Крањец: Словенија ће Грчким путем

Словенија би могла кренути путем Грчке, Ирске и Португала ако не укроти потрошњу, буџетски дефицит и раст задужености, изјавио је гувернер Банке Словеније Марко Крањец. Он је рекао да ће ове године буџетски дефицит порасти због помоћи предузећима која су у власништву државе, те додао да би могуће одбијање увођења пензијске реформе, о чему ће […]

субота, 28 маја, 2011 / 10:38

Словенија би могла кренути путем Грчке, Ирске и Португала ако не укроти потрошњу, буџетски дефицит и раст задужености, изјавио је гувернер Банке Словеније Марко Крањец.

Он је рекао да ће ове године буџетски дефицит порасти због помоћи предузећима која су у власништву државе, те додао да би могуће одбијање увођења пензијске реформе, о чему ће се одлучивати на референдуму 5. јуна, могло да доведе до још веће задужености Словеније, због чега би сигурно порасле и камате за словеначку државу и предузећа.

Крањец додаје да су банкарске марже домаћих банака, у поређењу са банкама у иностранству и словеначким банкама чији су власници странци, превисоке, што је неиздрживо за привреду, али се негативно одражава и на те саме банке.
"Домаће власништво банкарског система је пожељно, али и то има своју цијену", рекао је Крањец и додао да су словеначка предузећа из реалног сектора битно задуженија од сличних предузећа у иностранству, због чега банке често немају интерес да им одобравају кредите.Оставите одговор