Комета изнад Херцеговине (ФОТО)

Након што су је најавили, требињски астрономи су се потрудили и међу првима у овом дијелу свијета снимили пролазак комете Панстарс који ће се поновити тек за око 100.000 година. У суботу 16. марта чланови Требињског Астрономског Удружења (ТАУ) успјели су да да први у РС, БиХ и ужем региону уоче сјајну комету PANSTARS која […]

понедељак, март 18, 2013 / 09:13

Након што су је најавили, требињски астрономи су се потрудили и међу првима у овом дијелу свијета снимили пролазак комете Панстарс који ће се поновити тек за око 100.000 година.

У суботу 16. марта чланови Требињског Астрономског Удружења (ТАУ) успјели су да да први у РС, БиХ и ужем региону уоче сјајну комету PANSTARS која је са јужне, прешла на сјеверну земљину полулопту и постала видљива за осматраче са наших гео-ширина.

По ријечима чланова ТАУ, ово је било пробно посматрање, јер нису знали дали ће комета уопште бити видљива. Захваљујући изванредно ведром али хладном времену, након заласка Сунца у вечерњем сумраку са видиковца на југо-западном дијелу комплекса Херцеговачке Грачанице на Црквини, уочили су сјајну комету која се налазила ниже над западним хоризонтом и која је већ иза 19 часова зашла за брдо Кличањ.

Посматрали су телескопом и двогледом, а иако нису имали квалитетну фото-опрему, ипак су обичним дигиталцем успјели урадити неколико добрих снимака комете са ноћном панорамом Требиња. У телескопу при разним увећањима, комета је била лијеп призор са сјајним звјездоликим језгром, магличастом овојницом-комом около језгра великом 6 угаоних минута и репићем дугим око пола степена усмјереним готово окомито на хоризонт.

Током наредне седмице, уколико временске прилике буду повољне, чланови ТАУ намјеравају организовати јавно посматрање за грађане са већим телескопима, о чему ће јавност бити обавјештена путем локалних радио емитера.Оставите одговор