Њемачки амбасадор: Заједница српских општина је прихватљива

Приједлог Србије за формирање заједнице српских општина на Косову прихватљив је за Њемачку, рекао је њемачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхем. "Тај споразум је у сагласности са Ахтисаријевим планом и очекујемо да се ствари помјере напријед", рекао је Вилхем и додао да је "кључ у томе које ће надлежности имати заједница српских општина". Говорећи о […]

субота, март 16, 2013 / 12:19

Приједлог Србије за формирање заједнице српских општина на Косову прихватљив је за Њемачку, рекао је њемачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхем.

"Тај споразум је у сагласности са Ахтисаријевим планом и очекујемо да се ствари помјере напријед", рекао је Вилхем и додао да је "кључ у томе које ће надлежности имати заједница српских општина".

Говорећи о заједници српских општина, амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби је рекао да је оно што је прихватљиво за Београд и Приштину, прихватљиво за Сједињене Државе.

Италијански амбасадор у Београду Армандо Варикио рекао је да разумије шта Србија тражи и да може да заживи само договор који ће дати шансу свим људима, без обзира на то да ли су Срби или Албанци, да се на Косову осјећају као код куће.

Амбасадори су рекли за "Вечерње новости" да не врше притисак ни на Београд, нити на Приштину да би се споразум постигао.

Они су рекли да је још рано да се предвиди да ли ће ЕУ у јуну утврдити датум почетка преговора о пријему Србије, пошто то зависи од оцјене Европске комисије у априлу, те од преговора Београда и Приштине.

Сва тројица се надају позитивном исходу.Оставите одговор