Кипарске банке Парламенту: Прихватите опорезивање депозита

Двије највеће кипарске банке затражиле су данас од посланика да прихвате могућност опорезивања депозита, која је раније одбијена, како би сектор спасили од колапса. "Свако треба да схвати, посебно 56 посланика парламента, да не треба више да буде одгађања у усвајању приједлога ЕУ за увођење пореза на депозите веће од 100.000 евра како би био […]

петак, март 22, 2013 / 14:34

Двије највеће кипарске банке затражиле су данас од посланика да прихвате могућност опорезивања депозита, која је раније одбијена, како би сектор спасили од колапса.

"Свако треба да схвати, посебно 56 посланика парламента, да не треба више да буде одгађања у усвајању приједлога ЕУ за увођење пореза на депозите веће од 100.000 евра како би био спашен банкарски систем", рекао је директор Кипарске банке Андреас Артемис.

И директор кипарске Популар банке Такис Пидијас затражио је од посланика да усвоје порезе на депозите.

Према његовим ријечима, позната је озбиљност ситуације и прелиминарни приједлог ЕУ је болан али осигурава будућност банкарског сектора.

Портпарол кипарске владе Христос Стилијанидис рекао је да Никозија води "тешке преговоре" са међународним кредиторима ради спаса банкарског система и економије од пропасти.

"За неколико часова мораћемо донијети велике одлуке и одговорити на тешке дилеме. Од Представничког дома биће затражено да донесе велику одлуку. Без сваке сумње, биће и болних аспеката било које донесене одлуке, али земља мора бити спасена", рекао је Стилијанидис.

Он је при том мислио на ванредну сједницу парламента, која би касније током дана требало да буде одржана ради дискусија о нацрту закона с циљем прикупљања неколико милијарди долара неопходних за осигурање финансијске помоћи ЕУ и Међународног монетарног фонда.

Никозија ужурбано ради на реформи свог банкарског система да би избјегла финансијски крах након што је Европска Централна банка запријетила да ће обуставити исплате уколико до 25. марта не буде постигнут договор са ЕУ и Међународним монетарним фондом о пакету финансијске помоћи.

Шојбле: Козметичке измјене нису довољне

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле изразио је скепсу за "План Б" кипарске владе за избјегавање банкрота, пише данашње издање њемачког дневника "Билд.

"Козметичке измјене нису довољне. Кипар мора да покрене и предузме озбиљне мјере да би консолидовао своје финансије", рекао је Шојбле након састанка са министрима из коалиционе владе, одржаног касно синоћ.

Никозија ужурбано ради на реформи свог банкарског система како би избјегла финансијски крах након што је Европска Централна банка запријетила да ће обуставити исплате уколико до 25. марта не буде постигнут договор са ЕУ и Међународним монетарним фондом о пакету финансијске помоћи.

Кипар се суочава и са интензивним притиском ЕУ за постизање договора о помоћи.

Неименовани извор упозорио је да Кипар ризикује да буде избачен из еврозоне уколико парламент не усвоји функционалан план за реструктурисање банкарског сектора до уторка, 26. марта.

Међутим, посланици кипарског парламента одгодили су за синоћ заказану ванредну сједницу на којој је требало да гласају о прва два нацрта закона из пакета који је влада израдила у склопу "Плана Б".

Посланици су истакли да им је неопходно додатно вријеме да испитају планове за успостављање "националног фонда солидарности" и контролу капитала како би се спречила евентуална "најезда" на банке након што 26. марта буду отворене.

Све банке, укључујући и централну, су тренутно затворене на Кипру са циљем избјегавања масовног повлачења готовог новца.Оставите одговор