НСРС: Усвојен Извјештај о раду Специјалног тужилаштва РС

Посланици НСРС завршили су данас 25. редовну сједницу усвајањем више нацрта закона, информација, извјештаја и одлука. Данашње засједање обиљежила је расправа о шестогодишњем раду Специјалног тужилаштва Републике Српске. У извјештају се наводи да је Тужилаштво за шест година, од 1.449 пријава, ријешило 1.350, а да на осталим предметима специјални тужиоци још раде. Међу ухапшеним и […]

среда, март 27, 2013 / 22:32

Посланици НСРС завршили су данас 25. редовну сједницу усвајањем више нацрта закона, информација, извјештаја и одлука.

Данашње засједање обиљежила је расправа о шестогодишњем раду Специјалног тужилаштва Републике Српске. У извјештају се наводи да је Тужилаштво за шест година, од 1.449 пријава, ријешило 1.350, а да на осталим предметима специјални тужиоци још раде. Међу ухапшеним и процесуираним су и директори јавних предузећа, бивши министри, инспектори, адвокати и други којима су биле повјерене јавне функције. Као што се и очекивало, расправа је била опширна и бурна.

Главни специјални тужилац РС Миодраг Бајић рекао је у завршној ријечи да се рјешења за ефикасније гоњење починилаца одређених кривичних дјела, што је предмет Специјалног тужилаштва, могу тражити у побољшању законских рјешења, финансијским средствима. " Када говоримо о законским рјешењима, оно што се често оспорава и у будућности би требало отклонити, то је да је Специјално тужилаштво основано при Окружном тужилаштву, а ради на територији РС", рекао је Бајић.

Он је навео, да треба ријешити статусни положај специјалних тужилаца и заступање пред Врховним судом РС тако да специјални тужиоци заступају сами себе, а не да их заступају републички тужиоци, како је уобичајено. Када је ријеч о институту споразумног признања кривице, Бајић је навео да тужилаштво има само могућност закључења споразума о признању кривице, док судови одлучују о томе да ли ће овај споразум бити прихваћен. Одбацио је наводе да СТ РС врши било какав притисак на медијске куће.

Посланик Споменка Стевановић (ДНС) рекла је да су основне замјерке Извјештају што бројке не показују какве су врсте кривичних дјела обрађене. Војислав Глигић (ДП) рекао је да у извјештају није јасно на колико се лица односи једна пријава тужилаштва.

Посланик СДС-а Ненад Стевандић рекао је да у процесуирању СТ нема "великих предмета и финансијских истрага". Посланик СНСД-а Синиша Додик рекао је да није тачно да не постоји воља СНСД-а и коалиционих партнера за борбу против криминала и корупције. Посланик СДС-а Лазар Миркић рекао је да је опозиција незадовољна радом СТ РС. Посланик Партије уједињених пензионера Илија Стеванчевић рекао је да Специјално тужилаштво треба сваке године да подноси извјештај о раду НСРС. Посланик СНСД-а Мирко Којић сматра да расправом о овом извјештају Српска изражава политичку вољу да се упусти у борбу против криминала и корупције.

На приједлог предсједнице Владе Жељке Цвијановић, Народна скупштина РС именовала је Јасмина Комића и Наду Тешановић за потпредсједнике Владе. Министар науке и технологије РС Јасмин Комић предложен је на ову функцију из бошњачког народа, а министарка породице, омладине и спорта Нада Тешановић из хрватског народа.Оставите одговор