Милош Земан званично нови предсједник Чешке

Бивши премијер чешке социјалдемократске владе Милош Земан положио је данас заклетву у прашком замку Храдчани и званично започео петогодишњи предсjеднички мандат. Земан (68), који је био предсjедник владе од 1998. до 2002. године, заклетву је положио током заједничке сjеднице оба дома парламента, јавио је АП. Он је као независтан кандидат побиједио на првим изборима у […]

петак, март 8, 2013 / 16:25

Бивши премијер чешке социјалдемократске владе Милош Земан положио је данас заклетву у прашком замку Храдчани и званично започео петогодишњи предсjеднички мандат.

Земан (68), који је био предсjедник владе од 1998. до 2002. године, заклетву је положио током заједничке сjеднице оба дома парламента, јавио је АП.

Он је као независтан кандидат побиједио на првим изборима у Чешкој на којима је шеф државе биран директно, гласовима бирача, и у другом кругу 25. и 26. јануара поразио је конзервативног министра спољних послова Карела Шварценберга.

За новог предсједника, наклоњеног ЕУ, ступање на положај шефа државе представља велики повратак на политичку сцену из 10-годишње пензије.

Откако се Чехословачка подијелила на Словачку и Чешку 1993. године, Чечка је имала два предсједника која је бирао парламент – вођу „плишане револуције” Вацлава Хавела и архитекту чешке транзиције Вацлава Клауса.

Стотине Чеха јуче је славило одлазак Клауса, предсједника који је у току два мандата подијелио јавност својим екстремним ставовима о ЕУ, правима хомосексуалаца и глобалном отопљавању, а посебно контроверзном амнестијом, којом је обуставио кривично гоњење неких од највећих корупционаша и утајивача пореза међу тајкунима.Оставите одговор