bunt pokrenu nezadovoljni članovi SNSD-a. I dalje stojim na stanovištu kako je članstvo SNSD-a potencijalna opasnost na planu izazivanja socijalnog bunta, a o drugima je valjda iluzorno i razgovarati.

  Na kraju, da ne bih bio pogrešno shvaćen: ja sam posljednji koji bi zagovarao socijalni bunt ili „ulične promjene“. ja samo ukazujem kako je to opasnost kakvu treba otkloniti i ništa više. No, da bi takve opasnosti otklonili, već na prvom koraku, treba trezveno razmišljati. Sad, kako će naši građani racionalno prosuđivati ako su izloženi političko-medijskoj kampanji kakva posljednjih mjeseci nesporno postoji i to sa ciljem dalje dezorjentacije ionako sluđene populacije? Kako da objektivno sagledaju naše zajedničke probleme ako ovom „kampanjom“ pokušavamo konfrontirati „budžetlije“ i socijalne kategorije? Kada vi napišete tekst u kom niti jednom riječju za aktuelne probleme ne optužujete aktuelnu vlast, nego nastojite nezadovoljstvo građana preusmjeriti na „budžetlije“ (umjesto na vlast), pa zar to nije MANIPULACIJA, DEZORJENTACIJA i INSTRUMENTALIZOVANJE SUKOBA?

  Na kraju, možda vaše namjere i nisu bile loše, možda ne razumijete suštinu problema, no, ipak morate shvatiti kako svojim djelovanjem utičete na nečiju svijest, proizvodite određene posljedice i ino, a to ne bi trebalo da činite neodgovorno ili nepromišljeno. Vidite, vi ste „zagovornik“ predloženih izmjena u Zakonu o JRiM. Odlično, već kod prvog nasilnog protesta na neku od institucija Srpske, napadnute „budžetlije“ će tvrditi kako ste vi svojim tekstovima i komentarima prouzrokovali nasilje kakvom su oni izloženi. I eto vama prijave…

 21. @Borislav

  Hvala Borislave.

  Dijelimo istu brigu da bi se bezidejnost i beznađe moglo završiti jako loše.
  Jedini način po mom mišljenju je pritisak na političke strukture,pritisak izvršen detekcijom stvarnih problemaili bar onog što mi smatramo problemom i guranjem u lice istim strukturama.
  Čini mi se da je i Milorad Dodik shvatio da se istina o stanju više ne može prikrivati,a da je sve manje sredstava za kupovinu podrške od povlaštenih društvenih grupa.Grupe se jednostavno tanje svakim danom.
  Zato već sada počinje sa osudom liberalne politike i monetarne nesuverenosti iako zna da bez saglasnosti političkih struktura u federaciji nije moguće ništa uraditi.Ovo oko Dodika prije svega mislim na ono što je izgovorio u posljednjem intervjuu Mati Đakoviću u Teleringu.
  Ujedno je zaprijetio vanjskom faktoru da je ustanju da razbuca finansijske i ekonomske interese istih ako nastave da ga ruše.Bukvalno im prijeti Sirizom u RS.
  Jednostavno stvarnost tjera na pomake.Problem je što opozicija ne smije da uradi isto i još više pritisne.Na nama je da stvorimo podrazumjevano mnenje koje će i opoziciju istjerati u front za promjene društvenih odnosa.Jednostavno treba da se prestroje i shvate kuda plovi brod.To im je jedini način da dođu u poziciju da ugroze vlast.Ali to zahtjeva stvaran sukob i sa strancima i sa bankama i sa monopolistima u trgovini tipa monopola na lijekove ili hljeb.
  U protivnom desiće nam se nakon neke eventualne smjene vlasti samo još jedan Vučić poslije Tadića,Oland poslije Sarkozija ili Obama poslije Buša.Crkni kenjče do zelene trave.A ključ svega je upravo solidarnost u društvu.
  Ovo su naravno razmišljanja običnog godinama nezaposlenog neostvarenog vječnog studenta i npodrazumijevam da moram biti u pravu ali nisam ni majmun koji ne konta ništa.
  U svakom slučaju pozdrav.

 22. NAJKRAĆA ANALIZA

  Onoga što je Režim u RS učinio/pokušao učiniti nakon oktobarskih izbora.

  1. Formirao je vlast i Vladu uz ponoć flagrantnog slučaja najkrupnije korupcije.

  2. Pokuša je blokirati funkcionisanje institucija sistema na svim nivoima vlasti u RS i BiH gdje nije on na vlasti.

  3. Predložio je uvođenje predsjedničkog sistema.

  4. Predložio je štampanje para.

  5. Pokušao je uvesti zakon koji ograničava slobidu mišljenja i javnog izražavanja.

  6. Neka svako ko pročita izvuče zaključak o tome u kom pravcu ide Režim.

 23. JOŠ KRAĆA AMALIZA

  Grehota je a ne spomenuti vlast na nivou BiH od koje naša Republika itekako zavisi jer veliki broj nadležnosti, i to važnih, je „dole“ zahvaljujući „na izvolite“ politici SDS-a i PDP-a.
  Nakon što su pomenute partije dogovorile vlast zajedno sa Alijinim sinom, najvećim srbomrscem Komšićem i najvećim neprijateljem srpskih institucija Čavićem vlasti još uvijek nema, a problema koliko hoćeš i samo se nagomilavaju. Glad za foteljama ih je toliko udaljila da zato sad nemamo:

  1. Ostavke Džaferovića.

  2. Nemamo stopiranu isporuku naoružanja Ukrajini.

  3. Nemamo još rješenja za prevoznike iz Republike Srpske i šta će sa njima biti kada istekne rok za licenciranje

  4. Nemamo politički pritisak na sud BiH u vezi nekolike hiljade dokumenata Mirsada Kebe o monstruoznim zločinima nad Srbima i dokazima o umješanosti Alijinog sina u iste.

  5. Jednom rječju nemamo ništa!

 24. Beatović Nebojša, 29.01.2015. 14:19:21 [

  Zanimljivo… prvo ste dovro detektovali problem, a onda ste (mislim) više intuitivno, nego racionalno, DETEKTOVALI I RJEŠENJE.

  Dakle, nema Dodik kapaciteta da prijeti nikome, ali je ta famozna Grčka ponovo nužna za shvatanje naših problema. Kako smo „grčki sindrom“ shvatili kao jednu važnu dimenziju naših unutrašnjih problema, tako i posljednje poteze Grčke treba posmatrati kao pravac u kom treba djelovati.

  Nije Siriza svojoj državi Grčkoj omogućila poteze kakve povlači na međunarodnom i unutrašnjem planu (Siriza je sredstvo ostvarivanja zamišljene politke), nego su to aktuelni GEOPOLITIČKI PROCESI kakvi Grčkoj idu na ruku.

  Može se to i šire elabirorati, ali navešću dva najvažnija projekta kakva Grčkoj obezbjeđuju ovakvo ponašanje:

  1. „Turski gasovod“ (kako ga je Putin nazvao) u biti predstavlja projekat OBJEDINJAVANJA (savezništva) zemalja posjednika prirodnog gasa i zemalja tranzitera. Prilično ozbiljne sile poput Rusije, Turske i Irana 8udružene sa Sirijom, Libijom, pa očekivati je i Egiptom i drugima) namjeravaju svoje gasne potencijale zajednički braniti od američkih hegemona, te jednim zajedničkim koridorom dovesti do granica EU (kojoj je taj gas nužan narednih nekoliko decenija). To „do granica EU“ u stvari znači do GRČKE!

  2. „Put svile“ u prvoj fazi ponajviše se bazira na grčku luku Pirej, odakle će Koridorom 10 ići do Mađarske i dalje do EU (Kinezima je važan i Koridor 11 zbog luke Bar). Mnogi griješe kad „Put svile“ posmatraju kao kineski projekat kakvim Kina namjerava svoje proizvode distribuirati na tržištu EU veličine 500 miliona građana. ma istim koridorom će ići i evropska roba prema tržištima Kine, Rusije, pa sve do Indije, veličine preko 2,5 milijardi građana. No, tu moramo pomenuti još veći projekat „Kina + 16“ kakav podrazumijeva prenošenje kineskih proizvodnih kapaciteta na prostor Centralne i Jugoistočne Evrope (pisao sam već o tome). No, polazište svega je GRČKA i to Grci odlično znaju. Nadam se da ste primijetili da je grčki ministar VP danas odbio produženje sankcija Rusiji i „blokirao“ taj nivo odlučivanja EU. Šta mislite da je to učinio džaba i iz nekakve obijesti (ma debelo je to sračunato).

  Dakle, naša ogromna šansa leži u tim projektima, a partner sa kakvim treba da sarađujemo jednostavno se sam nametnuo – KINA. Sva „mudrost“ leži u tome da nađemo kineske partnere sa kakvima ćemo ući u investicije u vrijednosti od 5-6 milijardi maraka (može i više). Naše je da te famozne „Dodikove dvije milijarde“, ali kao država BiH, aktiviramo kao NAŠ INVESTICIONI KAPITAL (važno je da u projektima učestvujemo kao manjinski vlasnici kapitala, a ne samo kao koncesionari) u zajedničkim projektima. Mi svoje dvije milijarde možemo uložiti u domaća preduzeća kakva bi izvela infrastrukturne radove za dogovorene projekte, a na to da Kinezi (u svom dijelu investicije) dovezu mašine i organizuju proizvodnju. To nije nikakva utopija, nego naprosto šansa sa kakvom treba ozbiljno kalkulisati. Kinezi će svoje industrijske kapacitete u narednom periodu svakako prenositi na područje 16 zemalja sa kakvima ulaze u ovaj grandiozni projekat, pa zbog čega se mi ne bi potrudili da učestvujemo u tome.

  Na kraju, naš vrli predsjednik ne treba da nikom prijeti „praznom puškom), nego da pod hitno sjedne sa članom predsjedništva Ivanićem (ipak ekonomistom), te da zajednički „promozgaju“ o tome kakve nam se šanse nude i kako ih iskoristiti. Dodik se „zapetljao“ oko ove izjave predsjedništa, a ne primjećuje unutrašnje opasnosti kakve mu prijete. Da malo promozga, obratio bi se Ivaniću i predložio da njih dvojica (pa možda i Bosić) građanima Srpske ponude „svoju izjavu“ (kakvom bi ih umirili). Ovako, na jednoj strani imamo izvanredne šanse, a na drugoj ozbiljne opasnosti, a od Dodika poprilično zavisi u kom će nas pravcu povesti (u boljitak ili haos). Da budem iskren, bojim se ovog drugog…

 25. Beatović Nebojša, 29.01.2015. 14:19:21 [

  Ostadoh nedorečen u jednoj od najvažnijih dimenzija budućih geopolitičkih projekcija. Dakle, Srbija se ovdje javlja kao iznimno važan subjekat kineskih planova. Prvo već vidimo da će Kinezi biti nosioci izgradnje Koridora 10 (i 11), i to i cestovnog i željezničkog, a sve u nastojanju da luku Pirej povežu sa Mađarskom i EU. Osim toga već je najavljeno kako Huavej planira da u Srbiji otvara proizvodne pogone, pa onda saradnja sa beogradskim univerzitetom i još štošta toga.

  Ovdje je sva mudrost u tome da Milorad Dodik i Mladen Ivanić ubijede Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića kako BiH i Srbija zajedničkim projektima sa Kinom (pa i Rusijom, malo kasnije) mogu ovaj prostor bukvalno preporoditi. Pri tom mu je valjda jasno da će Ivanić to učiniti i bez njega, ukoliko bude kao do sada „pametovao“ (istina malo teže, ali ipak izvodivo). Mislim da mu je krajnje vrijeme da se urazumi. Doduše, jedino ako je na sastanku Trilaterale dobio neke „specijalne zadatke“, pa se ponaša protivno nespornim interesima i šansama kakve pitanje da li će se više ikad ponoviti.

  Sad stvarno završavam i pozzzz!

 26. Beatović Nebojša, 29.01.2015. 14:19:21 [

  Zanimljivo… prvo ste dovro detektovali problem, a onda ste (mislim) više intuitivno, nego racionalno, DETEKTOVALI I RJEŠENJE.

  Dakle, nema Dodik kapaciteta da prijeti nikome, ali je ta famozna Grčka ponovo nužna za shvatanje naših problema. Kako smo „grčki sindrom“ shvatili kao jednu važnu dimenziju naših unutrašnjih problema, tako i posljednje poteze Grčke treba posmatrati kao pravac u kom treba djelovati.

  Nije Siriza svojoj državi Grčkoj omogućila poteze kakve povlači na međunarodnom i unutrašnjem planu (Siriza je sredstvo ostvarivanja zamišljene politke), nego su to aktuelni GEOPOLITIČKI PROCESI kakvi Grčkoj idu na ruku.

  Može se to i šire elabirorati, ali navešću dva najvažnija projekta kakva Grčkoj obezbjeđuju ovakvo ponašanje:

  1. „Turski gasovod“ (kako ga je Putin nazvao) u biti predstavlja projekat OBJEDINJAVANJA (savezništva) zemalja posjednika prirodnog gasa i zemalja tranzitera. Prilično ozbiljne sile poput Rusije, Turske i Irana 8udružene sa Sirijom, Libijom, pa očekivati je i Egiptom i drugima) namjeravaju svoje gasne potencijale zajednički braniti od američkih hegemona, te jednim zajedničkim koridorom dovesti do granica EU (kojoj je taj gas nužan narednih nekoliko decenija). To „do granica EU“ u stvari znači do GRČKE!

  2. „Put svile“ u prvoj fazi ponajviše se bazira na grčku luku Pirej, odakle će Koridorom 10 ići do Mađarske i dalje do EU (Kinezima je važan i Koridor 11 zbog luke Bar). Mnogi griješe kad „Put svile“ posmatraju kao kineski projekat kakvim Kina namjerava svoje proizvode distribuirati na tržištu EU veličine 500 miliona građana. ma istim koridorom će ići i evropska roba prema tržištima Kine, Rusije, pa sve do Indije, veličine preko 2,5 milijardi građana. No, tu moramo pomenuti još veći projekat „Kina + 16“ kakav podrazumijeva prenošenje kineskih proizvodnih kapaciteta na prostor Centralne i Jugoistočne Evrope (pisao sam već o tome). No, polazište svega je GRČKA i to Grci odlično znaju. Nadam se da ste primijetili da je grčki ministar VP danas odbio produženje sankcija Rusiji i „blokirao“ taj nivo odlučivanja EU. Šta mislite da je to učinio džaba i iz nekakve obijesti (ma debelo je to sračunato).

  Dakle, naša ogromna šansa leži u tim projektima, a partner sa kakvim treba da sarađujemo jednostavno se sam nametnuo – KINA. Sva „mudrost“ leži u tome da nađemo kineske partnere sa kakvima ćemo ući u investicije u vrijednosti od 5-6 milijardi maraka (može i više). Naše je da te famozne „Dodikove dvije milijarde“, ali kao država BiH, aktiviramo kao NAŠ INVESTICIONI KAPITAL (važno je da u projektima učestvujemo kao manjinski vlasnici kapitala, a ne samo kao koncesionari) u zajedničkim projektima. Mi svoje dvije milijarde možemo uložiti u domaća preduzeća kakva bi izvela infrastrukturne radove za dogovorene projekte, a na to da Kinezi (u svom dijelu investicije) dovezu mašine i organizuju proizvodnju. To nije nikakva utopija, nego naprosto šansa sa kakvom treba ozbiljno kalkulisati. Kinezi će svoje industrijske kapacitete u narednom periodu svakako prenositi na područje 16 zemalja sa kakvima ulaze u ovaj grandiozni projekat, pa zbog čega se mi ne bi potrudili da učestvujemo u tome.

  Na kraju, naš vrli predsjednik ne treba da nikom prijeti „praznom puškom), nego da pod hitno sjedne sa članom predsjedništva Ivanićem (ipak ekonomistom), te da zajednički „promozgaju“ o tome kakve nam se šanse nude i kako ih iskoristiti. Dodik se „zapetljao“ oko ove izjave predsjedništa, a ne primjećuje unutrašnje opasnosti kakve mu prijete. Da malo promozga, obratio bi se Ivaniću i predložio da njih dvojica (pa možda i Bosić) građanima Srpske ponude „svoju izjavu“ (kakvom bi ih umirili). Ovako, na jednoj strani imamo izvanredne šanse, a na drugoj ozbiljne opasnosti, a od Dodika poprilično zavisi u kom će nas pravcu povesti (u boljitak ili haos). Da budem iskren, bojim se ovog drugog…

 27. Mr Biggy, 29.01.2015. 13:10:49

  Šta ono rekoste – Ivo Josipović pobjeđuje u Hrvatskoj… „kvazianalitičar“ nema pojma… kad ono „pljus!“ – 15% postade većina!

  Nakon opštih izbora u Hrvatskoj ću vas ponovo prozvati… šta ću kad sam vidovit, sve pogađam unaprijed, pa one „oponente“ poslije mogu da sprdam koliko me volja… u stvari dok ne nauče „lekciju“ – da poštuju starije i pametnije (kad ih roditelji nisu naučili nečemu šta se usvaja do šeste godine života)…

 28. А са колико оно гласова предности,јесмо научили сабирање и одузимање?

  Па јесу ме научили да поштујем старије и паметније.То увек.

  Штета што залазите у приватне ствари,могуће је нехотично (или намерно) баш да лупите увредљиву ствар,паметни.

 29. @Borislav

  Ne bih se baš ja usuđivao da dajem dalekosežne prognoze na liniji Grčka-Rusija-Kina ali se nadam da ste u pravu.Siriza je još uvijek nepoznata u jednačini.

  Evo malog nesuglasja koje bi moglo da bude izuzetno korisno:

  http://www.nspm.rs/hronika/ministarstvo-trgovine-kine-saopstilo-da-je-veoma-zabrinuto-zbog-odluke-vlada-grcke-da-obustavi-privatizaciju-luke-pirej.html

  Ako Siriza spriječi daljnju privatizaciju luke Pirej Evropa bi to mogla pozdraviti zbog smanjenja kineskog uticaja.A ako Siriza krene da se isto odnosi i prema zapadnom kapitalu kao i prema kineskom,zapad neće imati pravo da prigovara.U svakom slučaju pokazuje se da malo suverenističkog i antiglobalisičkog ponašanja naglo širi prostor za djelovanje,čak i tamo gdje ga niko nije očekivao.Ova 2015. je stvarno sve bolja i bolja.Naše je da dobro pazimo i osmišljavamo.

  Znam da ste ranije već pisali o svemu ovome i bili u pravu po mnogim pitanjima.Samo bih napomenuo da naš eventualni oporavak,mislim na cijelu BiH,zavisi prije svega od nas samih i naše spremnosti na težak rad i međusobnu solidarnost sa nezaštićenim društvenim grupama.A uz dobar plan i organizaciju moguće je i u sadašnjim uslovima bez Kineza i Rusa značajno popraviti stanje.Ali kao što navedoh potreban je društveni konsenzus u BiH.
  Odosmo predaleko,pozdravljam.

 30. @ BORISLAV R., 29.01.2015. 13:00:23

  Najlakše je sebi pronaći opravdanje i pokušati krivicu svaliti na drugoga. Složićemo se po pitanju vještačkog stvaranja srednje klase, nema tu ništa sporno. Mislim da se slažemo da ta vještačka klasa treba snositi neke posljedice. Koliko se sjećam, zagovornik si ideja o otpuštanju polovine budžetlija.

  S obzirom da si insajder i da imaš vrlo jasne ciljeve za koje mogu reći da su od koristi za društvo u cjelini – bilo bi idealno da svoje ideje pretočiš u konkretnu akciju. Angažuj se u sindikatu, objasni ljudima da ovako više ne može, da srljamo u propast, reci im da ih pola mora kući, na ulicu i na biro. Na krilima njihove podrške – postani prvi čovjek sindikata, promijeni Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor i omogući zakonski osnov za otpuštanje te polovine.

  To bi bilo odgovorno i društveno korisno ponašanje. Nakon toga imaćeš punu podršku širokih narodnih masa da pregovaraš sa Kinezima, Rusima, Sirizom, Amerikancima. Razgovaraćeš o grandioznim projektima i rušiti međunarodni monetarni sistem. Ali jbg prije toga uzmi sindikat pod svoje i otpusti polovinu.

  Ostaje ti i mogućnost da ne učiniš ništa, da objašnjavaš kako ništa nisi kriv, kako si upozoravao na vrijeme i da vlast ništa ne valja.

 31. Beatović Nebojša, 29.01.2015. 21:59:44

  Sa aspekta kineskih interesa sasvim je razumljiva „zabrinutost“ zbog grčkog odbijanja da im prodaju tako važnu luku (čime ih onemogućavaju u potpunoj kontroli nad tako važnom trgovačkom tačkom). No, sa strane Grčke, to je odgovorno ponašanje spram sopstvenih interesa. Takvo ponašanje trebalo bi da imaju i naše vlasti, a zbog toga ja i ističem važnost da u budućim projektima učestvujemo sa „svojih dvije milijarde“ kakve obezbjeđuju i učešće u profitu (i vlasništvu!), a ne samo prihode od koncesija i poreza (kako je to do sada činjeno).

  Na kraju, potpuno sam saglasan da prve korake u ozdravljenju ovog društa trebamo učiniti sami, dok Kineze, Ruse i ine pominjem samo u kontekstu šanski kakve nam se objektivno nude.

 32. ex-1978, 30.01.2015. 06:41:23

  Sindikat, ovakav kakav ovdje funkcioniše, nije kategorija kakva ovdje može proizvesti bilokakve pozitivne promjene. Desetine mojih kolega i ja smo sindikat napustili prije 7-8 godina i to naprosto kao čin protesta. Da li se sindikat zabrinuo zbog toga? U početku jeste i to samo zbog „naših članarina“, no, u biti to je bezznačajno u odnosu na desetine hiljada onih koji i dalje „finansiraju“ tu „antiradničku organizaciju“.

  Uvijek nastojim biti iskren, pa ću i vama reći kakva su moja promišljanja oko promjena u ovom društvu. Dakle, da me zanima vlast, moć, bogaćenje i ino jednostavno bih iskoristio svoja znanja o modalitetima stvaranja organizacija, djelovanja preko organizacija, te preuzimanja vlasti. Aktuelna kriza i stanje sistema u BiH omogućavaju preuzimanje vlasti za vrlo kratko vrijeme i to upravo uz korišćenje OPŠTE DEZORJENTACIJE kakva dominira društvom. Ako neko zamišlja da Dodik ili Izetbegovoć znaju više od mene kako stanje u društvu zloupotrebiti u pravcu sopstvenih interesa, taj je u popriličnoj zabludi. No, ovdje se kao primarno pitanje postavlja da li promišljamo kratkoročno ili dugoročno. Ukoliko razmišljamo kratkoročno po matrici: „uleti u politiku, mazni pare i boli te uvo šta će biti sutra“, onda moramo znati kako su danas idealni uslovi za takva ponašanja. No, problem je u ZNANJU, konkretno u znanju o desetinama i desetinama slučajeva koji su tako ostvarili moć i bogatstvo, ali uz ZNANJE i kako su na kraju skončali. TO nije put.

  Dakle, nastojim da razmišljam dugoročno. U tom smislu kao najveći problem javlja se SPOSOBNOST (biločija, pa i moja) da ovdašnju populaciju UPRAVIMO u pozitivnom pravcu. Stepen sluđenosti ovdašnje populacije je na prilično opasnom nivou i to je prvi problem koji treba rješevati svako ko razmišlja o nekakvom političkom djelovanju. Istovremeno, oblici i obim sluđenosti ovdašnje populacije traži ozbiljna ISTRAŽIVANJA. Moje bitisanje na društvenim mrežama možete slobodno shvatiti kao svojevrsno istraživanje stanja u društvu. Ma šta ko mislio, jedno je poprilično nesporno – upravo na društvenim mrežama bitiše ona po društvo NAJZANIMLJIVIJA KATEGORIJA građana (ona koja se može iskoristiti (instrumentalizovati) za promjene (i za one negativne, šta mene ne zanima, ali i ona za mene zanimljive pozitivne promjene).

  To, po prilici, funkcioniše tako da MJERIM potencijale potrebne za negativne i one pozitivne promjene. Problem je u tome što „moji pokazatelji“ ukazuju da ovim društvom (pa i ovom kategorijom) još uvijek dominira potencijal za negatine promjene. No, čovjek je „prevrtljivo biće“, podložno uticajima, pa tako ponekad „ubacim“ razno-razne ideje i posmatram kako će biti prihvaćene, kako će proći u odnosu na kritičke stavove drugih i slično. Konkretno, cilj mi je pojedince i kolektivitete NAVESTI NA RAZMIŠLJNJE. Daleko bilo da ja lično znam „odgovore na sva pitanja“, ali ZNAM da populacija (građani, stanovništvo) čine jedno ogromno TIJELO PREPUNO ZNANJA, samo ga treba usmjeriti ka tome da SVOJA RAZMIŠLJANJA iznesu u javnost, da ih podvrgnu kritici i time usavršavaju, poboljšavaju. Tu se može naći izvanrednih IDEJA, podataka, mišljenja, metodoloških pravaca i ino. Znači, moje „političko djelovanje“ u principu može se podvesti pod otvaranje svojevrsne javne i opšte rasprave oko najvažnijih političkih i inih društvenih problema, i sa ciljem iznalaženja najboljih RJEŠENJA. Da budem iskren, sve to ide sporo, traljavo i nikako, tako da će moje životno bitisanje biti završeno prije nego okončam svoje „istraživanje“. No, ponavljam, meni nije cilj ni vlast, ni moć, ni ono šta to prati. Cilj mi je pozitivno djelovati, pa ma kako to bilo traljavo (bitno je da nikom ne nanesem štetu). Moguće je da ću u narednom periodu nešto intenzivnije djelovati na pravcu otvaranja pojedinih dimenzija problema ovog društva (kakve ovo društvo čak i ne prepoznaje u formi kakvu namjeravam otvoriti) i to će biti upravo ta „prekretnica“ o kakvoj govorite u svom komentaru. No, to primarno ovisi o SPREMNOSTI DRUGIH da se upuste u rasprave o tim i takvim pitanjima, odnosno o SPREMNOSTI DRUGIH da započnemo jedan široki dijalog po najvažnijim pitanjima ovog društva. Ukoliko takvu spremnost prepoznam ja ću nastaviti sa svojim djelovanjem, no, u suprotnom – vraćam se svojim „malim istraživanjima“. Dakle, sve u svemu, ja sam u odnosu na pozitivne promjene na ovim prostorima poprilično nevažan (tek jedan mali zupčanik u jednom ogromnom mehanizmu) i pitanje je kakav POTENCIJAL pokazuju drugi „zupčanici“. Moj udio u UKUPNOM OBRTANJU biće realizovan, no, kako će drugi odreagovati – e to je pitanje?