Напад на ђаке богословије води Хрватску у мрачна времена

Управа Богословије "Света Три Јерарха" у манастиру Крки најоштрије осуђује ничим изазван физички напад мјештана Кистања – Јањеваца на ђаке ове богословије. "Овим бруталним нападом на крчке богослове тренутно је нарушена безбједност и нормалан рад наше богословије. Мотив за овај инцидент може бити и јесте једино и искључиво вјерска и национална мржња", саопштено је синоћ […]

понедељак, март 18, 2013 / 07:50

Управа Богословије "Света Три Јерарха" у манастиру Крки најоштрије осуђује ничим изазван физички напад мјештана Кистања – Јањеваца на ђаке ове богословије.

"Овим бруталним нападом на крчке богослове тренутно је нарушена безбједност и нормалан рад наше богословије. Мотив за овај инцидент може бити и јесте једино и искључиво вјерска и национална мржња", саопштено је синоћ на званичном сајту Епархије далматинске.

Епархија изражава наду да ће надлежне државне институције Хрватске починиоце јучерашњег злодјела привести правди и адекватно казнити.

"Овај мартовски погром крчких богослова доживљавамо као велики крст и страдање, али се као православни хришћани морамо молити Богу за починиоце овога злог дела који Хрватску не води према Европи, него према најмрачнијим периодима људске цивилизације", каже се у саопштењу.

У своје слободно вријеме ђаци Богословије су се упутили према селу Кистању, а из супротног смјера је наишао аутомобил који је ишао право на њих.

Ђаци су успјели да се измакну, а из аутомобила су се чули повици увредљивог садржаја и пријетње. Потом се аутомобил удаљио у правцу манастира Крке, да би се затим послије десетак минута вратио из правца манастира и препријечило пут према Кистањама.

"Потом су из аутомобила изашла четири младића старости око петнаест година, пријетећи и увредљиво узвикујући да наши ђаци не могу и да неће доћи данас до Кистања. Пријетили су богословима да ће позвати своје старије другове. Тако је и било. Из правца насеља Јањево дошли су момци старости око 25 година са бејзбол палицама и металним шипкама, те су физички насрнули на ђаке наше богословије", стоји у саопштењу.

Богослови су покушавали мирним разговором избјећи сукоб, међутим један од нападача је бејзбол палицом ударио ученика Богословије М.С. по лицу и нанио му теже тјелесне повреде, због чега је хоспитализован у хитној помоћи у Шибенику.

Након тога, избила је општа туча у којој је осам ђака Богословије задобило лакше тјелесне повреде, додаје се у саопштењу Епархије далматинске.Оставите одговор