Непозван дошао, Ромпеј ничим изазван и напушта политику

Предсједник Европске уније Херман Ван Ромпеј (65) саопштио је да ће напустити политику када му истекне мандат на челу ЕУ крајем 2014. године. „Чланови моје породице ће бити на политичким листама тако да они који желе да гласају за Ван Ромпеја ће имати ту могућност. Своју политичку каријеру завршавам крајем 2014.”, рекао је бивши белгијски […]

понедељак, март 18, 2013 / 10:57

Предсједник Европске уније Херман Ван Ромпеј (65) саопштио је да ће напустити политику када му истекне мандат на челу ЕУ крајем 2014. године.

„Чланови моје породице ће бити на политичким листама тако да они који желе да гласају за Ван Ромпеја ће имати ту могућност. Своју политичку каријеру завршавам крајем 2014.”, рекао је бивши белгијски премијер јавној телевизији ВРТ на холандском језику.

Ван Ромпеј је постао предсједник ЕУ 2010. а затим је реизабран за још један двогодишњи мандат 2012. На овој функцији је могуће остати само два мандата тако да мандат Ван Ромпеја истиче новембра идуће године.

Породица Ван Ромпеј је одлично заступљена на белгијској политичкој сцени, подсјећа АФП.

Херманов брат Ерик је фламански посланик, његов син Петер је активан у хрушћанско-демократској партији Фландрије а његове сестра Тина је учествовала на неколико избора на листама љевичара. Супруга Ван Ромпеја, Гертруи, је политички активна на локалном нивоу у предграђу Брисела.

Ко сте ви, господине Ромпеј?Оставите одговор