Лајчак: Етничка чиста територија није ријешење

Директор за западни Балкан у Служби за спољне послове ЕУ Мирослав Лајчак не вјерује да "етнички чиста територија, какву је затражио Хрватски народни сабор (ХНС)", значи рјешење актуелних проблема у БиХ. "Сама чињеница да хрватски народ у БиХ осјећа потребу да се организује на тај начин сигнализује да нешто није у реду", рекао је Лајчак […]

четвртак, 21 априла, 2011 / 18:39

Директор за западни Балкан у Служби за спољне послове ЕУ Мирослав Лајчак не вјерује да "етнички чиста територија, какву је затражио Хрватски народни сабор (ХНС)", значи рјешење актуелних проблема у БиХ.

"Сама чињеница да хрватски народ у БиХ осјећа потребу да се организује на тај начин сигнализује да нешто није у реду", рекао је Лајчак за "Глас Америке" и додао да институције БиХ озбиљно треба да се позабаве тиме што Хрвати имају утисак да њихова права нису довољно заштићена у тим институцијама.

Истакавши да треба анализирати сигнал да се велики дио хрватског народа не осјећа добро у садашњој ситуацији, Лајчак је оцијенио да је битно што је Сабор послао јасну поруку да ће дјеловати у оквиру институција и закона БиХ.

Према Лајчаковим ријечима, захтјев ХНС-а за формирање федералне јединице са хрватском већином није ништа ново. "Ту је наш одговор једноставан – све промјене у Уставу, у територијалној организацији БиХ могуће су под условом да су резултат договора представника и Бошњака и Хрвата и Срба", нагласио је Лајчак.

Он је додао да се не сјећа случаја да је нека територијална чистоћа водила према већој демократизацији и побољшању животног стандарда.

"То су ствари о којима треба да одлучују грађани, политичари у БиХ. Никаква рјешења која долазе само са једне стране и која не одговарају интересима осталих заинтересованих страна нису добра, нити су добра икаква рјешења која долазе од међународне заједнице", оцијенио је Лајчак.

Он је поручио да ЕУ очекује да политичари у БиХ формирају институције власти тако да Савјет министара има подршку у парламенту која ће омогућити успјешно провођење реформи.

Коментаришући одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ у Републици Српској, Лајчак је рекао да је став ЕУ јасно изражен у изјави високе представнице за спољну политику и безбједност Кетрин Аштон да је то корак у лошем правцу, корак који отвара проблеме, умјесто да их рјешава.

"Ако желимо да водимо разговор о раду институција, то се не ради путем референдума и, нажалост, то је одлука која води БиХ уназад од тога шта је њен циљ, а то је да се придружи породици европских држава", закључио је Лајчак.

Он је најавио да ће наредне седмице доћи у БиХ како би разговарао са политичким лидерима с циљем покретања убрзаног пута ка европским интеграцијама. "На основу тога одлучићемо о нашој политици", рекао је Лајчак.Оставите одговор