Мишић: Страх од губитка посла спречава борбу за права

Страх од губитка посла спречава раднике у Републици Српској (РС) да се боре за своја права, а послодавци вјешто користе ту ситуацију да уцјењују раднике, изјавила је предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић. Она је истакла да "над главама" 230 000 запослених у сваком тренутку има 140 000 оних који чекају посао. Она је за […]

среда, 9 новембра, 2011 / 10:02

Страх од губитка посла спречава раднике у Републици Српској (РС) да се боре за своја права, а послодавци вјешто користе ту ситуацију да уцјењују раднике, изјавила је предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Она је истакла да "над главама" 230 000 запослених у сваком тренутку има 140 000 оних који чекају посао.

Она је за "Фокус" навела да истраживања Савеза синдиката показују да је страх од губитка посла на другом мјесту на скали од 10 страхова запослених у Српској.

Мишићева је навела да Савез синдиката РС води глобалну политику заштите радника у РС и највише ради на законима, у Економско-социјалном савјету и по питањима која се тичу свих радника у РС.

Она је рекла да је урађено много ствари када је ријеч о о приједлозима за повољна законска рјешења, а као најзначајније навела је Закон о парничном поступку и Закон о судским таксама.

"Утврдили смо најмању плату од 370 КМ и да није било синдиката, остала би на нивоу од 200 КМ. Приједлозима закона о ПИО спријечили смо да се помјери старосна граница за одлазак у пензију", рекла је Мишићева.Оставите одговор